Știi și tu acel moment când ai poftă de o omletă pufoasă, dar din cauza faptului că se lipsește de tigaie, obții un terci de ouă? Pentru început, vom preciza că recomandările din acest articol se referă doar la tigăile în stare bună, pentru că în caz contrar s-ar putea să nu funcționeze deloc. În primul rând, asigură-te că ai spălat bine tigaia, folosind un burete moale. Pe final, ar fi bine să o ștergi cu un prosop din bumbac sau cu prosop de bucătărie (din hârtie). După această procedură poți încerca unul sau mai multe trucuri din lista de mai jos.

Înătură excesul de apă

Legumele sau carnea trebuie spălate înainte de prăjire sau sotare, însă foarte multe gospodine trec peste etapa de înlăturare a excesului de apă care rămâne pe produse. Înainte să le pui pe tigaia încinsă în această stare, ar fi bine să le tamponezi cu prosoape de hârtie.

Ingrediente la temperatura camerei

S-ar putea să produci un adevărat ”vulcan” în tigaie dacă pui carnea proaspăt scoasă din frigider în uleiul încins. Același lucru se referă și la alte produse pe care le ții în frigider. Unde mai dai că după acest Vulcan de aburi, ingredientele se vor lipi garantat pe fundul tigăii... Soluția este următoarea: cu cel puțin jumătate de oră înainte să începi să gătești, asigură-te că ai scos din frigider toate produsele necesare.

Folosește ulei de măsline

Uleiul de măsline în combinație cu untul de casă fac magie în bucătărie, dar mai ales în tigaie. Uleiul bun s-ar putea să rezolve automat problema cu ingredientele lipite de tigaie. Totodată, ar mai trebui să ții cont și de sfatul clasic al cunoscătorilor în culinărie: încinge bine uleiul înainte de a pune ceva pe tigaie.

Cu cât mai puține ingredinte, cu atât mai bine

Este o recomandarea la care multe gospodine vor încreți fruntea, însă te asigurăm că acest truc chiar își are locul pe această listă. Atunci când adăugi prea multe produse în același timp, temperatura uleiului din tigaie va scădea considerabil. Prin urmare, lichidul din produse va fi eliberat mai repede, ceea ce va duce la lipirea ingredientelor de tigaie. Cu cât mai puține ingrediente vei pune din start pe tigaie, cu atât mai puțin se vor lipi de ea.

Regula celor 2 minute

Dacă ai respectat câteva reguli de mai sus, s-ar putea ca și acest sfat să-ți prindă bine. După ce ai pus ingredientele necesare pe tigaie, nu te grăbi să le întorci imediat pe altă parte. Așteaptă 2-3 minute și abia după aceea, ia spatula în mână. Chiar dacă din start mâncarea se lipește puțin de tigaie, în câteva clipe situația s-ar putea schimba radical.

Adaugă puțină sare

Este trucul preferat al mamelor și bunicilor noastre, însă mare atenție la cantitatea de sare pe care o pui în tigaie. Dacă ai scăpat mai multă sare decât ar fi normal, elimină excesul cu ajutorul unui prosop de hârtie. Sarea ar trebui adăugată doar după ce uleiul s-a încins.