Doctorii din Moldova, „invitați” în deșert. Kuweit caută specialiști din țara noastră

Doctorii din Moldova, „invitați” în deșert. Kuweit caută specialiști din țara noastră

-
//
27.07.2015

Doctorii din Moldova sunt căutați și în Peninsula Arabică. Unul dintre cele mai mici state din lume, Kuweit, anunță că este disponibil să angajeze doctori din Moldova, pentru cel mai mare și mai performant spital, care s-a construit în ultimii patru ani.

Doctorii din Moldova, „invitați” în deșert. Kuweit caută specialiști din țara noastră

După zece ani de experiență, doctorii din Moldova au de ales – fie rămân să muncească acasă, fie pot aplica pentru un post de muncă în altă țară. Specialiștii de la noi sunt căutați chiar și în Peninsula Arabică. Este vorba despre statul Kuweit. Ministerul Sănătății din această țară a expediat o scrisoare autorităților din Moldova prin care se anunță că statul are nevoie de doctori. Mai exact de specialiști în ortopedie. Condițiile însă nu sunt tocmai simple, ci destul de drastice. Astfel, specialiștii trebuie să dețină masterat în chirurgia ortopedică și să dețină experiență de cel puțin 12 ani, iar diploma să fie recunoscută la nivel internațional.

Doctorii care întrunesc aceste condiții și cred că pot face față condițiilor de deșert din acest stat își pot depune CV-urile, însă în scrisoare nu se indică clar o adresă. Kuweit nu are ambasadă în Republica Moldova, iar cea mai apropiată Ambasadă pare să fie în Sofia, Bulgaria. Doctorii care doresc să obțină un post de muncă în acest stat trebuie să știe că oferta este promițătoare, întrucât spitalul în care urmează să se angajeze Jaber Al Ahmad Al Jaber Al Sabah este cel mai nou și mai mare din acest stat. Autoritățile au început construcția lui încă în decembrie 2009, iar în curând trebuie să fie dat în exploatare. Cu o suprafață de 47 de mii de metri pătrați, 12 etaje, și alte trei subterane pentru parcări, acesta ar urma să fie cel mai performant spital din toată țara. Conform planificărilor, acesta va avea peste 1.600 de paturi și va deservi peste 600.000 de oameni din regiunea South Surra. Ministerul Sănătății din Kuweit a anunțat că a alocat pentru construcția acestuia peste 700 de milioane de dolari.

În oferta sa, Ministerul Sănătății din Kuweit nu precizează care ar urma să fie salariul unui specialist. Potrivit agențiilor de recrutare a doctorilor, acestea pot ajunge pentru un specialist în ortopedie de la 6 la 8 mii de euro, iar conform unor site-uri specializate salariul brut al unui specialist de categorie superioară poate fi de aproximativ 100 de mii de dolari pe an. Produsul Intern Brut kuweitian pe cap de locuitor a fost în 2014 de 42.100 USD, indice ce poziționează statul pe locul 19 în lume.

Sursa: e-sanatate.md