Vă faceți griji în legătură cu faptul că o eventuală călătorie în timpul sarcinii vă va extenua și vă va crea multe incomodități? Vă punem la dispoziție câteva sfaturi utile care vor face călătoria dumneavoastră pe cât se poate de plăcută și confortabilă.

7 reguli pentru călătoarele însărcinate

Evitați stresul

Să stați acasă pe tot parcursul celor 9 luni de sarcină nu este unica modalitate de a evita stresul legat de călătorii. Dimpotrivă, planificarea voaiajului vă poate ajuta să depășiți starea de neliniște.

Rețineți, atunci când mergeți spre aeroport, gara feroviară sau oriunde în altă parte, trebuie să aveți timp cu rezervă. În situația dumneavoastră nu trebuie să faceți nimic în grabă.

Cel mai important – păstrați simțul umorului. Hormonii pot influența asupra dumneavoastră în așa fel încât puteți începe a plânge în orice moment. În timp ce stați la coadă așteptând cursa dumneavoastră trebuie să încercați să vă relaxați. O carte interesantă sau muzica preferată vă poate ajuta în acest sens.

Nu vă suprasolicitați

Poate că v-ați obișnuit să faceți alpinism, să vizitați muzee, să mergeți prin restaurante și teatre în timpul călătoriilor. Acum, însă, este timpul să reduceți din tempo. Evident, dacă mergeți într-o deplasare de serviciu nu veți putea controla în totalitate timpul dumneavoastră, de aceea, nu planificați să reușiți ceea ce vă reușea înainte de sarcină.

De îndată ce ajungeți la locul destinației și începeți să faceți planuri, nu uitați să includeți timpul pentru odihnă. Asemenea lucruri simple cum ar fi – să fac duș, să citesc pe plajă, să ațipesc puțin ziua sau pur și simplu să am o seară liniștită în camera mea, vă vor ajuta să fiți odihnită și plină de forțe pe parcursul întregii călătorii.

7 reguli pentru călătoarele însărcinate

Manifestați prudență în ceea ce privește alimentarea

Senzația de foame vă va însoți permanent în timpul călătoriei. Dacă treceți peste micul dejun sau prânz riscați să aveți probleme – grețuri sau chiar leșin. De aceea, înainte de a pleca, puneți în bagajul de mână  nuci, fructe uscate și câteva bastonașe muesli.

De asemenea, nu uitați de sticla cu apă. Este important să nu permiteți organismului să se deshidrateze, mai ales în timpul zborului. Consumul suficient de lichide previne umflarea picioarelor.

Pe drum, regimul dumneavoastră alimentar poate suferi schimbări. Însă, de îndată ce ajungeți la locul destinației, reveniți la regimul alimentar obișnuit – bogat în elemente  nutritive. Alimentația corectă și echilibrată este acum importantă pentru dumneavoastră, dar și pentru copilul care crește în interior. Dacă știți din timp că în timpul călătoriei nu veți putea consuma zilnic fructe și legume proaspete pentru a primi cantitatea suficientă de proteine, consultați medicul înainte de plecare. În acest caz, în timpul concediului va trebui să luați suplimente de vitamine și minerale.

Dacă întâmpinați dificultăți, alimentându-vă pentru doi, sau anumite mirosuri și mâncare vă provoacă grețuri, încercați să mâncați porții mici de 5-6 ori pe zi. În aceste condiții, alimentele vor fi digerate mai ușor decât dacă v-ați alimenta de trei ori pe zi. Gustările frecvente și ușoare vă vor scuti de arsurile stomacale. Guma de mestecat și bomboanele, de asemenea, vă vor ajuta să învingeți senzația de rău.

7 reguli pentru călătoarele însărcinate

Nu uitați de înviorare

În timpul sarcinii, ați putea avea nevoie să mergeți la toaletă mai des ca înainte. În avion, veceurile sunt foarte înguste, iar toaletele publice (din aeroport sau gara feroviară) pot fi murdare. Așa că dacă aveți norocul să dați peste un veceu curat și confortabil, nu pierdeți timpul. Mai bine faceți acest lucru din timp, pentru că mai târziu s-ar putea să nu fie nicio toaletă prin preajmă sau dacă o găsiți, aceasta să nu fie disponibilă. De regulă, asta se întâmplă între stațiile de deservire tehnică, pe autostradă sau în timpul aterizării avionului.

