Virozele din sezonul rece au toate un punct enervant – tusea. Simptomul care dispare cel mai greu, chiar și cu medicamente. Tratamentele intensive nu ajută, spun medicii. Dar ajută să înțelegem noi, părinții, că tusea, seacă sau productivă, nu este o boală. E un mecanism natural care ajută la eliminarea mucozităților.

Tusea este al doilea simptom după febră care aduce părintele cu copilul bolnav la camera de gardă. Însă există perioade din an în care camerele de gardă sunt pline, timpii de așteptare foarte mari, iar prioritate au copiii în stare gravă, sugarii, copiii cu dificultăți de respirație și cei cu febră foarte mare, care nu cedează la antitermice. Pentru a nu încărca și mai mult camerele de gardă, când problema principală a copilului e tusea prelungită de după viroză, apelați la medicul de familie sau la un pediatru.

Există multe motive pentru care copiii pot tuși și poate fi dificil pentru părinți să stabilească ce cauzează tusea și când să apeleze la medicul pediatru. De regulă, tusea fără alte simptome nu e un motiv de îngrijorare. Un copil poate răci de mai multe ori în sezonul rece (toamnă, iarnă), iar tusea apare de fiecare dată. Tusea acută durează aproximativ două săptămâni și trece de la sine. Este frecvent întâlnită în rândul preșcolarilor, care pot avea până la 8-10 episoade de tuse pe an și, de regulă, este cauzată de infecțiile virale.

Iată 8 afecțiuni des întâlnite care pot face un copil să tușească și semnele care ar trebui să trimită la medic:

Viroza

Tusea care apare în viroză este o tuse productivă, expectorantă, adică cu secreții. Copilul nu are nevoie de medicamente în răceală. Tot ce ai de făcut este să-l hidratezi bine, crescând cantitatea de lichide pe care i-o oferi, să-l ajuți să sufle bine nasul (aspirație pentru sugari) și să se odihnească. Poate merge la școală dacă nu are febră timp de 24 de ore fără medicamente.

Sună doctorul dacă: vocea copilului tău devine răgușită sau tusea devine lătrătoare, sâcâitoare.

Alergii

Alergiile sezoniere nu afectează copiii mai mici de 2-3 ani. Deși poate să apară o tuse – uscată de data aceasta – alergiile provoacă și mâncărimi ale pielii, ochilor, nasului, ochi curgători, secreții nazale sau nas înfundat, strănuturi frecvente, uneori chiar și dureri în gât. Dar alergiile nu provoacă oboseală, dureri musculare sau febră. Asta e diferența.

Sună doctorul dacă: simptomele descrise mai sus persistă. Medicul îți va prescrie medicamente împotriva alergiei în funcție de simptome și de vârstă. Dacă este deja pe tratament pentru astfel de alergii și apar simptome, sună medicul.

Virusul sincițial respirator (VSR)

VSR este un virus care are simptome asemănătoare răcelii comune, dar este mult mai periculos. Poate pune în pericol viața sugarilor și a copiilor mici. De regulă, după durere în gât, apare o tuse acută în timpul căruia se aude o respirație șuierătoare. Sau nu se aude, cum spun unii medici, dar se vede cum se chinuie copilul să respire – pieptul copilul se ridică și coboară cu mișcări scurte, iar coastele se retractează.

Ia legătura de urgență cu medicul dacă observi aceste simptome!

Bronșiolita

Cea mai frecventă cauză a bronșiolitei este virusul VSR, dar alți viruși pot provoca aceleași simptome. Bronșiolita este observată în principal la copiii cu vârsta de 2 ani și mai mici și provoacă respirație șuierătoare și dificultăți de respirație. Uneori poate să apară și bronhospasmul, ducând la confuzia cu astmul, dar trece in aproximativ 6 săptămâni.

Ia legătura de urgență cu medicul dacă: auzi acea respirație șuierătoare sau observi dificultăți în a respira.

mamaplus

Pneumonia

Pneumonia nu ocolește nicio vârstă, iar tusea este cel mai frecvent, intens și persistent simptom. De obicei, este însoțită de o febră mare.

Ia legătura de urgență cu medicul dacă: tușește foarte des și are febră mare, vomită după ce tușește, respiră greoi sau prea rapid, ori i se învinețesc buzele și pielea.

Astmul

În astm, vorbim de tusea cronică. Tusea cronică este tusea care se întinde pe o perioadă lungă de timp și necesită medicație antiasmatică. Tusea cronică poate să apară și în caz de pneumonie, sinuzită, boală de reflux gastroesofagian.

Ia legătura de urgență cu medicul dacă: tusea copilului tău este însoțită de respirație șuierătoare, adesea un sunet ascuțit, asemănător unui fluier, auzit de obicei la expirare.

