Dacă ai mai mult de un copil, va trebui să arbitrezi disputele și rivalitățile dintre ei, pentru că și cele mai bune relații pot avea momente de conflict. Dar cu puțin efort și răbdare, se poate obține o casă mult mai liniștită și o armonie de durată între frați. Când se stabilește devreme o bună legătură între frați și copiii sunt învățați cum să gestioneze conflictul cu fratele sau sora lor, luptele și rivalitatea pot fi mult reduse la minimum. Odată ce copiii învață cum să treacă peste provocări, această legătură de familie foarte importantă se poate dezvolta și consolida. 

Conștientizează

Primul pas este să fii conștient de faptul că tinzi să îți favorizezi copiii și să vezi de ce se întâmplă acest lucru. Identifică dacă există factori de stres în viața ta, dacă sunt anumite probleme care te pot împinge spre acest comportament și ce poți face pentru a-l diminua. Poți lua în calcul să discuți cu o persoană neutră, un prieten de încredere sau un terapeut. 

Ascultă

Când copilul tău se plânge sau vezi conflicte între frați în care ei menționează că unul primește mai mult decât altul, încearcă să nu-l ignori. Fii receptiv la sentimentele copilului și gândește-te de ce ar putea să se simtă astfel.

Oferă o explicație

Uneori, copiii trebuie tratați diferit, cum ar fi atunci când un copil este bolnav, rănit sau are nevoi speciale. Când se întâmplă acest lucru, explică situația cu tact și calm.

Evită compararea copiilor

Deși poate fi o tendință naturală de a spune „de ce nu poți cuminte ca sora ta?” asta creează o comparație nedreaptă. Încearcă să te concentrezi pe ce face fiecare copil bine, fără a-i întoarce unul împotriva celuilalt.

Alocă timp individual pentru fiecare copil

Pe cât posibil, încearcă să găsești 10 minute în fiecare zi pentru a petrece timp unu la unu cu fiecare copil, astfel încât fiecare să aibă parte de toată atenția ta. Fă activitățile favorite ale copilului și arată-I că în acel moment el contează cel mai mult. Fratele sau frații lui pot sta cu celălalt părinte sau cu un bunic sau o altă rudă de încredere. 

Intervino atunci când este cazul

Unii părinți cred că cel mai bine este să-i lași pe copii să gestioneze singuri conflictele. Acest lucru poate fi adevărat într-o anumită măsură, atâta timp cât copiii au instrumentele necesare pentru a gestiona dezacordurile într-un mod constructiv, pozitiv și pașnic. Dar dacă cearta devine aprinsă sau există agresiune verbală sau fizică, trebuie intervenit imediat. Dacă nu ești acolo când are loc cearta, discută despre ceea ce s-a întâmplat și întărește faptul că agresiunea de orice fel este nu este acceptată. 

Respectul este o regulă care nu se negociază

Acest lucru însemană că nu ne jignim și nu ne lovim. Este bine să îți încurajezi copiii să se asculte cu deschidere, pentru a putea ajunge la un consens amiabil, indiferent de problema care a declanșat conflictul. 

Propune copiilor să ofere soluții

Atunci când se ceartă, roagă-I pe copii să vină cu scenarii și soluții corecte pentru ambele părți. Încurajează-I să se pună unul în locul celuilalt, pentru a vedea exact cum se simte și cealaltă parte. Astfel, îi ajuți să își dezvolte empatia și gestionezi mai rapid conflictele.