Alimentaţie mai bună pentru preşcolari. Autorităţile au alocat mai mulţi bani pentru meniurile din grădiniţe

Alimentaţie mai bună pentru preşcolari. Autorităţile au alocat mai mulţi bani pentru meniurile din grădiniţe

-
//
30.01.2017

Preşcolarii din Capitală vor fi hrăniţi mai bine. Potrivit unei dispoziţii a primariei, din data de 1 februarie vor fi alocaţi mai mulţi bani pentru alimentaţia copiilor. Modificările la buget au fost făcute după ce guvernul a alocat mai mulţi bani în acest scop.  

Alimentaţie mai bună pentru preşcolari. Autorităţile au alocat mai mulţi bani pentru meniurile din grădiniţe

Noile preţuri au fost stabilite în funcţie de programul şi statutul instituţiei preşcolare. Ca urmare, pentru hrana zilnică a unui copil vor fi alocaţi cu până la patru lei mai mult. Potrivit specialiştilor, această sumă, deşi este mică, va influenţa calitatea alimentaţiei în grădiniţe.

În prezent, doar 50 la sută dintre instituţiile preşcolare din municipiul Chişinău oferă copiilor cantităţile necesare de fructe, legume, carne sau peşte.

"Copiii primeau doar 37 la sută din necesarul de fructe şi legume, în loc de suta de procente. Peştele şi carnea se oferea doar în proporţie de 50%, în loc de 100 de procente. Mâncare se baza mai mult pe crupe, făinoase şi supe", a declarat şefa Centrului de Sănătate Publică Chişinău, Luminiţa Suveică. 

Grădiniţa numărul şase din Capitală are un program de nouă ore şi este frecventată de copii de toate vârstele preşcolare. Bucătăreasa spune că cei trei lei, care vor fi oferiţi suplimentar, numai bine vor ajunge pentru cumpărarea fructelor şi legumelor. În prezent, copiii primesc doar mere proaspete.

"De aceşti trei lei vom putea cumpără suplimentar broccoli, fructe, legume, conopida le place la copii. Prune, gutuie, pere se poate", a spus bucătăreasa Liuba Onofriciuc. 

Unii părinţi consideră că pentru o alimentaţie sănătoasă, fiecare leu contează. Totuşi, consideră ei, calitatea alimentaţiei depinde mai mult de corectitudinea gestionării banilor.

Potrivit documentului, cu aproape 13 lei va creşte preţul unui meniu zilnic pentru copiii bolnavi de tuberculoză, internaţi în spitale, şi elevii cu nevoi speciale şi deficienţe în vorbire.

Sursa: Publika.md