Crupul (laringotraheobronșita)

În crupul traheolaringian (infecție virală caracterizată de inflamarea laringelui și a traheei), vorbim de tusea lătrătoare. Aceasta este însoțită și de alte simptome, precum vocea răgușită.

Crupul apare atunci când căile aeriene superioare (nasul și gâtul) se umflă, ceea ce determină copilul să se chinuie pentru a respira. Crupul apare, de obicei, toamna și iarna și afectează mai mult băieții decât fetele. Copiii mici au căile respiratorii mai mici, de aceea inflamarea acestora poate îngreuna respirația și duce la tuse. Copiii mai mici de 3 ani prezintă un risc crescut de apariție a crupului deoarece au căile respiratorii foarte mici. Tusea poate debuta brusc, în miez de noapte și este însoțită de o respirație zgomotoasă și aspră (stridor), în special atunci când copilul inspiră.

Ia legătura de urgență cu medicul dacă: auzi sunetul acela distinctiv de „lătrat“ și pe cel care însoțește această tuse lătrătoare, un sunet ascuțit atunci când copilul inhalează.

Pertussis (tusea convulsivă)

Pertussis, numită și tuse convulsivă, este o boală foarte contagioasă a membranei mucoasei respiratorii. Cauzată de infecția cu bacteria Bordetella pertussis, apare la copiii neimunizați împotriva acestei bacterii. Este foarte contagioasă. Se răspândește cu ușurință prin tuse și strănut infectate, dar poate fi prevenită printr-o serie de vaccinuri.

I se mai spune și „tuse măgărească“ din cauza sunetului (asemănător zgomotului scos de măgar) care urmează după un acces de tuse spastică, atunci când copilul inspiră.

Ia legătura cu medicul dacă auzi aceste sunete când tușește copilul.

De ce pleacă tusea ultima într-o viroză?

Tusea reziduală sau post-viroză este acea tuse care ne chinuie încă multă vreme după ce simptomele virozei s-au dus. Medicii spun că se poate prelungi și până la 8 săptămâni, ceea ce este normal. Faringita, laringita, bronșita, bronșiolita, pneumonia, chiar și COVID-19 prezintă această tuse reziduală, prelungită.

Tusea poate persista până la 8 săptămâni după o infecție a tractului respirator. Dar acest act reflex de curățare a căilor respiratorii nu este o boală, chiar dacă durează până trece de tot. Este adevărat că după atâta timp poate perturba viața de zi cu zi, dar există tratamente naturale care pot ameliora tusea. Trebuie să știi că tusea reziduală nu este contagioasă.

Totuși, e cazul să luați din nou legătura cu medicul copilului, dacă acesta trece de la tusea productivă (de eliminare a secrețiilor) la una uscată din nou sau dacă apar simptome noi.

Tratamentul de acasă al tusei prelungite

De câte ori începe sezonul virozelor, auzi mereu să te ferești de siropurile de tuse administrate copiilor. Ei bine, ele au rolul lor, dar folosirea lor pentru o lungă perioadă are și efecte secundare. Mai ales la sugari și copii mici.

Băuturile calde și ușor îndulcite sunt recomandate, pentru că o bună hidratare face ca secrețiile să devină mai fluide și pot fi eliminate mai ușor. Acestea nu înlocuiesc siropurile de tuse care sunt medicamente cu rol în calmarea bronhospasmului, inflamației și al reglării fluxului mucociliar.

În ameliorarea tusei reziduale, remediile naturale sunt de mare ajutor:

  • ceaiul sau siropul de ceapă este expectorant și calmant;
  • ceaiul de tei, ceaiul de pătlagină, ceaiul de busuioc au efect antispastic și antiinflamator;
  • ceaiul de mentă ajută la descongestionarea căilor respiratorii și fluidizarea secrețiilor;
  • siropul de ridiche neagră cu miere;
  • siropul din muguri de brad;
  • mierea are proprietăți antibacteriene (dar nu trebuie dată copiilor care nu au încă 1 an!);
  • băile calde cu sare;
  • spray-urile cu apă de mare ajută la înmuierea mucusului și desfundarea nasului;
  • băile de aburi.

De asemenea, îl poți ajuta pe copilul care tușește dacă aerisești bine casa, zilnic, dacă folosești un umidificator pentru aerul din casă, dacă elimini odorizantele de cameră și renunți la fumat în casă.

Scurte ieșiri în aerul rece de afară l-ar putea ajuta să respire mai bine. Iar în timpul somnului, pentru a rări episoadele de tuse, așază-l cu capul puțin mai sus de restul corpului.

Hidratarea este foarte importantă.

La fel și suflarea nasului la copiii mai mari ori aspirarea mucozităților la sugar – toate acestea îl vor ajuta să respire mai bine și să treacă mai ușor peste sâcâitoarea tuse.