mamaplus

Doi bebeluși, născuți în weekend în ambulanță. Cum se simt mamele și micuții

-
//
18.07.2023

În acest weekend, doi bebeluși s-au născut în ambulanță. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, primul caz a fost înregistrat sâmbătă, 15 iulie, în raionul Șoldănești, iar cel de-al doilea în raionul Cantemir, la data de 16 iulie.

mamaplus

În primul caz nașterea s-a declanșat spontan în timpul transportării, în ambulanță. Datorită intervenției echipei AMU, femeia a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, transmite Știri.md.

În cel de-al doilea caz gravida era la a cincea sarcină și avea deja contracții frecvente. Datorită echipei AMU, femeia a adus pe lume un băiețel sănătos cu scorul Apgar de 8 puncte.

De asemenea, în perioada 10 – 16 iulie, echipele de asistență medicală urgentă au deservit 13.595 solicitări, inclusiv 2.048 la copii. După acordarea primului ajutor medical la etapa de prespital, 5.596 pacienți, dintre care 4.413 adulți și 1.183 copii au fost transportați la spitalele din țară.

Pe parcursul săptămânii, Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru pacienții cu următoarele motive: 2.669 urgențe cardiovasculare, dintre care 58 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1.951 patologii neurologice, dintre care 198 cu accidente vasculare cerebrale și 1.302 boli respiratorii, inclusiv 710 infecții respiratorii virale acute.

În această perioadă, 1.406 cetățeni cu diverse traumatisme au beneficiat de primul ajutor medical la etapa de prespital. Echipele AMU au fost solicitate în cazul a 48 accidente rutiere, în urma cărora au suferit 67 persoane, printre care 19 copii. Ulterior, 52 pacienți au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești.