mamaplus

Cum să dai gust mâncării pentru copii, fără să pui pic de sare

-
//
04.04.2022

Ca părinte, cel mai bun lucru pe care poți să îl faci pentru copilul tău este să îl înveți cum să trăiască sănătos, iar acest lucru poate fi realizat numai prin puterea exemplului. Nu uita că o alimentație sănătoasă este cel mai bun medicament și că poți înlocui oricând obiceiurile nesănătoase din bucătărie cu unele noi, mai benefice pentru organism.

Mitul conform căruia mâncarea nu are gust și va fi refuzată de către bebeluși și de către copii dacă nu conține sare nu este adevărat. Părinții sunt cei care formează gusturile celor mici, iar folosind prea multă sare reușesc să scadă sensibilitatea papilelor gustative. Pe de altă parte, condimentele, ierburile aromatice și anumite fructe pot oferi o aromă incredibilă mâncării fără a a pune în pericol sănătatea celor mici. 

Odată ce ai început diversificarea alimentației celui mic – nu ezita să apelezi la condimente. Este drept că unii bebeluși sunt sensibili sau alergici la unele mirodenii, dar majoritatea le vor aprecia gustul. Puțin mărar în piureul de morcovi va oferi mâncării un gust cu totul nou și o aromă care nu mai trebuie completată cu sare. După ce prichindelul a trecut de prima jumătate de an de viață, poți apela cu încredere la chimen, ghimbir, nucșoară, coriandru și scorțișoară pentru a da savoare mâncării

Condimente recomandate copiilor

Mirodeniile folosite în mâncare nu sporesc numai aroma felului preparat, dar au și o serie de beneficii medicale. Anumite condimente pot ajuta la buna funcționare a sistemului digestiv, la întărirea sistemului imunitar și la evitarea bolilor specifice sezonului rece. Usturoiul, rozmarinul, busuiocul, salvia, menta, cardamomul și piperul se află pe lista condimentelor sănătoase și extrem de aromate. Din păcate, majoritatea mămicilor se tem de aceste condimente și preferă să mai adauge puțină sare în mâncărică, pentru a-i drege gustul. Să sperăm că acest obicei se va schimba!

Coaja de citrice are o savoare pe placul celor mici

Coaja rasă de la lămâi sau de la portocale are o aromă puternică. Ea oferă gust mâncării fără a periclita sănătatea celor care o vor consuma. Poate fi folosită atât în felurile principale cât și în deserturi. Atenție, însă! Aceasta trebuie să fie BIO, fără chimicale.

Ierburile aromatice proaspete

Folosirea de pătrunjel proaspăt, leuștean, frunze de busuioc și de menta va educa gusturile celui mic. El va observa că gustul sărat oferit de sarea de bucătărie nu se poate ridica la înălțimea aromelor naturale.

În concluzie, cu un blender bun pentru procesarea mâncării copilașilor și cu o camară plină de ierburi aromatice, condimente și fructe, orice părinte se poate asigura că îi oferă prichindelului doar mâncare de calitate, sănătoasă. Cere sfatul medicului înainte de a introduce orice aliment nou în dieta copilului tău.