mamaplus

Ce faci când sugarul se îneacă cu mâncare? Măsuri de prim ajutor în caz de înec la bebeluşi

-
//
04.03.2022

Fiecare părinte ar trebui să cunoască măsurile de prim-ajutor în cazul dezobstrucției căilor aeriene la bebeluşi, pentru că niciodată nu știi ce se poate întâmpla. Medicul Caloian Alexandru ne spune care sunt primii paşi în caz că al nostru copil se îneacă.

"În primul rând, trebuie să anunțe imediat la 112. Vă voi explica care ar fi paşii de urmat în situați în care suspectăm o obstrucție a căilor aeriene la un sugar. În primul rând, dacă observăm în cavitatea bucală a sugarului un corp solid vizibil, cu un deget împăturit într-o batistă sau compresă încercăm să-l îndepărtăm. Atenție însă, dacă corpul străin nu este vizibil nu încercăm să-l scoatem. Manevra trebuie făcută la vedere. Dacă nu vedem, este mai greşit să efectuăm acestă manevră", a explicat medicul Caloian Alexandru.

În cazul în care nu se evidențiază un corp străin la nivelul cavității bucale, dar copilul prezintă respiraţie şuierătoare, o tuse accelerată, medicul recomandă un set de manevre absolut vitale.

”Aşezăm sugarul pe podul palmei noastre. Îi susținem gâtul cu două degete, în întoarcem şi aplicăm cinci lovituri interscapulovertebrale. După fiecare lovitură verificăm dacă acel corp străin a ieşit.  În cazul în care nu a eliminat corpul străin, întoarcem copilul şi aplicăm două comprese toracice cu două degete. La fel, verificăm dacă corpul a fost eliminat. 

Efectuăm manevra simultan cu loviturile interscapulovertebrale, până când obstacolul este eliminat. În cazul în care acesta nu este eliminat şi starea de conştiență a copilului este abolită sau pierdută, atunci sunăm la 112, ca echipajul trimis în ajutorul nostru să se grăbească şi să începem să facem manevrele de resuscitare.

Contează dacă s-a înecat cu solid sau lichid. Lichidul trece mai uşor şi atunci nivelul de conştiență se păstrează şi obstacolul este mult mai uşor de înlăturat în cazul de față.”, explică medicul Alexandru Caloian.

Manevre de resuscitare la bebeluşi

Aşezăm bebeluşul pe un plan solid şi începem cu cinci insuflații. La bebeluşi, acoperim cu cavitatea noastră bucală şi nasul şi gura bebeluşului. Facem cinci insuflații şi urmărim expansiunea toracică a sugarului. Cu două degete facem 15 compresii toracice.

Ce facem când bebeluşii se îneacă în somn

Pot face ceva preventiv, în sensul în care să asigură că îi pun o pernă sub spate, pentru a sta într-o poziție pe o parte. 

”Să încercăm să facem cât mai multe în încercarea de a salva bebeluşul până vin serviciile de ambulanță", a subliniat medicul.