Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe 6 mai pe Sfântul Gheorghe, care este unul dintre cei mai îndrăgiți de creştini, fiind ocrotitorul Moldovei, dar şi patronul Angliei, Georgiei şi al Moscovei. În Lituania, Sfântul Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar în unele regiuni ale Spaniei ziua lui se celebrează cu mese bogate şi daruri.

Sărbatoarea Sfântului Gheorghe era celebrată în trecut cu mult fast, timp de trei zile.

În dimineața zilei de Sfântul Gheorghe, capul familiei, întotdeauna un bărbat, așază la stâlpii porților și ai caselor, la ferestrele și ușile caselor și grajdurilor, în grădini și pe mormintele din cimitire ramuri verzi. Astfel, se credea că oamenii, vitele și semănăturile erau protejate de forțele malefice.

Fetele de maritat credeau că își pot vedea ursitul dacă priveau într-o cofă plină cu apă.

Exista și obiceiul ca în dimineața zilei de 23 aprilie, fetele să puna în mijlocul drumului brazde verzi, împodobite cu coronițe, pentru a observa care fecior vă calca peste ele. Daca flăcăii ce le erau dragi nu călcau pe coronițe, fetele credeau că în acel an se vor căsători. Brazdele și coronițele erau păstrate peste an, pentru a se face cu ele farmece de dragoste sau pentru a fi folosite că remediu în ameliorarea diferitelor boli.

Tot în dimineața zilei de 23 aprilie, fetele mergeau pe furiș în pădure pentru a culege mătrăgună și năvalnic. Aceste plante erau puse în pod sau sub streașină, în credința că ele le vor aduce pețitori bogați.

Astăzi își sărbătoresc ziua onomastică toți cei care poartă numele Gheorghe şi derivatele acestuia – George, Georgian, Gică, Geo, Gelu, Gheorghina, Georgiana, Gina, Georgeta, Geta, Iorgu, Iordache ş.a. În Moldova, Gheorghe face parte din primele cinci nume cele mai populare alături de Ion, Vasile, Petru şi Pavel. 

În mai multe localități din țară este sărbătorit hramul bisericilor.