S-ar putea să ai un copil încăpățânat care refuză să stea în pătuțul său sau care își dă deoparte lingura de cereale de fiecare dată când încerci să-l hrănești. Sau s-ar putea să ai un copil de șase ani care insistă să poarte aceleași haine în fiecare zi și bate din picior în încercarea de a sfida orice regulă pe care o dă părintele. Iată câteva sfaturi care ar putea fi utile atunci când te confrunți cu încăpățânarea copilului tău.

Încearcă să asculți

Comunicarea este o stradă cu două sensuri. Dacă vrei să te asculte copilul, trebuie să fii dispus să-l asculți tu mai întâi. Copiii încăpățânați pot avea opinii puternice și tind să se certe. De cele mai multe ori, atunci când copilul tău insistă să facă sau să nu facă ceva, ascultându-l și purtând o conversație deschisă despre ceea ce îl deranjează poate ajuta mult. De exemplu, dacă copilul face o criză de furie pentru că nu vrea să mănânce, nu îl hrăni forțat. Întreabă-l de ce nu vrea să mănânce și să asculte. Poate vrea să se joace sau poate îl doare burta. Dacă vrei ca micuțul tău încăpățânat de cinci ani să te asculte, încearcă să te apropii de el calm și practic, nu în forță.

Conectează-te cu el, nu îl forța

Când forțezi copiii să facă ceva, ei tind să se răzvrătească și să facă tot ce nu ar trebui. Forțarea copilului în vârstă de șase ani, care insistă să se uite la televizor după ora de culcare, nu va ajuta. În schimb, stai cu el și arată interes pentru ceea ce urmărește. Când arăți că îți pasă, este mai probabil să primești răspuns din partea copilului tău. Copiii care se conectează cu părinții sau îngrijitorii lor doresc să coopereze, iar stabilirea unei legături de nezdruncinat cu copiii face mai ușor să negociem cu ei.

Oferă opțiuni

Copiii încăpățânați au voință proprie și nu le place să li se spună ce să facă. Spune-i copilului tău încăpățânat de patru ani că trebuie să fie în pat până la ora 21.00 și tot ce vei primi de la el va fi un „Nu!” puternic. Oferă copiilor opțiuni și nu directive. În loc să le spui să meargă la culcare, întreabă-i dacă ar dori să citească povestea A sau B la culcare. Copilul ar putea continua să fie sfidător și să spună: „Nu mă duc la culcare!”. Când se întâmplă acest lucru, rămâi calm și spune-i, „ei bine, asta nu a fost una dintre alegeri”. Poți repeta același lucru de câte ori este nevoie și cât mai calm posibil. Până la urmă va funcționa.

Stai calm

Să țipi la un copil care te sfidează și care țipă la rândul lui va transforma o conversație obișnuită într-un concert de strigăte. Copilul tău ar putea lua răspunsul ca pe o invitație la luptă verbală. Acest lucru nu va face decât să înrăutățească situația. Depinde de tine să conduci conversația către o concluzie practică, deoarece ești adult. Ajută-ți copilul să înțeleagă nevoia de a face ceva sau de a se comporta într-un mod specific.

Oferă respect

Copilul tău nu va accepta autoritatea cu forța. Iată câteva moduri prin care poți arăta respect în relația cu cel mic: Caută cooperarea, nu insista să îți asculte directivele. Creează reguli și fii consecvent în a le respecta, oricâtă opoziție primești Empatizează cu copilul – nu îi respinge niciodată sentimentele sau ideile. Lasă-l pe copil să facă ceea ce poate face singur. Rezistă tentației de a face în locul lui. Astfel, îi vei arăta că ai încredere în el

Negociază

Uneori, este necesar să negociezi cu copilul tău.  Dacă vrei să te asculte, trebuie să știi ce îl împiedică să facă acest lucru. Începe prin a pune câteva întrebări precum „Ce te deranjează?” „S-a întâmplat ceva?” sau „Vrei ceva?” pentru a-l determina să vorbească despre asta. Acest lucru îi va arăta că îi respecți dorințele și că ești dispus să le iei în considerare.  Negocierea nu înseamnă neapărat că cedezi la cerințele lui. Totul este să fii atent și practic. De exemplu, copilul poate să nu fie dispus să se culce la o oră stabilită. În loc să insiști, încearcă să negociezi o oră cu care să fiți confortabili amândoi. 

Înțelege și perspectiva copilului

Pentru a înțelege mai bine comportamentul copilului tău încăpățânat, încearcă să privești situația din perspectiva lui. Pune-te în locul copilului tău și încearcă să-ți imaginezi prin ce trebuie să treacă pentru a se comporta în acest fel. Cu cât îți cunoști mai bine copilul, cu atât îl vei putea gestiona mai bine. Empatizează cu copilul chiar dacă nu cedezi la cerințele lui. De exemplu, dacă micuțul tău nu este dispus să-și facă temele, e posibil să fie copleșit de sarcină. Dacă sunt prea multe de făcut sau dacă nu este capabil să se concentreze, îl poți ajuta împărțind temele în sarcini mai mici care pot fi finalizate într-un timp scurt.

Oferă un exemplu pozitiv

Vor fi momente când nu vei ști ce să faci cu un copil încăpățânat, care nu își poate controla furia și comportamentul agresiv. Dar dacă reacționezi fără să te gândești, s-ar putea să dezvolți o atitudine negativă față de problemă și chiar să îi consolidezi comportamentul negativ fără să vrei. O modalitate de a schimba răspunsurile negative ale copilului încăpățânat este jocul „Da”, o strategie inteligentă recomandată de terapeuți. Când joacă acest joc, copilul trebuie să spună „da” sau „nu” la orice. Întrebări precum „Îți place înghețata?” „Îți place să te joci cu jucăriile tale?” sau „Vrei să vezi dacă mâine dinozaurul tău plutește în cadă?” probabil să primească un „Da” de la copil. Cu cât copilul răspunde mai pozitiv, cu atât este mai probabil să simtă că este ascultat și apreciat.

Copiii au nevoie de reguli și disciplină și trebuie să știe că există consecințe bune sau rele pentru comportamentele lor. În timp, ei trebuie să devină pe deplin conștienți de consecințele încălcării regulilor.