mamaplus

A chelit peste noapte la doar 16 ani

-
//
28.03.2019

Emily avea doar 16 ani când i s-a spus la coafor că are o zonă foarte mică lipsită de păr. Mai târziu, a aflat că suferă de o afecțiune incurabilă.

mamaplus

„Am fost complet dezgustată de afirmație și n-am luat în seamă. Mi-am văzut de viața mea. La început era de dimensiunea unui bănuț mic și poziționată chiar în mijlocul capului. Nu mi-aș fi dat singură seama niciodată”, a povestit fata.

Cu timpul, pata a devenit tot mai mare. Ulterior au apărut și alte zone, iar vizita la medic a clarificat problema. Tânăra suferă de alopecie.

„La început, am ascuns zonele în care chelisem folosind șampon uscat maro și apoi cu ajutorul meșelor. Dar mi s-a întâplat un episod oribil la școală. În timpul orelor, un coleg a observat că începusem să chelesc și a strigat în gura mare. Toată lumea a auzit că sunt cheală. Mi-a fost îngrozitor de rușine”, a spus fata.

Emily poartă de mult timp perucă. Cu toate acestea, tinerei nu-i mai este teamă să se afișeze cu părul ras.

„Vreau să educăm oamenii despre asta, despre cât de normală este alopecia. Nu are rost să te îngrijorezi de ceva ce nu poți schimba”, a explicat Emily.

Ce este alopecia?

Alopecia este o boală autoimună. Sistemul imunitar începe să atace proprii foliculi ai părului. Iar celulele albe din sânge, cunoscute sub numele de limfocite T, fac ca părul să nu mai crească. Studiile spun că stresul agravrază problema.

Există studii care sugerează că alopecia, ca și alte boli autoimune, se moștenește. Deocamdată, nu există niciun leac pentru această afecțiune.

Sursa