mamaplus

Uimitor! O tânără din Chișinău produce hârtie din deșeuri

-
//
18.04.2024

Confecționează hârtie din deșeuri. Este povestea unei tinere din Chișinău, care de mai bine de cinci ani colectează ambalaje și resturi de hârtie, pe care ulterior le transformă în ilustrate, cărți poștale și alte produse de papetărie. Deși procesul este unul meticulos, rezultatul e pe măsură, astfel că aceasta a pus pe roate o afacere, scrie TV8.md.

mamaplus

Natalia Loșmanschi susține că a început să se gândească la reciclarea hârtiei încă de la școală, când auzea cât de important este să economisim resursele naturale. Pornind de la ideea că schimbarea începe de la fiecare din noi, tânăra a început cu utilizarea materialelor reciclate și a renunțat la plastic.

Nu a avut prea mari succese inițial, dar a insistat, iar, cu fiecare încercare, rezultatul era tot mai bun. Acum, după cinci ani, spune că a ajuns la rezultatul cu care se mândrește.

Pentru a obține hârtie nouă, Natalia utilizează mai multe tipuri de materie primă: foi scrise, desenate, imprimate, cărți, facturi, ghiduri, bilete și alte materiale. Spune că în această pasiune are parte de mult sprijin și din partea soțului. El a ajutat-o să facă primele rame și i-a cumpărat și o presă industrială, cu ajutorul căreia presează hârtia. Procesul de transformare a hârtiei utilizate în una nouă este foarte meticulos. Începe de la colectarea materialelor reciclabile și se încheie cu formarea și uscarea hârtiei. Pentru început, deșeurile de hârtie trebuie să stea în apă.

Pentru a asigura o mai bună legare a fibrelor de hârtie și a le face mai elastice, în timpul uscării se adaugă amidon, apoi se trece la următoarea etapă.

Ulterior, hârtia se pune la uscat timp de o zi, apoi foile se îndepărtează de pe pânză și se calcă. Ulterior, acestea sunt transformate în foi A4, A5 de diferite culori, dar și ilustrate, cărți poștale, agende și albumuri. Confecționarea unei felicitări poate dura și o săptămână, așa cum totul se face manual. Natalia spune că mai are un scop, pe care vrea să îl atingă cât mai curând.

Tânăra speră să-și extindă mica afacere, pentru a recicla cât mai multă hârtie, iar asta înseamnă că va salva mai mulți copaci. Prețurile lucrărilor sale pornește de la 25 de lei și poate ajunge la 400 de lei, mai scrie sursa citată.