Vara este timpul perfect pentru aventuri și călătorii în familie. Biletele sunt deja cumpărate, hainele împachetate, nerăbdarea v-a cuprins și presimțiți deja cum vă întindeți pe al doilea raft în tren sub mirosul amar de fum și sunetul asurzitor al roților. Sau poate călătoriți cu mașina ori avionul?

Cum să îţi distrezi copilul pe timpul călătoriei

Indiferent cu ce mijloc de transport călătoriți, cu siguranţă nu ați uitat despre distracțiile pentru mici - ați luat cu voi cărți, cuvinte încrucişate și alte chestii care vă vor ține ocupaţi pe timpul călătoriei. Singura problemă este că trebuie să vă gândiți cu ce îl veți ocupa pe copii în timpul drumului. Presupunem că manualele şi cărțile nu îi vor interesa prea mult. Dar nici jocurile de masă, mari şi voluminoase, nu sunt prea comode pentru cărat în vacanţă. Nu ne rămâne decât să improvizăm!

Principala regulă este să nu începeți să îi distrați înainte de vreme! Lăsați-i să trăiască noile experiențe, să admire avionul sau trenul ori chiar peisajul de afară. Acţionaţi abia atunci când simţiţi că s-au plictisit de toate astea.

Note de călătorie

Încercați să ţineţi, împreună cu copilul, un jurnal de călătorie. Nu aveţi nevoie decât de un caiet gros sau un album pentru desen. Şi nu e problemă dacă micuţul nu ştie încă să scrie. El poate desena peisaje, maşini, păsări sau râuri. Jurnalul poate fi completat mai târziu cu fotografii făcute pe drum sau bilete de călătorie. Este interesant să urmăriţi drumul pe harta rutieră (şi aceasta poate deveni o parte importantă a jurnalului).

Puteți adăuga însemnări la fotografii, în stilul unui ghid turistic: „La stânga se deschide o priveliște minunată, de la care nimeni nu-și poate lua ochii.” Nu uitați să indicați data fotografiilor din album, astfel după ce vacanța se va fi terminat, în lungile seri de iarnă, veți putea rememora cu multă plăcere momentele petrecute împreună.

Cum să îţi distrezi copilul pe timpul călătoriei

Desenez, te desenez

În cazul în care nu aveți o priveliște prea plăcută, puteți să desenați. Un album pentru desen sau chiar un caiet simplu împreună cu niște creioane colorate sunt suficiente. Piciul, superîncântat și plin de impresii noi, este cu siguranță dornic să exprime prin formă și culoare ceea ce îl preocupă. Iar când se va plictisi de desenat singur, puteți inventa niște jocuri legate de desen.

Un exemplu bun ar fi jocul „Ghici ce a ieșit”, pe care îl știți cu siguranță din copilărie. Desenați în partea de sus a foii un cap (de om, animal, pasăre), marcați unde trebuie să înceapă gâtul și trunciul, îndoiți foaia în așa fel încât capul să nu poată fi văzut și transmiteți-o copilului. El desenează trunchiul și marchează locurile de unde trebuie să înceapă picioarele și îndoaie iarăși foaia. O a treia persoană desenează picioarele, apoi desfaceți desenul și vă amuzați de ceea ce a ieșit.

Un alt joc – „Ghicitoare desenată”. Realizați un desen cu anumite „greșeli”, de exemplu pe cer strălucesc concomitent soarele și luna, omul are în picioare un pantof și o cizmă etc. Cu cât mai mic este copilul, cu atât mai mare trebuie să fie „greșeala”. Sarcina micuțului este să o depisteze, apoi să deseneze una pentru dumneavoastră. Jocul dezvoltă atenția și logica.

Dragule, scumpule, ghici ce e…

Dacă micuțul are rău de mișcare, este mai bine să îi propuneți anumite jocuri verbale, care nu presupun cititul, scrisul sau desenatul. Pentru drum sunt foarte potrivite ghicitorile. Iată câteva variante.

Ghici numărul meu

Unul dintre participanți se gândește la un număr. Celălalt trebuie să ghicească acest număr, propunând diverse variante. „20?” „Mai mult!” „45?” „Mai puțin”. Beneficiul poate fi dublu: repetați cifrele și socotitul.

