mamaplus

Drama unei mame care a rămas cu fiica pe drumuri după ce i-a ars casa

-
//
22.04.2024

Un incendiu produs în seara de 5 martie a lăsat-o pe Lilia Marian sub cerul liber. Femeia din satul Păulești, raionul Călărași, și fiica ei de șapte ani s-au pomenit în drum după ce locuința le-a fost distrusă în totalitate de flăcări. Focul a cuprins casa în timp ce ele dormeau, așa că au scăpat cu viață ca prin minune.

mamaplus

În cadrul emisiunii „Destine”, Lilia povestește că în seara zilei de 5 martie 2024 a mers la culcare cu fiica ei mai devreme decât de obicei. Cele două au adormit împreună uitându-se la televizor, iar la un moment dat femeia s-a trezit brusc din somn după ce a simțit o usturime în gât. S-a ridicat din pat pentru a conecta lumina, dar becul nu s-a aprins. A mers la bucătărie și în momentul când a deschis ușa a văzut o flacără. Atunci a înțeles că locuința în care se află e cuprinsă de flăcări, transmite Știri.md. 

„M-am întors imediat la copil și i-am spus: „Ecaterina, trezește-te că arde casa”. Era strașnic, am început să strig. Ecaterina nu răspundea, nu-mi dădea niciun semn. Am apucat-o de picioare să o trag la marginea dormitorului, pentru că am înțeles că e ceva grav cu ea. O ridicam și o scuturam precum un sac de făină, pentru că ea e grea, are 54 kg. Îi spuneam: „Catea, scoală! Catea, scoală!”. Era inconștientă, nu răspundea deloc. (…) Făcând efort, simțeam că respir mai intens și cu orice inspirație înțelegeam că nu o să ajungă pe mult timp forțele mele. Între timp, pe Catea am reușit să o pun picioare, dar ea nu vorbea. M-am repezit repede spre un dulăpior, pe care îl avem montat pe perete sus, în care țineam actele de la casă. Am deschis ușile prin întuneric și imediat mi-am zis: „La ce îmi trebuiesc mie actele dacă casa arde?”. Am renunțat”, a povestit cu lacrimi în ochi Lilia. 

Femeia a reușit să iasă din casă după ce a stricat fereastra, în timp ce din verandă ieșea un fum otrăvitor. 

„Acolo era iadul, venea un fum care îți număra viața în secunde. Am reușit să-i spun Catei: „Tu trebuie să ieși de aici cu orice preț”. Eu nu știam ce ar putea să se întâmple cu mine în următoarele secunde”, a povestit Lilia.

Când s-a văzut afară împreună cu fiica ei a respirat adânc, s-a împăcat cu gândul și a zis: „Eu sunt aici, copilul e aici și ce e acolo nu mai am nevoie. Principalul e că noi ne-am salvat”.

Ulterior, Lilia a fugit spre mama sa, care trăiește la câteva case distanță de ea, și a anunțat despre faptul că locuința ei e în flăcări. A sunat și la pompieri, iar aceștia au venit abia după 40 de minute. Mai mult, femeia mărturisește că, deși pompierii au fost alertați la ora 22:40, focul a fost stins abia în jurul orei 04:00.

Chiar dacă a trecut ceva timp de la izbucnirea incendiului, cauza principală încă nu a fost stabilită. Cu toate acestea, femeia crede că incendiul a fost provocat intenționat de către un vecin. 

Eufrosinia, mama Liliei, povestește că, în ziua incendiului, fiica ei împreună cu nepoata au fugit din casă desculțe, fiind îmbrăcate ambele doar în maiou și lenjerie de corp. După ce a aflat despre cele întâmplate, Eufrosinia le-a adăpostit în casa ei și a mulțumit Domnului că ambele sunt în viață. Ulterior a mers la locul incendiului și a rămas fără cuvinte.

„Ce am văzut acolo nu am văzut de când trăiesc. Ardea precum arde o roată de cauciuc. Împrejur totul ardea și pocnea. Era un foc strașnic”, își amintește Eufrosinia.

Bătrâna, la fel ca și fiica ei, este de părere că incendiul a fost provocat intenționat. 

„Experții au spus că de la priză nu-i cauza. Ei s-au uitat și în sobă și au spus că era totul în regulă. Rămâne varianta că doar a fost incendiată”, a menționat Eufrosinia.

După cele întâmplate, Lilia nu știe cum va face față greutăților care o așteaptă. 

„Aveam de toate, nu trebuia să cer nimic. Uitați-vă cu ce am rămas acum, cu o linguriță și aceea e arsă. (…) Hainele de pe mine sunt donate. Noi am ieșit goale, nu am putut salva nimic. (..) Sper mult la oamenii cu inimă mare, care ar pune mână de la mână și să reușim împreună să facem tot posibilul să am un adăpost și eu”, a mărturisit Lilia.