Piesa interpretată de Silvia Grigore este plagiată? Ce spune interpreta

Piesa interpretată de Silvia Grigore este plagiată? Ce spune interpreta

-
//
09.02.2015

Piesa „Hulubul păcii” interpretată de Silvia Grigore a făcut furori la sfârșitul anilor ’80.

Piesa interpretată de Silvia Grigore este plagiată? Ce spune interpreta

Cu un mesaj profund, cântecul smulgea lacrimi de fiecare dată când era interpretat: „S-a deschis fereastra/ Ca o rană veche/ Mama ne așteaptă/ Nopți întregi de veghe…”.

Interperta susţine că muzica și versurile au fost compuse de fratele ei, Vsevolod Grigore, „iar eu am mai schimbat câte ceva”.

„Piesa s-a cântat la nebunie. Toți spuneau fie că e un cântec popular, fie e din România. L-am imprimat la radio, toți îl cântau, dar nu știau al cui este. Este cântecul meu, ce aveți voi cu el, îi întrebam. E și acum o piesă căutată. E o piesă simbol”, a spus Silvia Grigore, pentru ww.ziarulnational.md

Numai că piesa „Hulubul păcii” seamănă foarte mult cu una interpretată de maghiarii Koncz Zsuzsa și Bródy János, numită „Ha én rózsa volnék”.

Cei doi interpreți formează un cuplu de scenă, iar această piesă a fost lansată încă în anul 1973. După ce a fost vândută pe aproape 50 de mii de discuri în Ungaria, piesa, care povestește despre credință în propriile valori și principii, a fost interzisă pe motiv că avea un mesaj anticomunist. Cântecul a fost relansat de aceiași interpreți în anul 1984 și este și astăzi una de referință în Ungaria.

Silvia Grigore afirmă că i s-a mai spus că cele două piese seamănă. „Mi s-a spus, dar pe mine asta nu mă interesează. De multe ori se aseamănă un cântec cu altul. În lume, în fiecare trei minute apare o piesă nouă. Credeți că nu seamănă între ele? Poate fratele meu l-a ascultat și a fost influențat”, spune interpreta.