Așa s-a întâmplat că atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere geografic, condimentele au devenit o parte integrantă a vieții noastre culinare. Fiți de acord, este complicat să ne imaginăm bucătăria omului contemporan în care să nu existe câteva borcane sau pachețele cu conținut aromatic. Mirodeniile influențează nu doar gustul alimentelor pe care le consumăm, dar și sănătatea noastră – despre aceasta mărturisesc atât tratatele medicinale antice cât și ultimele cercetări științifice. Astăzi, mamaplus.md relatează despre impactul condimentelor asupra organismului nostru.

Ce impact au condimentele asupra sănătății femeii

Valoarea mirodeniilor

Cândva, mirodeniile valorau cât aurul, în adevăratul sens al cuvântului. Ele erau căutate de flote întregi, iar în timpul acestor călătorii erau făcute chiar și descoperiri geografice. Această atitudine era determinată de capacitatea mirodeniilor de a schimba gustul bucatelor. În trecutul îndepărtat, era imposibilă păstrarea produselor pentru mai multă vreme, iar condimentele contribuiau la inhibarea gustului neplăcut. Unde mai pui că experiența hindusă demonstrează că amestecul de condimente curry reprezintă în sine un conservant excelent.

Condimentele cuprind o varietate largă: anason, anasonul stelat, salvia, busuiocul, tarhonul, piperul roșu și negru, garofița, vanilia, coriandru, scorțișoara, susanul, chimenul ș.a.m.d. Fiecare dintre acestea, vorbim la acest capitol doar despre mirodeniile de origine vegetală, are propriul gust, propriile calități și proprietăți. 

Ce impact au condimentele asupra sănătății femeii

Fiți prudenți

În timpurile noastre nu trebuie să mergeți peste mări și țări pentru a vă pricopsi cu niște mirodenii. Totuși, odată ce apare accesibilitatea, de multe ori, dispare calitatea. În condițiile actuale, condimentele pot implica pericole. O atenție sporită urmează să manifestați atunci când este vorba despre diverse amestecuri cu denumiri generale: ”Condiment pentru pește”, ”Condiment pentru carne”, ”amestec pentru pilaf”, ”ierburi provensale”. De regulă, asemenea garnituri sunt completate cu ingrediente chimice pentru a le fi îmbunătățit gustul.

Un alt pericol – nu vorbim aici de calitate ci de cantitate. În cantități mari, de la 5 – 10 grame și mai mult, mirodeniile, într-adevăr, pot genera probleme serioase de sănătate. Nucușoara, salvia și scorțișoara pot provoca convulsii. Rozmarinul și șofranul sunt contraindicate în timpul sarcinii. Din cauza proprietăților sale sedative, garofița poate provoca somnolență severă.

Condimentele reprezintă un iritant destul de puternic, care pot acutiza anumite afecțiuni. În cazul în care persoana suferă de gastrită, ulcer, reacții alergice, astm bronșic sau cistită, este de dorit de a limita utilizarea mirodeniilor sau, în general, de a elimina din regimul alimentar. De asemenea, nu se recomandă de a amesteca anumite condimente cu preparatele medicamentoase, de exemplu, curry cu aspirina, întrucât acțiunea condimentului anihilează efectele medicamentului. Piperul roșu este atât de iute din cauza prezenței capsaicinei din componența sa - alcaloid responsabil pentru proprietățile de ardere.  Dacă capsaicina nimerește în ochi, poate provoca leziuni grave la nivelul retinei.

Ce impact au condimentele asupra sănătății femeii

Proprietățile benefice ale condimentelor

Fiecare condiment, în afară de gust și aroma unică, are propriul set de proprietăți utile și calități.

Cuișoarele și frunza de dafin, sub formă de condiment sau tinctură, ajută în cazul afecțiunilor căilor respiratorii superioare.

Experimentele efectuate la Universitatea de Medicină din Graz au demonstrat că condimentele de curcuma previn ciroza hepatică, normalizează activitatea ductelor biliare și oprește procesele inflamatorii.

Amaranth paniculat, coriandru, scorțișoara, aerva lanata, iochroma indiană (aproape toate aceste condimente intră în componența curry) ajută la depășirea efectelor negative generate de nivelul sporit al zahărului în sânge și sunt recomandate persoanelor bolnave de diabet și persoanelor în etate.

Susanul influențează nivelul colesterolului în sânge, normalizează tensiunea arterială. Uleiul de susan stimulează funcționarea normală a intestinului.

Vanilia, datorită polifenolilor din componența sa, care au proprietăți antioxidante, previne apariția celulelor canceroase, încetinește procesul de îmbătrânire, este o metodă de profilaxie a bolilor Alzheimer și Parkinson.

Piperul roșu sau negru, cunoscut de toată lumea, de asemenea, previne apariția celulelor canceroase și este o metodă perfectă anti-răceală. Plus la aceasta, piperul roși reglează procesul de coagulare a sângelui, fortifică țesutul osos și este recomandat fumătorilor datorită conținutului său sporit de beta-criptoxantină, care neutralizează acțiunea tutunului.

Consumați mirodeniile moderat și nu uitați că, în afară de cele expuse mai sus, practic toate sunt și niște feromoni extraordinari!