Pedepsele și recompensele sunt cele mai frecvente metode de rezolvare a unor conflicte cu copiii, cu toate că specialiștii sunt de o altă părere și îi avertizează pe părinți că nu fac decât să le creeze răni emoționale copiilor. Urania Cremene,  unul dintre cei mai apreciați experți în parenting din România, a oferit câteva recomandări esențiale și soluții practice pentru părinții care se confruntă cu această problemă.

  • ”Scoate limba, lovește din picior sau chiar ne vorbește urât uneori”
  • ”Plânge când ies din cameră, nu pot să-l las cu nimeni!”
  • ”Mușcă bunicii, alți copii sau chiar pe noi când e nervos...”
  • ”Nu vrea să intre în casă, din parc, nici dacă trag de el. Mă împinge și îmi spune să plec sau că sunt o mamă rea.”

Acestea sunt doar câteva dintre comportamentele copiilor care ne fac să ne pierdem cumpătul. Acele comportamente care ne fac, uneori, să ne întrebăm… ”Oare ce-am făcut de s-a ajuns aici?!”

”De regulă, lângă astfel de comportamente, apar instant acele etichete pe care le-am auzit și eu, și, cel mai probabil, le-ai auzit și tu: ”obraznic”, ”neascultător”, ”copil rău”. Și pentru că nu știu, la modul real, cum să gestioneze astfel de comportamente, cei mai mulți dintre părinți apelează la pedepse și recompense. Poate că cei mici nu sunt mereu puși la colț sau bătuți când desenează pereții sau se smiorcăie dacă vrei să pleci la serviciu, de ieși pe ușă deja epuizată, dar există și pedepsele verbale, care sunt la fel de distrugătoare pentru copil, pentru dezvoltarea lui și, mai ales, pentru relația voastră, pe termen lung.”, susține experta în parenting Urania Cremene.

Expresiile pe care în niciun caz nu ar trebui să le folosești în aceste situații sunt:

  • ”Mă scoți din sărite cu comportamentele astea!”
  • ”Vezi în ce hal m-ai adus? Termină cu plânsul!”
  • ”Ce-ai făcut aici? Mă bagi în pământ cu neascultarea ta!”

Chiar dacă simți că explodezi și nu mai ai forțe pentru a-i oferi copilului niște explicații, ar trebui să știi că în subconștient și în sufletul copilului rămâne fiecare pedeapsă și se transformă în răni emoționale.

Este adevărat că nu va fi ușor prima vreme, dar primele rezultate vor fi cea mai mare recompensă.

”De ce se poartă copiii cum nu ne place, deși le-am explicat de zeci de ori că nu e bine? Pentru că vor să ne spună ceva și nu știu cum să o facă. Nu au ”instrumentele” necesare. Toate comportamentele negative ale copiilor sunt doar un simptom al unor nevoi mult mai mari.  Sunt simptomele unor dureri pe care copiii nu știu cum să le exprime altfel. Copilul tău nu e ”obraznic”, ci vrea să-ți transmită ceva. Dacă ar putea să înțeleagă ce se ascunde în el, ți-ar spune: ”Ajută-mă, mami, când mă port așa! Nu știu cum să fac, așa că mă port cum nu îți place. Nu vreau să te enervezi.”, a mai punctat experta în parenting Urania Cremene.