Viitorul de mâine în pericol. Educatorii își revendică dreptul de a putea trăi decent

Viitorul de mâine în pericol. Educatorii își revendică dreptul de a putea trăi decent

-
//
02.05.2017

În grădinițele din țară este mare criză de educatori, ajutori de edu­catori, bucătari, muncitori auxiliari. Educatorul este nevoit să facă ordi­ne în grupe, să pregătească materi­al didactic, iar uneori să și gătească mâncare pentru copii. Nu este un scenariu dintr-un film, ci realitatea din Republica Moldova, anul 2017.

Viitorul de mâine în pericol. Educatorii își revendică dreptul de a putea trăi decent

Salariile extrem de mici îi determină pe absolvenții de facultate din domeniul învățământului să nu-și dorească să lucre­ze în calitate de educatori. Numai în muni­cipiul Chişinău sunt necesare peste 600 de cadre în instituțiile preşcolare.

Salariul mizer i-a determinat să iasă la proteste

„Ministerul Educației cere de la noi performanțe, dar nu se poate face pro­grese atunci când educatorul se trezește la 5 dimineața ca să vină la serviciu, unde pune mâna pe cârpă și se apucă de făcut curățenie. Apoi pregătește material didac­tic pentru copii, pe urmă aduce mâncarea de la bucătărie, așează masa, apoi face or­dine și spală vasele”, a menționat Valentina Mocanu, directoare la școala-grădiniță 199 din municipiul Chișinău.

Valentina Mocanu susține că anume aceste motive, dar și salariul mizer, i-au determinat să iasă la proteste.

„Uneori se ajunge și la faptul ca șefii de instituții să curețe cartofi la bucătărie, ca să fie alimentați copiii. Nu e normal ca pedagogii să facă lucrul pentru tot perso­nalul auxiliar din instituție. Vom ajunge, cu indiferența guvernanților, ca la 1 septem­brie să nu mai avem educatori în grădinițe, ajutori de educatori. Situația în instituțiile preșcolare este destul de alarmantă. Lip­sa ajutorilor de educatori, a bucătarilor, insuficiență de educatori, lipsa lucrători­lor auxiliari duce la ineficiența activității în instituții”, a concluzionat Valentina Mocanu.

Sursa: vocea.md