mamaplus

Tabără de informatică și robotică, la Coșnița: Ce cunoștințe au dobândit copiii

-
//
14.08.2023

Peste 60 de elevi de la Liceul Teoretic "Ion Creangă" din Coşniţa, raionul Dubăsari, au luat parte la o tabără pe parcursul căreia şi-au îmbunătăţit cunoştinţele în domeniul roboticii şi tehnologiilor informaţionale.

mamaplus

La festivitatea de închidere a acţiunii, participanţii au prezentat roadele muncii lor pe parcursul unei luni, transmite Tvr Moldova.

Elevii care au participat la această tabără au putut afla mai multe din lumea fascinantă a roboticii, au explorat proiectarea şi dezvoltarea web şi au lucrat cu programe de editare şi design grafic.

"În timpul acestei tabere noi am făcut diverse proiecte. Însă, proiectul final a fost să facem un roboţel care poate să meargă pe perimetrul unui pătrat."

"Noi am făcut mai multe programe în photoshop, HTM. Robotul meu este o macara care mută greutăţile dintr-o parte în alta. Pot să vă arăt." "Roboţelul este o viitoare maşină pentru selectarea deşeurilor."

"Copilul meu a trecut în clasa a 9-a, Rusu Sergiu, şi a participat la această formare. Venea de fiecare data acasă entuziasmat. Li se dădea aceste proiecte şi lucra cu mare drag."

Lipsa echipamentelor moderne şi a profesorilor pregăţiti face ca mulţi copii din zonele rurale ale Republicii Moldova să nu ţină pasul cu elevii din marile oraşe atunci când vine vorba de noile tehnologii.

George Teodorescu, director companie IT: "Majoritatea taberelor, a şcolilor de IT sunt în Chişinău, aşa că e foarte important de a avea copii din teritoriu, care să primească această primă impresie despre ceea ce înseamnă să devii un expert în IT, în computere, în robotică."

Tabăra a fost susţinută de organizaţia neguvernamentală Hope4, care îşi propune să dea o mână de ajutor şi în domeniul educaţional din Republica Moldova.

Ivan Ivancev, director, Hope4 în Republica Moldova: "Aproximativ bugetul proiectului a fost de 10 mii de euro. Este sprijinul partenerilor noştri în special de pe platforma linkedIn, unde avem comunitatea noastră foarte largă care ne susţine pe noi."

Christ Lomas, fondator, Hope4: "Este al doilea an când organizăm o tabără IT în Coşniţa. Şi este începutul la Hope 4 education. Suntem pe cale să investim mii de euro în educaţie."

Alexei Gafeli, primar, comuna Coşniţa: "Noi avem evenimentul de închidere a taberei de vară cu circa 65 de copii, antrenaţi în perioada de 30 de zile în activităţi din domeniul IT, roboticii şi al altor softuri de redactare grafică. Un program special făcut ca să completeze curricula educațional-şcolară.

La finalul evenimentului, fiecare participant la această tabără a primit un rucsac şi un tricou, pe lângă informaţiile valoroase acumulate.