Supraponderabilitatea și sarcina: care sunt posibilele riscuri de sănătate?

Supraponderabilitatea și sarcina: care sunt posibilele riscuri de sănătate?

-
//
11.08.2014

Majoritatea femeilor supraponderale trec peste sarcină fără a se confrunta cu anumite probleme de sănătate. Greutatea, în general, poate să nu influențeze graviditatea și nașterea. Cu toate acestea există complicații de sarcină apariția cărora este favorizată de kilogramele în plus ale gravidei. Este foarte probabil că nu veți fi afectată de niciunul dintre aceste riscuri, însă, este util să știți ce prezintă acestea.

Supraponderabilitatea și sarcina: care sunt posibilele riscuri de sănătate?

Care sunt riscurile posibile pentru mine și copil?

Până în prezent, medicii și savanții nu pot spune cu certitudine ce importanță are greutatea femeii pentru sănătate în timpul sarcinii. De rând cu vârsta femeii, istoricul ei genetic, gradul de rezistență la insulină, modul de viață și chiar originea etnică, greutatea este doar unul dintre elementele unui puzzle întreg.

Iată câteva dintre cele mai răspândite complicații de sarcină generate de supraponderabilitate:

  • Diabet gestațional;
  • Hipertonie gestațională (tensiune arterială înaltă);  
  • Preeclampsie;  
  • Naștere prematură;  
  • Făt mare. (macrosomia fetală).

Înainte de naștere indicele de masa corporala mare (IMC) poate însemna probabilitatea:

  • Naștere instrumentală (utilizarea de forceps și vacuum extractor);  
  • Operație cezariană;  
  • Distocia umerilor copilului ( când umerii copilului sunt blocați în oasele bazinului după ce a fost exteriorizat capul).

De asemenea, experții fac tangență între supraponderabilitatea gravidei și riscul de a naște un copil cu defecte de tub neural și alte probleme, inclusiv boli de inima și malformații ale peretelui abdominal. Cu toate acestea trebuie de avut în vedere faptul că aceste riscuri sunt foarte mici.

Poate fi oare schimbat gradul de risc?

Din fericire, majoritatea afecțiunilor menționate mai sus pot fi controlate, iar uneori – prevenite.

Este foarte probabil că nu vă veți confrunta cu niciunul dintre riscurile menționate iar sarcina și nașterea vor decurge normal. Multe femei cu greutatea mai sus de normă au o sarcină fără complicații și nasc copii absolut sănătoși. Ideal ar fi dacă femeia ar da jos kilogramele în plus până la graviditate. Însă, dacă sunteți, deja, însărcinată, oricum puteți interveni pentru a vă veni în ajutor atât dumneavoastră cât și copilului. Cea mai bună metodă de a evita orice riscuri este alimentația corectă, exercițiile fizice regulate, respectarea recomandărilor referitoare la controlul creșterii masei corporale.

Supraponderabilitatea și sarcina: care sunt posibilele riscuri de sănătate?

Nu este cazul să stați la dietă pentru a scăpa de kilogramele în plus fiind deja însărcinată. Studiile de profil au demonstrat faptul că există o legătură între dietele în primele trei luni de sarcină și probabilitatea apariției la copil a defectelor tubului neural, indiferent de masa corporală a mamei. Cel mai bun lucru pe care puteți să-l faceți este să urmați un regim alimentar balansat, de asemenea, să renunțați la mâncărurile grase și dulci.

Exercițiile fizice regulate în timpul sarcinii sunt o metodă perfectă de a ajuta organismul să se isprăvească cu sarcina și de a-l pregăti pentru naștere. Combinația exercițiilor fizice cu alimentația corectă este foarte eficientă în ceea ce privește controlul masei corporale. Acest lucru reduce riscul de a aduce pe lume un bebeluș prea mare.

Cu toate acestea, dacă până la sarcină nu ați făcut exerciții fizice, acum nu este momentul să vă apucați de ele în regim intensiv. Cu acordul medicului, vă puteți permite câteva exerciții ușoare sau moderate. Practicați asemenea activități fizice cum ar fi, de exemplu, mersul sau înotul. Aveți grijă ca antrenamentele să nu dureze prea mult. Plus la toate, străduiți-vă să consumați suficientă apă pentru a preveni deshidratarea.

De asemenea, este important să discutați cu medicul despre probabilitatea unor sau altor factori de risc pentru situația dumneavoastră concretă. Ați suferit vreodată de tensiune arterială mărită sau diabet? Cunoașteți despre vreun precedent de macrosomie fetală în familia dumneavoastră? Evaluați factorii de risc împreună cu medicul dumneavoastră. În acest fel veți reuși, în cel mai bun mod, să aveți grijă de sănătatea copilului ce urmează să-l aduceți pe lume.