5 lucruri surprinzatoare despre sistemul educational japonez

5 lucruri surprinzatoare despre sistemul educational japonez

-
//
20.09.2016

Daca iti place cultura japoneza si vrei sa inveti cat mai multe lucruri despre acest popor, afla ca sistemul educational japonez este diferit de sistemul nostru educational. De fapt, e diferit de orice alt sistem educational.

5 lucruri surprinzatoare despre sistemul educational japonez

Sistemul educational japonez te va inspira si uimi in acelasi timp. Elevii asiatici invata dupa un model modern, care-i ajuta sa-si imbogateasca cunostintele si sa se integreze mai usor in societate.

5 lucruri surprinzatoare despre sistemul educational japonez: 

1. Nu se sustin examene in primii trei ani de scoala

Elevii japonezi nu sustin examene in primii trei ani de scoala, iar acest lucru se datoreaza faptului ca asiaticii pun accent pe valori si maniere. Este mai important ca profesorii sa puna accent pe eticheta decat sa-si pregateasca elevii pentru teste standard. Credinta de baza este aceea ca personalitatea si caracterul copiilor trebuie sa fie dezvoltate. Prin urmare, este bine sa se evite judecata in procesul de invatare al elevilor. Copiii sunt invatati sa dea dovada de respect fata de ceilalti elevi si fata de profesori.

2. Elevii sunt invatati sa pastreze curatenia in scoli
Elevii japonezi sunt invatati sa pastreze curatenia in scoli si sa stranga in urma lor. Ei curata salile de curs si baile si ideea este de a-i invata cum sa lucreze in echipa, dar si de a-i invata ce inseamna responsabilitatea sociala. Aceste activitati sunt oportunitati care-i ajuta sa isi dezvolte caracterul si sa constientizeze care sunt lucrurile importante in societate. Elevii sunt impartiti in grupuri in functie de sarcini, iar grupurile se schimba pe tot parcursul anului.

3. Copiii sunt invatati sa manance mese echilibrate
In afara de elevii care au alergii alimentare, elevii japonezi primesc un meniu standard. Meniul nu cuprinde alimente nesanatoase sau cu mult zahar. Japonezii ii invata pe copii totul despre importanta unei alimentatii sanatoase si ii invata cum sa isi portioneze mancarea. Meniurile elevilor sunt alese de cadrele medicale si o echipa de bucatari bine instruiti. In plus, mesele de pranz sunt alcatuite in mare parte din ingrediente proaspete. Cadrele didactice servesc masa impreuna cu elevii, iar aceasta practica intareste relatia dintre profesori si elevi.

4. In scolile publice se preda arta traditionala
Sistemul public educational din Japonia este cu mult diferit de sistemul de educatie din intreaga lume. Elevii japonezi invata arte traditionale, cum ar fi Shodo (caligrafie japoneza) si haiku (un stil formal al poeziei). Shodo presupune folosirea caracterelor kanji si kana, iar acestea sunt scrise cu o pensula de bambus cu cerneala, pe o hartie de orez. Aceasta materie ii ajuta pe elevi sa-si imbogateasca cunostintele si sa aiba respect fata de traditiile culturale. Elevii invata sa scrie si cuvinte haiku, o alta tehnica care-i ajuta sa respecte traditiile culturale si nationale.

5. Uniformele sunt obligatorii
De la clasele primare, pana la clasele de avansati, elevii japonezi poarta uniforme. Standardele variaza de la o scoala la alta, insa toate uniformele pastreaza acelasi tipar: sunt realizate in stil militar. Uniformele baietilor sunt negre si au o bluza de marinar, iar uniformele fetelor sunt modeste in decoratiuni, culoare si marime. Ideea din spatele acestei reguli de a purta uniforme este aceea ca elevii vor avea sentimentul ca fac parte dintr-o comunitate si nu se vor confrunta cu sentimentul de izolare sau stigmatizare sociala. Unele scoli japoneze au reguli stricte cu privire la accesorii precum ghiozdane de scoala sau coafuri.

Sursa: perfecte.md