Dacă zburați cu avionul sau călătoriți cu trenul ori autobusul, alegeți locul în așa fel încât să nu deranjați alți pasageri atunci când veți vrea să mergeți la veceu.

Stând mult timp în aceeași poziție picioarele și gleznele pot să amorțească și puteți avea crampe. Dacă sunteți la volan, nu uitați să staționați din când în când, cel puțin odată la 1,5 ore pentru a face puțină înviorare.

Dacă scaunul de lângă dumneavoastră, în avion, tren sau autobus, este gol, puteți întinde picioarele peste el. Veți simți cât de plăcut este să vă descălțați pentru o perioadă. Însă, rețineți, în timpul zborului vi se pot umfla picioarele, iar atunci când va trebui să vă încălțați la loc puteți avea disconfort. Pentru a asigura circulația sanguină bună în organism, plimbați-vă și faceți exerciții de înviorare simple. Dacă stați în picioare, întindeți piciorul cu talpa înainte, mișcași lent talpa înainte și înapoi pentru a dezmorți mușchii gambei. Dacă sunteți așezată, mișcați circular gleznele și dați din degete.

Sarcina exercită o presiune suplimentară asupra sistemului cardio-vascular. Acest lucru poate duce la formare trombozelor și varice.  Călătoria cu avionul în timpul sarcinii sporește riscul apariției acestor afecțiuni. Dacă aveți predispunere la varice, trebuie să purtați colanți și ciorapi speciali. Acest lucru îmbunătățește circulația sanguină și vă va ajuta să păstrați sănătatea venelor.

Ideal ar fi să purtați încălțăminte comodă, ortopedică. Sau pur și simplu, adidași. Cu atât mai mult dacă traseul dumneavoastră presupune că veți avea de mers mult pe jos. Neapărat, să aveți plasture la dumneavoastră, pentru că oricât de comodă nu ar fi încălțămintea, poate să vă roadă, mai ales dacă aveți piciorul umflat. De exemplu, încălțămintea cu talpa dreaptă, de regulă, nu creează asemenea probleme, însă, are proprietăți minime de sprijin.

Consultați-vă în legătură cu vaccinurile

În timpul sarcinii trebuie să acordați o atenție sporită la pastilele pe care vi le administrați, inclusiv la vaccinuri. Medicul dumneavoastră urmează să vă spună care dintre vaccinuri vă sunt necesare și care nu prezintă niciun fel de pericol în timpul sarcinii. Dacă încercați să concepeți un copil și vă pregătiți, între timp, să mergeți într-o călătorie, străduiți-vă să faceți toate vaccinurile necesare până la conceperea copilului.

7 reguli pentru călătoarele însărcinate

Nu permiteți dezvoltarea candidozei

Sarcina vă face mai vulnerabilă pentru dezvoltarea candidozei, iar clima caldă și umedă contribuie și mai mult la apariția și dezvoltarea acesteia. De aceea, trebuie să optați pentru lenjerie și haine din bumbac. Lăsați acasă blugii și colanții mulați. Nu veți greși dacă veți lua cu dumneavoastră  un unguent antifungic și supozitoare împotriva candidozei.  Discutați cu medicul despre preparatele medicamentoase cele mai inofensive în sarcină.

Alegeți activități recreative sigure

În situația în care vă aflați, ar trebui să evitați orice activitate în urma căreia ați putea cădea (schi nautic și snowboarding). Nu puteți face înot subacvatic sau alte genuri de sport ce implică variații de presiune. Când ieșiți la mal după o scufundare, în sânge se formează bule de aer. Acestea prezintă pericol atât pentru dumneavoastră cât și pentru copil. Excludeți din lista activităților recreative parcurile acvatice și alte distracții de acest gen. Aterizarea bruscă, accelerarea sau încetinirea pot fac rău copilului dumneavoastră. Unele studii denotă faptul că schimbarea regimului de temperatură, la termeni mici de sarcină, are un impact nefast. Respectiv, trebuie să evitați saunele și jacuzzi.

Dar nu vă indispuneți. Există o mulțime de alte activități interesante pentru dumneavoastră. De exemplu yoga, mersul accelerat, înotul.