mamaplus

Idee unică în Germania: O grădiniță funcționează într-un cămin de bătrâni

-
//
26.09.2023

Legătura dintre nepoți și bunici - fie ei și de împrumut - înflorește de cele mai multe ori în zâmbete, bucurii și speranță. Acest lucru îl demonstrează din plin și un cămin de bătrâni din Germania, în clădirea căruia funcționează, mai nou, o grădiniță.

mamaplus

Copiii aduc energie și bună dispoziție locului, exact ce le lipsește multor seniori care trăiesc acolo, transmite stirileprotv.ro.

La rândul lor, cei mici primesc povețe prețioase și se bucură de brațe mereu gata să-i cuprindă.

Deși sunt născuți la 79 de ani distanță, Metin și Margarete au devenit prieteni la cataramă. Puștiul de 5 ani e încântat că îi poate spune bătrânei toate secretele lui. Cei doi amici se întâlnesc la ședințele de înviorare seniori-copii.

Margarete Stock: „Nu rămân la mine în cameră, particip la toate ședințele. De ce? Fiindcă știu că vrei să mă vezi, nu-i așa?”.

Metin: „Așa e”.

Poate părea ciudat să vezi atâția copii alergând și făcând larmă într-un spațiu unde domnește, cel mai adesea, liniștea. Însă, acest cămin de bătrâni din orașul Fulda nu e precum celelalte.

Clădirea găzduiește și o grădiniță. Ambele generații culeg beneficiile acestui aranjament: seniorii sunt încurajați să iasă din cotidianul plictisitor și să facă mișcare.

Daniela Schiffer, directoarea căminului de bătrâni: „Dacă le spun (n.r. - bătrânilor) să ridice brațele și să facă o anumită mișcare, mulți îmi vor spune că nu pot, că au dureri. Dar când în preajmă sunt copiii și scoatem baloanele sau alte jucării, nimeni nu se mai gândește la durere și toată lumea intră în joc”.

La rândul lor, copiii primesc afecțiunea unor bunici de împrumut și află povești interesante.

Nena Münch, director adjunct al grădiniței: „La un moment dat, un senior le-a povestit copiilor că în trecut nu existau mașini de spălat. Cei mici nu-și puteau imagina așa ceva. Prin urmare, copiii profită de cunoștințele seniorilor”.

În Germania există doar câteva azile-grădiniță, dar cum ideea pare să funcționeze foarte bine autoritățile au anunțat că numărul lor va crește.