mamaplus

Cât de mare e riscul de a dezvolta boala vezicii biliare în timpul sarcinii?

-
//
07.02.2022

Femeile sunt mult mai susceptibile de a dezvolta boala vezicii biliare decât bărbații. Ai o probabilitate mai mare de a dezvolta boala vezicii biliare, dacă ai un istoric familial al bolii, eşti supraponderală (chiar dacă doar moderat) sau ai o dietă bogată în grăsimi sau colesterol ridicat. Afecțiunea vezicii biliare a fost cunoscută ca o afecțiune a femeilor mai în vârstă. Dar cu un procent din ce în ce mai mare al obezității, în rândul femeilor tinere, tot mai multe femei tinere sunt diagnosticate cu boala vezicii biliare.

Simptomele bolii vezicii biliare sunt mai frecvente în al treilea trimestru sau după naştere, dar cei cu un risc crescut pot dezvolta simptome mai devreme în timpul sarcinii.

Boala vezicii biliare ar putea afecta bebeluşul?

Calculii biliare sau pietrele nu au un efect direct asupra bebeluşului. Cu toate acestea, copilul tău ar putea fi afectat de consecințele bolii. De exemplu, dacă dezvolți o infecție, inflamație, sau greață şi vărsături, aceste condiții îți pot împiedica practic capacitatea de a te hrăni şi de a-i transmite copilului, în curs de dezvoltare, nutrienții necesari dezvoltării.

Cum se tratează boala vezicii biliare în timpul sarcinii?

În general, în timpul sarcinii, scopul tratamentului este de a reduce simptomele şi complicațiile. După naștere se poate trata și boala.

Primul pas în tratarea unei vezici biliare inflamate este de a-ți schimba regimul alimentar şi de a consuma mai puține alimente grase. Aceasta înseamnă că vezica biliară va trebui să lucreze mai puțin. Pentru multe femei doar acest pas poate fi suficient pentru ameliorarea simptomelor. Exercițiile regulate pot fi, de asemenea, de ajutor.

Dacă medicul îți prescrie un medicament pentru o problemă a vezicii biliare, dar nu obții o ameliorare adecvată, acesta va evalua efectele bolii şi riscurile unei intervenții chirurgicale. Având în vedere riscurile, orice intervenție chirurgicală în timpul sarcinii este, în general, evitată. Dar dacă inflamația este severă, dacă există o infecție sau colică este acută, poate fi necesară o operație pentru a preveni complicațiile mai grave.

Dacă ai nevoie de o intervenție chirurgicală a vezicii biliare, aceasta se va face probabil laparoscopic. Chirurgul face două incizii abdominale mici, inserând instrumente chirurgicale şi un laparoscop. Laparoscopul are o cameră mică care transmite o imagine a organelor pe un monitor video.

Vezica biliară poate fi apoi îndepărtată fără a fi necesară crearea unei incizii mari. Asta înseamnă mai puțină durere şi o recuperare mai uşoară.

Pot să apară probleme cu vezica biliară după naştere?

Nu este neobişnuit ca simptomele bolii vezicii biliare să apară după două şi până la patru luni de la naştere. Asta se poate datora faptului că hormonii de sarcină au agravat problema în cele nouă luni. Probleme cu vezica biliara pot apărea, de asemenea, de la pierderea rapidă în greutate după naştere. Atunci când arzi rapid grăsime, colesterolul suplimentar se acumulează în bilă, ceea ce poate duce la calculi biliari.

Pentru a reduce riscul de apariție a calculilor biliari, după sarcină, adoptă o dietă bogată în fibre, care include o mulțime de fructe, legume şi cereale integrale. Încearcă să îți menții pierderea în greutate postpartum la maximum 2 kilograme pe săptămână, facand exerciții fizice ușoare.

Dacă ai avut o boală veziculară biliară, care a fost controlată, în timpul sarcinii, dar nu a fost necesară o intervenție chirurgicală, este important să ai o evaluare ulterioară. Simptomele pot apărea în perioada postpartum sau mai târziu în viață, deci mergi la un control medical atunci când nu ai dureri.