Copiii, în special preşcolarii, nu îşi pot descrie sentimentele, nu îşi pot povesti gândurile şi explica starea psihică. Însă psihologii au observat că lumea interioară a copilului se exprimă în creaţia sa, şi anume în desene.

Despre ce ne pot vorbi desenele copiilor

„Desenul familiei” este unul dintre cele mai populare teste printre psihologii pentru copii. Aceasta se explică prin faptul că familia joacă în viaţa copilului un rol enorm. Familia reprezintă oamenii iubiţi, socializare, o părticică a lumii imense. Acest test se utilizează cu scopul de a înţelege mai bine copilul şi de a-i vedea problemele: temerile, relaţiile cu membrii familiei, nivelul dezvoltării psihice şi intelectuale. 

Cu cât mai bine desenează copilul, cu atât mai informativ este desenul şi cu atât mai uşor poate fi înţeles şi interpretat. De aceea testarea trebuie făcută după ce copilul poate reprezenta oamenii. Putem, desigur, să înţelegem câte ceva din desenul unui copil de 3 ani, însă vârsta ideală pentru testul „desenul familiei” este de la 5 până la 10 ani.

Unii copii refuză să îşi deseneze familia (fapt care trebuie să ne pună în gardă). Atunci îi putem propune să deseneze animale, iar această familie nu este obligatoriu să fie compusă din animale de acelaşi gen. Să înţelegem un astfel de desen este mai greu, pentru că unele detalii au o semnificaţie deosebită, iar părintele ar putea să nu le acorde atenţie.

Aşadar, începem testul. Daţi copilului o foaie de hârtie de formatul A4 şi o cantitate suficientă de creioane colorate bine ascuţite (inclusiv un creion simplu). Spuneţi-i să deseneze şi lăsaţi-l singur. Atunci când desenul este gata, examinaţi-l împreună, discutând detaliile neînţelese. Şi lăsaţi desenul la o parte. Veţi interpreta desenul în lipsa copilului, pentru a nu-l supăra aflându-i vreun secret.

Despre ce ne pot vorbi desenele copiilor

Ce semnifică

Gama de culori a desenului poate povesti despre starea psihică a copilului. Micuţul care se simte bine şi nu are probleme foloseşte multe culori aprinse. Un desen palid, cu culori neutre, vorbeşte despre anumite nelinişti ale copilului.

Puteţi verifica culoarea fiecărui membru al familiei: persoana în haine de culori deschise şi aprinse îi provoacă copilului emoţii pozitive, iar cu cea colorată cu negru are relaţii tensionate. Atunci când pe foaie rămâne puţin spaţiu liber, copilul este încrezut în forţele proprii. Desenele mici sau concentrate într-un colţ vorbesc despre o imagine de sine subevaluată, despre concentrarea pe lumea proprie şi refuzul acceptării lumii înconjurătoare. Deseori copilul se închide în sine din cauza unor relaţii proaste cu cineva din familie.

Succesivitatea

Ordinea în care copilul desenează membrii familiei sale arată cele mai importante persoane pentru el. De obicei, primul pe care îl desenează este el (ca centru al propriei lumi) sau persoana cea mai autoritară. La urmă copilul desenează persoana pe care o consideră ca având cea mai mică autoritate în familie. Dacă ultima persoană desenată este însuşi autorul desenului, aceasta vorbeşte despre neîncredere în sine.

Un semn rău este atunci când copilul desenează întâi obiectele inanimate, anumite detalii sau refuză categoric de a desena membrii familiei. Un astfel de copii este fie nepăsător faţă de familie, fie dezinteresat.

Despre ce ne pot vorbi desenele copiilor

Dimensiunea desenului

Pe desenul copilului este normal ca el să fie de aceeaşi înălţime cu părinţii sau puţin mai jos ca ei. Toţi copiii visează să devină adulţi, iar această dorinţă este reprezentată în artă. Iar atunci când copiii se desenează ca fiind mult mai micuţi ca restul, acesta este deseori un semn al imposibilităţii de a manifesta independenţă, individualitate.

Căutaţi pe desen cele mai mari figuri sau obiecte. Ele au un rol major în viaţa copilului, dar nu întotdeauna acest rol este unul pozitiv.

Amplasarea membrilor familiei

Alături de figura care îl reprezintă pe copil se află persoanele cele mai apropiate. Situaţia ideală este atunci când el se află între mamă şi tată. Cu cât mai departe este figura copilului de un membru al familiei, cu atât mai mică este importanţa emoțională a acestei persoane.

Atunci când toată familia este desenată în aceeaşi cameră sau persoanele sunt foarte apropiate unele de altele, relaţiile de familie sunt foarte puternice. În această familie există dragoste şi înţelegere. Despre o prietenie puternică vorbesc mâinile întinse spre alţi membri ai familiei. Iar dacă se ştie că o astfel de legătură nu există, o astfel de imagine înseamnă tendinţa copilului spre apropiere, dorinţa de a se simţi necesar şi iubit.

Un alt semn al neîncrederii în sine este amplasarea figurii sale mai jos de linia pe care sunt desenaţi ceilalţi. Copilul aflat departe în partea de jos nu este observat de nimeni, iar părerea lui nu contează pentru nimeni.

Despre ce ne pot vorbi desenele copiilor

Compoziţia familiei

De pe desen poate lipsi una dintre rudele apropiate. Pe acest om copilul îl ignorează, nu vrea să îl vadă, nu vrea nici să se gândească la el. Aceasta poate fi provocată de o ceartă recentă sau de un conflict îndelungat.

Se întâmplă ca părinţii să nu găsească pe desen pe copil. Acesta este un semn foarte îngrijorător, pentru că lipsa copilului în lumea lui înseamnă senzaţia unei inutilităţi absolute şi a respingerii totale.

Apariţia pe desenul copilului a unui personaj imaginar poate vorbi despre faptul că micuţul simte o lipsă acută de comunicare şi dragoste. Încercaţi să clarificaţi ce personaj este acesta, ce sentimente are copilul faţă de el, ce rol joacă în familie.

Ce fac personajele

Este bine dacă familia de pe desen este ocupată cu aceeaşi activitate. Aceasta vorbeşte despre unitate şi bune relaţii.

Atunci când fiecare face altceva, aceasta poate vorbi despre probleme în comunicare sau pur şi simplu caracterizează persoanele reprezentate. Părinţii care privesc un astfel de desen pot afla lucruri interesante despre sine şi obiceiurile lor.

Despre ce ne pot vorbi desenele copiilor

Detaliile

Atenţia deosebită pentru frumuseţea şi eleganța unui anumit membru al familiei apare în cazul persoanei celei mai iubite, inclusiv persoana proprie. Vorbim aici despre detalii ale hainelor, culori aprinse, ţinute de sărbătoare.

Dacă desenul este prea detaliat, copilul poate fi considerat închis în sine.

O uşă închisă simbolizează o taină. Atunci când pe desen apare un astfel de detaliu, în familie există un secret, păstrat cu grijă de copil.

Sursa