Se întâmplă ca anemia să fie un factor comun la femeile însărcinate. Cu o dietă neregulată și din cauza unor schimbări de viață drastice, organismul începe să piardă nutrienți esențiali, cum ar fi fierul, și care, desigur, pot duce la anemie. Chiar dacă este vorba despre o anemie ușoară în timpul sarcinii și nu este ceva de care trebuie să te îngrijorezi, va deveni cu siguranță o problemă dacă o lași netratată.

Anemia și sarcina

Un factor știut este acela că o femeie însărcinată trebuie să se poată îngriji singură. Organismul ei necesită mai mult sânge ca de obicei, pentru a căra oxigenul și nutrienții vitali la fetus. Lipsa unor nutrienți anume, cum ar fi fierul, poate duce la o micșorare a numărului de celule roșii din organism. Acest lucru ar preveni ca nutrienții să ajungă la bebeluș, nutrienti de care cel mic are nevoie pentru o creștere sănătoasă.

Cine riscă mai mult să facă anemie?

Aproape toate femeile gravide vor face anemie la un moment dat în timpul sarcinii. Acest lucru are loc, de obicei, atunci când organismul rămâne fără resursele de fier, acid folic și alte vitamine. Totuși, anumite condiții pot crește șansa ca o femeie însărcinată să contacteze o anemie severă. Acestea pot fi: sarcini multiple, interval de timp scurt între sarcini, lipsă de fier din dietă, menstruații grele înaintea sarcinii, greață sau senzații de vomă în timpul sarcinii.

Riscuri asociate cu anemia la o femeie însărcinată

Chiar și în cazurile de anemie slabă, organismul se poate simți slab și obosit. În cazuri de anemie severă, repercusiunile pot fi drastice. Câteva dintre efectele mai serioase la femeile care au anemie pot include: naștere prematură, greutate mică a sugarului, depresie, probleme ale tubului neural, probleme ale coloanei vertebrale și hemoragie masivă.

Simptomele la care trebuie să fii atentă:

În anumite cazuri, o femeie însărcinată nu poate ști de condiția sa anemică decât în momentul în care starea ei se agravează. Deși anemia este foarte greu de depistat la început, ea poate fi foarte ușor confundată cu alte tulburări, totuși fiind câteva semne anume care te pot avertiza de o condiție anemică iminentă.

În consecință, cele mai comune simptome de anemie la femeile gravide sunt:

  • slăbiciune;
  • epuizare
  • amețeală;
  • dispnee;
  • palpitații de inimă;
  • probleme de concentrare, dezorientare;
  • culoarea pielii palidă;
  • dureri de cap severe;
  • dureri în piept (de obicei o condiție numită angină pectorală);
  • frisoane bruște care se dezvoltă pe mâini și picioare.

Unei femei însărcinate îi poate fi foarte ușor să interpreteze greșit un simptom ca fiind normal pentru o sarcină. De obicei, un test al sângelui luat în prima săptămână de la sfârșitul trimestrului al 2-lea, pentru verificarea hemoglobinei vă poate ajuta în descoperirea anemiei, dacă aceasta scade sub 6g. Dacă numărul celulelor roșii este scăzut, doctorul tău îți va prescrie o dietă selectivă bogată în fier. Specialistul ar mai trebui probabil să îți prescrie un supliment sau un înlocuitor bogat în fier care ar trebui luat regulat.

Dimpotrivă, dacă anemia este cauzată de o condiție medicală care nu depinde de nivelul fierului din organism, doctorul va trebui cel mai probabil să îți trateze mai întâi problema cauzatoare de anemie înainte de a-ți prescrie un supliment sau un înlocuitor bogat în fier.