mamaplus

De ce întârzie menstruația? Ce alte cauze mai există în afară de o posibilă sarcină

-
//
04.01.2021

Înainte să te panichezi de-a binelea, ar fi bine să știi în primul rând că întârzierea menstruației nu semnalează doar instalarea unei sarcini așa cum ar crede majoritatea femeilor. Există alți factori care ar putea determina apariția acestei probleme.

Ai calculat greșit data la care ar trebui să înceapă menstruația

Ciclul menstrual tipic este de 28 de zile. Dacă ai un ciclu regulat, menstruația poate veni în fiecare a 28-a zi. Cu toate acestea, faptul că ai un ciclu regulat nu reprezintă o garanție a faptului că menstruația va veni atunci când o aștepți tu. Momentul ovulației poate varia de la o lună la alta și este posibil ca în această lună să ai ovulația mai târziu decât în mod normal, lucru care va duce la întârzierea menstruației. Deci, fără panică!

Treci printr-o perioadă stresantă

De obicei, atunci când stresul este mare, data la care trebuie să îți vină menstruația poate întârzia deoarece ai fost stresată în momentul în care ai avut ovulație. Stresul poate determina întârzierea menstruației cu câteva zile.

Suferi de o anumită afecțiune

La fel ca stresul, anumite boli pot fi responsabile pentru întârzierea menstruației. Dacă ești bolnavă atunci când are loc ovulația, acest lucru o poate întârzia temporar și, de asemenea, poate întârzia și menstruația. La fel se întâmplă și în cazul în care ai fost bolnavă în perioada de dinaintea ovulației.

Ai o tulburare de alimentație

O tulburare de alimentație poate perturba ciclul menstrual sau chiar îl poate opri pentru o perioadă. Se credea că anorexia nervoasă ar fi singura tulburare care ar fi putut să tulbure ciclul menstrual, dar oamenii de știință au descoperit că orice tulburare de alimentație poate provoca probleme cu menstruația. Atunci când o femeie nu are suficientă grăsime, corpul ei produce foarte greu estrogenul necesar ovulației.

Ai probleme cu kilogramele în plus

Supraponderalitatea poate perturba ciclurile menstruale. Ovarele produc estrogen, dar țesutul adipos din organism este, de asemenea, o sursă de estrogen. Atunci când o femeie nu are suficientă grăsime corporală, ea nu produce suficient estrogen, iar atunci când este supraponderală, ea poate produce mai mult estrogen decât este necesar. Estrogenul și progesteronul conlucrează pentru a menține un ciclu menstrual sănătos și regulat. În mod normal, în prima jumătate a ciclului menstrual, nivelul de estrogen crește până când ajunge la un anumit prag.

Atunci când nivelul de estrogen atinge acest prag, se declanșează ovulația. Atunci când corpul tău are un flux constant de estrogen, nu diferențiază nivelul ridicat de estrogen ca un declanșator de ovulație. Acest lucru interferează cu ovulația. Dacă nu ai ovulație în mod regulat, ciclurile tale pot deveni sporadice și imprevizibile.

Ai fost diagnosticată cu sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare cauzată de excesul de hormoni sexuali masculini. Toate femeile produc unii hormoni masculini (androgeni), dar femeile cu acest sindrom produc niveluri mai ridicate de hormoni androgeni. Acest lucru poate împiedică ovarele să funcționeze cum trebuie.

În mod normal, în timpul ovulației o femeie va produce mai mulți foliculi, dar unul va deveni foliculul dominant, care va fi eliberat în timpul ovulației. Femeile cu acest sindrom produc în schimb mulți foliculi mici, dar din cauza hormonilor androgeni, niciunul nu ajunge la maturitate. Dat fiind că ovarele nu sunt în măsură să ducă ovulația până la capăt, ciclurile pot deveni neregulate.

Suferi de anumite afecțiuni ale tiroidei

Este destul de comun pentru femeile cu tulburări tiroidiene să aibă probleme cu ovulația și cicluri menstruale neregulate. Cu toate acestea, medicii nu cunosc motivele pentru care tiroida cauzează tulburări menstruale. Uneori, femeile cu tulburări tiroidiene nu au ovulație. Orice lucru care interferează cu ovulația normala poate duce la întârzierea menstruației.

S-a instalat menopauza prematură

Fiecare femeie se naște cu aproximativ 1-3 milioane de ovule. De fiecare dată când ovulează, ea eliberează unul din aceste ovule. Ea pierde, de asemenea, o parte din ovule odată cu înaintarea în vârstă. Unele dintre ele mor, altele se “învechesc” odată cu trecerea timpului. Atunci când femeia nu mai are niciun ovul de calitate, ovulația se oprește și, deci, și ciclul menstrual. Pentru cele mai multe dintre femei, acest lucru se întâmplă undeva în jurul vârstei de 45 de ani. Uneori, se poate întâmplă și mai devreme decât era de așteptat. Dacă o femeie se confruntă cu cicluri neregulate o perioadă mai îndelungată, până în vârstă de 40 de ani, vorbim despre menopauză prematură.

Schimbările programului pot cauza întârzierea menstruației

Orice lucru care pune presiune pe corpul tău poate produce întârzierea ovulației. Dacă ți-ai schimbat locul de muncă, pleci într-o călătorie sau schimbi pur și simplu ora de trezire, organismul tău necesită timp pentru a se adapta. În cazul în care schimbarea are loc atunci când se produce ovulația, acest lucru poate face menstruația să întârzie sau chiar să nu mai vină în luna respectivă.