Primul plânset al bebelușului este semnul că a venit pe lume, că îl vei putea îmbrățișa și că are plămâni sănătoși. Dar pe măsură ce săptămânile trec, emoțiile tale se vor transforma în frustrare și îngrijorare, odată ce plânsul celui mic este din ce în ce mai greu de înțeles.

Așa cum vei afla încă din primele zile cu bebelușul acasă, micuții plâng mult. Uneori motivul pentru care plânge este evident: îi este foame, este ud sau obosit și vrea ca tu să îi afli nevoile. După ce nevoile îi sunt satisfăcute, plânsul încetează. Alteori însă, nu este atât de simplu să îl oprești din plâns. De aceea, este foarte important să cunoști câteva strategii utile în liniștirea bebelușului atunci când cele mai logice și practice alternative nu dau rezultate. De vreme ce nicio metodă nu dă rezultate garantate în cazul fiecărui bebeluș, în scurt timp vei învăța care strategii funcționează cel mai bine în cazul copilului tău. Până atunci, încearcă fiecare metodă pe rând!

Pune bebelușul în mișcare!

Pentru bebelușul tău, să trăiască nouă luni în interiorul pântecului tău a fost ca și cum ai trăi într-o casă în mișcare. Chiar și atunci când tu dormeai, corpul tău se mișca permanent. Imaginează-ți acum de ce a sta nemișcat într-un pătuț, oricât de confortabil ți s-ar părea ție, pentru bebelușul tău este neobișnuit și ciudat.

Leagănă bebelușul în brațe. Ține copilul în brațe, stai în picioare cu picioarele depărtate și leagănă-te de pe un picior pe altul, în lateral. Mișcarea ta poate fi destul de viguroasă, atâta vreme cât ții bine bebelușul în brațe.

Pune bebelușul în leagăn. Leagănele pentru bebeluși realizează o mișcare liniștitoare, monotonă și ritmică, ceea ce liniștește bebelușul iritat sau agitat. Înainte de a achiziționa sau de a folosi un astfel de leagăn, asigură-te că este proiectat pentru bebeluși și este sigur.

Vibrațiile sunt bune. Mulți bebeluși se liniștesc atunci când simt vibrații monotone. Mulți părinți au descoperit că dacă pun bebelușul într-un scăunel pentru mașină sau scoică și îl plasează pe mașina de spălat atunci când este în funcțiune, bebelușul se liniștește ca prin farmec. Nu te îndepărta de bebeluș. Vibrațiile care îl liniștesc pot face scaunul sau scoica să se deplaseze pe suprafața mașinii de spălat și să cadă. Ține-l ferm tot timpul.

Fă un tur al cartierului. Mișcarea delicată și monotonă a unei mașini în mișcare sau chiar a căruciorului adoarme mulți bebeluși.

Împachetează-l bine!

Pântecul tău nu seamănă deloc în interior cu dormitorul sau pătuțul bebelușului tău. Micuțul este obișnuit să stea strâns înconjurat de un mediu cald, calm și confortabil. Imitând acest mediu îl poți face să se liniștească instantaneu pentru o perioadă lungă de timp.

Înfașă bebelușul. Chiar dacă ți se pare o metodă bătrânească și nu crezi că este comodă pentru bebeluș, încearcă totuși să îl înfeși într-o păturică ușoară. Pune-i brațele încrucișate peste piept sub păturică - se pare că această poziție are un efect liniștitor. Bebelușii astfel înfășați dorm mai mult și mai liniștiți.

Cuibărește-l la pieptul tău. Încearcă să imiți mama cangur și să cuibărești bine bebelușul la pieptul tău. Această metodă este foarte bună mai ales pentru bebelușii născuți prematur, dar funcționează pentru toți, până la urmă. Dezbracă bebelușul, dezbracă-te și tu în partea superioară a corpului și lipește bebelușul de pielea ta. Înfășurați-vă amândoi într-o păturică moale.

Înfășoară bebelușul în port-bebe. Mai știți cum purtau țigăncile și chiar femeile din Africa bebelușii înfășurați într-o bucată lungă de pânză? Nu este nimic surprinzător în legătură cu faptul că bebelușul se liniștește prin această metodă. În această fașă tu îi asiguri întuneric și căldură, ceea ce îi amintește de pântecul tău. Un bonus: îl poți alăpta oriunde, pentru că este „sub acoperire”.

Zgomotul poate ajuta!

Viața intrauterină nu este chiar una scufundată în liniște. În interiorul pântecului tău bebelușul este înconjurat tot timpul de sunete: bătăile ritmice ale inimii tale, sunetul sângelui tău circulând prin tot corpul tău, bolboroselile stomacului și ale intestinelor tale. Acesta este motivul pentru care, majoritatea nou-născuților nu apreciază deloc liniștea absolută.

Dă drumul la ventilator sau aer condiționat. Fâsâitul acestora poate fi o muzică liniștitoare pentru urechile bebelușului tău.

Pornește aspiratorul. Dacă ai un aspirator care nu face un zgomot infernal, sunetul scos de acesta poate calma bebelușul.

Sunete din natură. Cd-urile cu sunete din natură pot ajuta bebelușul să se liniștească atunci când plânge. Fie că este vorba de sunete scoase de balene sau delfini, înregistrarea zgomotelor produse de valurile mării, ploaie sau vânt, bebelușul tău va înceta să mai plângă.

Nimic nu funcționează! Ce faci acum?

În cazul în care bebelușul tău nu reacționează la trucurile de mai sus și continuă să plângă, trebuie să te întorci la soluțiile simple, de bază.

Verifică temperatura din casă. Poate fi prea frig sau prea cald pentru bebelușul tău.

Fă-i un masaj. Multor bebeluși contactul cu mâinile mamei, mișcările repetitive și uleiurile relaxante le asigură confortul și îi liniștește.

Verifică îmbrăcămintea bebelușului. Hainele prea strâmte, prea călduroase sau chiar aspre îi pot cauza un disconfort suficient de mare încât să îl facă să plângă.

Micșorează luminile și oprește televizorul. Prea multă stimulare poate irita nervii sensibili ai unui bebeluș.

Oferă-i suzeta. Chiar dacă, în general, nu ești de acord cu această metodă de liniștire a bebelușului, trebuie să știi că în unele cazuri funcționează și nici nu este dăunătoare. Unii copii au instinctul suptului foarte puternic și suzeta le poate împlini această nevoie.

Ultima soluție: tata este maestru!

Tata este cel mai mare maestru specializat în liniștirea bebelușilor plângăcioși. Sau cel puțin așa susțin multe mămici atunci când sunt întrebate cum își opresc bebelușii din plâns. Nu se știe încă de ce, dar în foarte multe cazuri tata reușește să liniștească mai repede copilul care plânge. Poate pentru că are brațe mai puternice și poate să legene bebelușul mai repede și mai mult timp. Sau poate că, tot datorită brațelor sale mai puternice, el îmbrățișează bebelușul mai strâns, fără a-i face rău și fără să își dea seama. Sau poate pentru că este mai mare și învăluie bebelușul cu mai multă căldură decât mama. Adevărul este că nimănui nu îi pasă de ce, exact, reușește tata această performanță. Important este să îi ceri ajutorul și să iei și tu o pauză.