mamaplus

Un bebeluș s-a născut din ADN-ul a trei persoane. Cum a fost posibil

-
//
10.05.2023

Un bebeluș s-a născut din ADN-ul a trei persoane, o premieră pentru Marea Britanie, a confirmat Autoritatea de Reglementare în Domeniul Fertilității, conform BBC.

mamaplus

Cea mai mare parte a ADN-ului provine de la cei doi părinți și aproximativ 0,1% de la o a treia femeie donatoare, transmite stirileprotv.ro.

Tehnica de pionierat este o încercare de a preveni nașterea copiilor cu boli mitocondriale devastatoare.

Cinci astfel de nașteri au avut loc până acum, dar nu au fost publicate alte detalii.

Bolile mitocondriale sunt incurabile și pot fi fatale la câteva zile sau chiar ore de la naștere. Unele familii au pierdut mai mulți copii, iar această tehnică este văzută ca fiind singura opțiune pentru ca acestea să aibă un copil sănătos.

Mitocondriile sunt compartimentele minuscule din aproape fiecare celulă a corpului, care transformă alimentele în energie utilizabilă.

Mitocondriile defecte nu reușesc să alimenteze organismul și duc la leziuni cerebrale, epuizare musculară, insuficiență cardiacă și orbire. Acestea sunt transmise doar de către mamă. Așadar, tratamentul prin donare mitocondrială este o formă modificată de fertilizare in vitro, care utilizează mitocondrii de la un ovul donator sănătos.

Cu toate acestea, mitocondriile au propriile informații genetice sau ADN, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere tehnic, copiii rezultați moștenesc ADN-ul de la părinți și, de asemenea, o mică parte de la donator. Aceasta este o modificare permanentă care ar fi transmisă din generație în generație.

Acest ADN al donatorului este relevant doar pentru a crea mitocondrii eficiente, nu afectează alte trăsături, cum ar fi aspectul fizic și nu constituie un „al treilea părinte”.

Unde a fost inițiată această tehnică

Tehnica a fost inițiată în Newcastle, iar în 2015 au fost introduse legi care să permită crearea unor astfel de copii în Marea Britanie.

Cu toate acestea, Marea Britanie nu a mers imediat înainte. Primul copil născut prin această tehnică a fost al unei familii iordaniene, care urma un tratament în SUA, în 2016.

Autoritatea pentru Fertilizare Umană și Embriologie (HFEA) afirmă că „mai puțin de cinci” bebeluși s-au născut până la 20 aprilie 2023. Ea nu oferă cifre precise, pentru a împiedica identificarea familiilor.

„Vestea că un număr mic de copii cu mitocondrii donate s-au născut în Marea Britanie este următorul pas în ceea ce va rămâne probabil un proces lent și prudent de evaluare și perfecționare a donării mitocondriale”, a declarat Sarah Norcross, director al Progress Educational Trust.

Nu s-a primit nicio veste de la echipele din Newcastle, astfel că nu se știe încă dacă tehnica a avut succes.

Profesorul Robin Lovell-Badge, de la Institutul de Cercetare Francis Crick, a declarat: „Va fi interesant de știut cât de bine a funcționat tehnica de terapie de înlocuire mitocondrială la nivel practic, dacă bebelușii sunt lipsiți de boli mitocondriale și dacă există vreun risc ca aceștia să dezvolte probleme mai târziu în viață”.

Există, din punct de vedere tehnic, un risc de „reversie”, în care orice mitocondrie defectă care este transferată ar putea crește în număr și ar putea duce în continuare la boală.

La un moment dat, s-a estimat că până la 150 de astfel de nașteri ar putea avea loc, în cele din urmă, în fiecare an în Marea Britanie.