Cum să afli câți nitrați conțin fructele și legumele pe care le consumi și cum poți scăpa de ei

Cum să afli câți nitrați conțin fructele și legumele pe care le consumi și cum poți scăpa de ei

-
//
09.06.2015

Cumpărând fructe și legume din piață sau din magazine, este foarte greu să îți dai seama dacă acestea au fost, sau nu, tratate cu pesticide. Totuși, urmând câteva reguli simple, puteți minimiza daunele nitraților din aceste produse.

Cum să afli câți nitrați conțin fructele și legumele pe care le consumi și cum poți scăpa de ei

Dacă cumpărați mere, atrageți atenția la coaja lor. În cazul în care coaja e lipicioasă, însemnă că acestea au fost tratate cu bifenil, o substanță cancerigenă și alergenă. Pentru a reduce efectele nocive a acestui cancerigen, înainte de consum, merele trebuie curățate de coajă.

În cartofi, nitrații trec sub coajă și în miezul tuberculului, astfel încât după ce apa cu cartofi a fiert, ea trebuie să fie aruncată.

La varză cei mai mulți nitrați le conțin frunzele superioare și tulpina, astfel încât acestea trebuie să fie aruncate.

Castraveții fără nitrați sunt de culoarea ierbii, culoarea verde închisă a castraveților, indică surplusul nitraților.

Dovleceii timpurii și vinetele trebuie să fie decojite. Tăiați tulpina care este considerată locul cel mai toxic.

La verdețuri, salata verde, pătrunjel, mărar, cei mai mulți nitrați se acumulează în vene și peduncule. Verdețurile absorb rapid nitrații și înainte de a le consuma trebuie lăsate în apă pentru o oră.

Cu cât mai groasă este coaja roșiilor, cu atât mai multe substanțe chimice conțin. Evitați să cumpărați roșiile portocalii. Pulpa albă și venele groase pe tăietură sunt un semnal de conținut mare de nitrați. Și dacă totuși ați cumpărat astfel de roșii, țineți-le în apă rece timp de aproximativ o oră.

Cum să afli câți nitrați conțin fructele și legumele pe care le consumi și cum poți scăpa de ei

Pentru a păstra strugurii o perioadă lungă de timp, aceștia sunt tratați cu fungicide. Pentru a scăpa de această substanță, este de ajuns să spălați foarte bine strugurii înainte de consum.

Acordați o mare atenție la țara de origine a fructelor și legumelor. Cele mai contaminate fructe și legume ajung la noi din Egipt, Israel, Turcia. Aceste țări au solul sărac, care nu poate da o recoltă bogată, fără cantități semnificative de îngrășăminte.