Se apropie sărbătorile de iarnă: Crăciunul catolic, Anul Nou, Crăciunul ortodox, Anul Nou pe stil vechi, Boboteaza. Petreceri în compania prietenilor și rudelor, călătorii și mese de sărbătoare. Sute de mii de femei gravide vor sta în fața alegerii: un bocal de șampanie sau un pahar de suc?

Conform datelor numeroaselor cercetări, 52 % din femeile care nu sunt gravide și sunt la vârstă reproductivă (18-44 de ani) consumă alcool cu regularitate. Dintre acestea, 15 % sunt la limita dependenței de alcool. Sarcina este un motiv foarte întemeiat și motivat de a refuza consumul de alcool. 74% dintre femeile însărcinate nu mai consumă alcool după ce survine sarcina. Însă, restul, 26 % …

”Mama, nu bea”: Sarcina și sărbătorile de iarnă

10 factori care vă vor ajuta să luați decizia corectă în seara de Revelion

1. Consumul de alcool se măsoară în unități. 1 unitate = 10 gr. de alcool pur. Băuturile cu diferit grad de alcool vor avea aceeași unitate alcoolică care poate fi determinată după următoarea formulă: cantitatea (litri), x tăria (indicată pe etichetă), х 0,789 (coeficient).

2. Pentru alt femei, care nu sunt în perioada de sarcină, cantitatea inofensivă de băuturi spirtoase (care nu influențează calitatea sarcinilor ulterioare) constituie maxim 14 unități pe săptămână.

3. Consumul zilnic a câte 2 unități de alcool indică asupra unei dependențe ușoare de alcool. Granița unei dependențe grave este de 6 unități în zi.

4. Alcoolul trece ușor prin placentă. Deja peste două ore, concentrația de alcool în sângele fătului este echivalent cu concentrația de alcool în sângele mamei. Neutralizarea alcoolului depinde de capacitatea organismului matern și particularitățile genetice atât ale mamei cât și ale fătului. Există gene care controlează producerea de alcool - o enzimă specială care descompune alcoolul. Gena poate fi schimbată (în urma unei mutații) și nu doar în cazul mamei, dar și la copil. De aceea nu se poate estima cu siguranță care va fi impactul și care este ”norma” inofensivă pentru fiecare femeie concretă și pentru copilul ei.

5. Cantitatea inofensivă de alcool pentru femeile însărcinate nu a fost determinată. Ginecologii obstetricieni recomandă gravidelor să renunțe complet la consumul de băuturi spirtoase.

6. Datele statistice nu remarcă o creștere semnificativă a oricăror influențe negative asupra viitorului copil în cazul în care gravida consumă 10-18 gr de alcool pur (1-1,5 unități) în zi, nu mai mult de 1-2 ori pe săptămână.

7. Riscurile de malformații sau încheierea negativă a sarcinii devin considerabile în condiția majorării cantității și frecvenței consumului de băuturi spirtoase. În cazul în care doza zilnică va constitui 4,5 unități, șansele de a naște un copil cu grad de invaliditate cresc de 3 ori.

8. Efectul negativ al alcoolului asupra fătului apare sub forma problemelor legate de înălțimea și greutatea copilului, abateri în structura craniului facial (există anumite caracteristici ale trăsăturilor faciale ale copilului afectat de alcoolism), abateri în funcționarea sistemului nervos central.

”Mama, nu bea”: Sarcina și sărbătorile de iarnă

9. dacă gravida încetează să mai consume băuturi alcoolice sau reduce cantitatea acestora până la nivelul ”inofensiv”, unele urmări negative potențiale pot fi anulate. De exemplu, copilul, care se dezvoltă intrauterin, începe să crească bine și câștigă în kilograme. Însă, dacă acțiunea toxică a alcoolului a afectat structura cerebrală a copilului, de cele mai multe ori, ne confruntăm cu un proces ireversibil. Modalitățile contemporane de diagnostic pot determina porțiunile de creier care au suferit schimbări din cauza consumului de alcool al mamei.

10. Întotdeauna, chiar și în cazul în care copilul s-a născut sănătos, dacă mama a consumat alcool în timpul sarcinii, pe parcurs se păstrează probabilitatea apariției la copil a problemelor de ordin psihologic, dificultăți la învățare, comportament complicat.

Într-o companie mare de prieteni este foarte greu să fii ”cioara albă”, de aceea, poate ar fi cazul să vă gândiți la o petrecere cuconadă în compania altor femei însărcinate sau la o noapte de Revelion romantică petrecută în doi (dacă mai exact – în trei, împreună cu cel mic), iar în bocale să aveți suc de rodii?