Cum să îţi distrezi copilul pe timpul călătoriei

20 de întrebări

Gândiți-vă la un lucru. Partenerul are dreptul să vă adreseze doar douăzeci de întrebări: „E viu sau nu?”, „Este făcut de om sau de natură?” etc., apoi trebuie să ghicească la ce v-ați gândit.

Ce s-a schimbat?

Jocul se desfășoară de obicei în felul următor: aranjați câteva obiecte (jucării, creioane etc.) într-un rând. Un participant închide ochii, iar celălalt schimbă locul a două obiecte sau ascunde unul-două obiecte. Sarcina primului jucător este să recunoască ce s-a schimbat.

Însă drumul oferă posibilități pentru modificarea acestui joc. Peisajele de după geam se schimbă mereu. Este suficient să închizi ochii pentru o clipă și panorama se schimbă. Cine poate găsi mai multe deosebiri?  

Degetarele

Acest joc este deosebit de antrenant și se potrivește pentru companii foarte diverse – de la pici de un an jumătate până la școlari. Veți avea nevoie de 2-3 pahare de plastic și de un obiect micuț, de tipul unei radiere, jucării Kinder etc. Îl puteți juca pe măsuța din avion, tren sau bancheta din spate a mașinii.

Ați văzut, desigur, cu câtă îndemânare învârt paharele profesioniștii. Însă sarcina lor nu este una prea nobilă, din contra, scopul lor este, să o spunem cinstit, să ne păcălească. Noi, în schimb, vă ajutăm să dezvoltați atenția și coordonarea mișcărilor printr-o metodă absolut sigură. Așadar, acoperim obiectul mic cu un pahar și învârtim, schimbând paharele cu locurile, apoi încercăm să ghicim unde este ascunsă surpriza.

Important: permiteți copilului să ascundă singur obiectul. Sau o puteți face pe rând. Dacă micuțul are mai puțin de trei ani, este mai bine să folosiți pahare colorate: culoarea ajută la concentrarea atenției.

Cum să îţi distrezi copilul pe timpul călătoriei

Povești de călătorie

Puteți inventa cele mai incredibile povești. Este posibil nici să nu fi bănuit ce talente ascunse de povestitor aveți dumneavoastră sau copilul dumneavoastră. Dar trebuie să stabiliți un principiu pentru inventarea povestirilor.

De exemplu: din păcate sau din fericire? Din fericire, am luat cu noi un papagal de jucărie. Din păcate, acesta s-a stricat. Din fericire, acum va fi liniște în casă și vom putea dormi. Din păcate, din cauza somnului de zi putem dezvolta insomnii pe timpul nopții. Din fericire, ne putem plimba noaptea la aer liber și admira stelele etc.

Punguța fermecată

Pe post de punguță fermecată puteți folosi o șosetă obișnuită (preferabil de mărime mare). Puneți în interiorul acesteia câteva obiecte mici (monede, jucării, radiere etc.), iar copilul va trebui să ghicească obiectul din interior doar pipăind punguța. Acest joc oferă o stimulare tactilă suplimentară, importantă nu doar pentru dezvoltarea vorbirii, ci și pentru recreere pe timpul drumului.

Cum să îţi distrezi copilul pe timpul călătoriei

Puteți încerca o altă variantă. Din timp, de acasă, pregătiți o poșetă mică în care să puneți diferite fleacuri: nasturi (de forme și culori diferite), fire de ață, jucării mici, bețișoare de lemn (scobitoare, chibrituri etc.), bucățele de stofă etc. Tânărul călător va vi interesat mult timp de o astfel de comoară, mai ales dacă veți participa și dumneavoastră la examinarea „obiectelor de preț”. Cu ajutorul cârpelor și ațelor puteți face diferite imagini, iar nasturii se pot transforma în farfurii pentru păpuși sau într-un soare, în special dacă aveți și bețișoare pentru reprezentarea razelor.

Acum nu aveți unde vă grăbi și prin urmare vă puteți cufunda în lumea minunată a creației și fanteziilor copilărești. Călătorie plăcută!

Sursa