mamaplus

Care sunt pașii de urmat pentru a fi stabilită paternitatea

-
//
04.04.2023

Stabilirea și contestarea paternității sunt două aspecte fundamentale ale dreptului familiei.

mamaplus

În ultimul timp tot mai des judecătoriile din țară examinează cereri în care tatăl copilului solicită în instanță contestarea paternității, sau mama minorului care de cele mai multe ori își dorește să constate paternitatea pentru a-l determina pe bărbatul cu care a conceput un copil să participe la întreținerea și educarea micuțului. Stabilirea paternității se poate face prin recunoașterea voluntară a acestui fapt de către tată sau prin hotărâre judecătorească, transmite tvn.md.

Potrivit legislației, copii trebuie să fie înregistrați la starea civilă până a împlini un an. Dacă părinții nou-născutului sunt căsătoriți, aceștia sunt trecuți automat în adeverința de naștere. La fel se întâmplă și în cazul în care femeia a născut un copil în termen de 300 de zile de la divorț, chiar dacă foștii soți sunt deja în alte relații.

Grigore Harea s-a pomenit că în adeverința de naștere a fetiței sale a fost înregistrat fostul soț al soției sale. Pentru a constata paternitatea, Grigore a fost nevoit să treacă testul ADN.

GRIGORE HAREA, locuitorii al r. Fălești: „Am făcut analiza ADN. De la început erau probleme, pentru că nu știam precis dacă în instanța de judecată documentele date vor avea valoare. Din guriță s-a luat saliva și de la mine și de la copil și de la mamă s-a luat și asta este tot. Am convorbit cu dânsul, l-am sunat, am vorbit să vină să declare că copilul nu este al lui, iar eu să declar că este al meu și am închis toate problemele, însă el nu a dorit.”

După ce și-a primit rezultatul testului ADN, Grigore a mers în instanța de judecată.

GRIGORE HAREA, locuitorii al r. Fălești: „Este destul de accesibil, dacă dorești tare și ai tărie de caracter se face totul. Nu a fost tare complicat, da, am avut emoții, mi-am făcut griji și nu pentru că mă îndoiam că copilul nu este al meu, dar pentru că mă așteptam să apară niște probleme pe drum.”

În cazul în care părinții copilului nu au înregistrat căsătoria, în actul de naștere al acestuia este înscrisă doar mama. Ea poate indica cine este tatăl copilului, doar că în acest caz, copilul va prelua numele de familiei al mamei. Iar atunci când ambii părinți se prezintă la oficiul stării civile pentru a perfecta primul act al nou născutului, tatăl completează cererea de stabilire a paternității.

TATIANA CERNOGAL, șef SSC, ASP Sângerei: „Iată atunci, mama și tatăl copilului convin la numele de familie a copilului, care poate fi înscris în actul de naștere. Această cerere de paternitate, părinții o pot depune și înaintea de nașterea copilului. Dacă tatăl a recunoscut copilul, atunci tatăl este scris în rubrica tatălui, la înțelegerea părinților, copilul este scris dau în numele tatălui  sau în numele mamei.”

Testele ADN pot fi efectuate în scopuri private sau în scopuri juridice. La solicitarea unui test cu valoare juridică, este obligatorie prezența fizică a tuturor participanților, adică a presupusului tată, a copilului care urmează a fi investigat, dar și a mamei, în funcție de caz.

LILIA DAȚCO, manager laborator ADN: „Ca probe biologice pot fi colectate o multitudine de probe cum ar fi material biologic standard și ne standard, unghii, fire de păr cu rădăcină, mucuri de țigară, gumă de mestecat, eliminări nazale, cerumen, sânge și altele. Însă proba standardă este raclajul bucal, colectat din cavitatea bucală, din partea interioară a obrazului. În urma investigării pot fi obținute doar două rezultate, fie paternitatea este confirmată cu 99,9%, adică presupusul tată, tatăl investigat este tatăl biologic și zero, atunci când paternitatea este infirmată.”

Instanța de judecată nu poate obliga presupusul tată să treacă testul ADN.

CRISTINA BARBĂNEAGRĂ, specialist principal Judecătoria Ungheni: „În cazul în care, în cadrul Judecătorie parvine o cerere de contestarea paternității, instanța de judecată, în cazul refuzului tatălui de a trece testul ADN, instanța nu poate obliga respectiv tatăl de a trece respectivul ADN, însă în baza probelor aduse și prezentate în cadrul dosarului de către reclamant, cu prezentarea probelor, dovezilor, mesajelor, prezența martorilor, toate se iau în calcul și se duce la o bună desfășurare.”

Potrivit statisticilor rezultatul unui test ADN sunt gata în termen de 2-3 zile și servesc drept probă la dosarele privind stabilirea sau contestarea paternității.