mamaplus

Creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămădurii. Ce semnificaţie are această mare sărbătoare și ce trebuie să facă cei bolnavi în această zi

-
//
10.05.2024

Creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămădurii vineri, 10 mai. Este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, care pică în fiecare an în vinerea din prima săptămână după Paște.

mamaplus

În 2024, Izvorul Tămăduirii se sărbătorește în 10 mai. În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfinţire a apei.

Sărbătoarea aminteşte de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului, când Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474), înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare. După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului, scrie Agerpres.

Tradiții si obiceiuri în ziua în care e sărbătoarea Izvorul Tămăduirii

În Săptămâna Luminată, există mai multe obiceiuri și superstiții de care enoriașii țin cont.

În această zi de mare sărbătoare se face sfinţirea agheasmei mici după Liturghie. Tradiția spune că toți cei care beau apa sfințită se vor vindeca de bolile de care suferă, fie ele trupești sau sufletești.

În ziua de vineri din Săptămâna Luminată, tinerii pot face „legământul juvenil” sau „înfrățitul”, un pact prin care își jură susținerea necondiționată, indiferent de orice obstacol întâlnit în viață.

Ce nu e voie să faci de Izvorul Tămăduirii

Fiind sărbătoare cu cruce roșie în calendar, e interzis să speli în această zi și nici nu se fac treburi casnice.

De asemenea, în această zi, creștinii merg la biserică pentru a lua apă sfințită de preot, să se roage și să-I mulțumească Lui Dumnezeu pentru tot.