Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

-
//
11.09.2018

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, astăzi, 11 septembrie, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, care este cunoscut şi sub numele de Înaintemergătorul, pentru că a anunţat venirea Mântuitorului.

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Din Evanghelie cunoaştem că, de ziua sa, Irod a dat un ospăţ. Salomeea, fiica Irodiadei, a intrat la ospăţ, a jucat şi a plăcut lui Irod şi oaspeţilor lui. În semn de mulţumire, împăratul a jurat fetei că-i va da tot ce va cere. Sfătuindu-se cu mama sa vicleană, Salomeea a cerut capul lui Ioan Botezătorul, pe o tavă. Irod s-a întristat, deoarece se temea de Proroc, dar din cauza jurămintelor sale a poruncit să i-l dea. A trimis un călău în temniţele palatului, unde zăcea Înaintemergătorul. Călăul s-a întors cu capul Prorocului. Acesta a fost pus pe o tavă şi înmânat Salomeei.

Ucenicii lui Ioan au luat trupul decapitat al Sfântului şi l-au îngropat în Sevastia. Pedeapsa lui Dumnezeu i-a ajuns pe ucigaşi aici, pe pământ. Potrivit legendei, fiica Irodiadei a avut o moarte cumplită, iar Irod, a fost acuzat de trădare. În amintirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, 11 septembrie este zi de post aspru.

Potrivit tradiției, există o serie de obiceiuri și tradiții păstrate cu sfințenie de cei mai credincioși creștini. Astfel, în această zi este bine să nu se mănînce pepeni, pentru că formă lor amintește de cea a capului. În satul tradițional, în această zi nu se folosește cuțitul, totul se rupe cu mînă. În popor se vorbește și de un post care ține "de la cruce pînă la cruce", un post de două săptămîni, neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvîrșit omoruri sau alte păcate grave. Postitorii mîncau în această zi numai o turtă de grîu sau de mălai. Pentru că amintesc de tăierea capului Sfîntului Ioan, nu se mănîncă struguri și nu se bea vin (fiind asociate cu sîngele). De asemenea nu se mănîncă usturoi, ceapă, mere, pere (în general fructe și legume rotunde, care seamănă cu un cap). Nici varză nu se mănîncă, pentru că se zice că pe varză i-a fost tăiat capul sfîntului.

Sursa: timpul.md