Oricare femeie însărcinată, într-un anumit moment se poate pomeni în situația în care ar putea avea nevoie de o investigație medicală care ar presupune și expunerea la raze roentgen, de exemplu, o vizită la stomatolog, dacă medicul suspectează că femeia suferă de pneumonie sau tuberculoză, are o fractură a oaselor, precum și multe alte motive. Imediat apare întrebarea – nu va afecta oare radiografia dezvoltarea viitorului copil, pentru că sănătatea lui este, acum, principalul scop al mamei.

Pericolul radiografiei în timpul sarcinii

Cum influențează radiografia asupra fătului?

Haideți mai întâi să clarificăm care este diferența între organismul unui om matur și organismul unui copil, după care, să stabilim cum influențează razele roentgen cele două organisme. Razele roentgen sunt unde electromagnetice de mare intensitate – au capacitatea de a penetra țesuturile dense ale organismului, și se mențin și mai dense oferind imaginea contururilor lor - această proprietate este utilizată pe scară largă în diagnosticare.

Penetrând țesuturile, celulele care sunt în proces de divizare, razele roentgen le deteriorează din interior, distrugând lanțul ADN – purtătorul principal al informației genetice. Razele roentgen, parțial, ionizează apa care se află în interiorul celulelor ceea ce duce la formarea unei cantități enorme de radicali liberi (în special H+ și HO–), extrem de activi din punct de vedere chimic. Aceștia atacă acizii nucleici și proteinele intracelulare, literalmente rupându-le în bucăți. În rezultatul acestui proces, apar celulele inapte de viață sau și mai rău celulele mutante – cu cât acestea sunt mai multe cu atât mai mare este probabilitatea dezvoltării anomaliilor.

În organismul fătului, majoritatea celulelor sunt într-un proces activ de divizare (într-un organism matur, numărul acestor celule este cu mult mai mic), ceea ce și determină sensibilitatea sporită a fătului la radiația ionizată.

Razele roentgen afectează cel mai mult țesuturile și organele fătului atunci când ele abia încep să se formeze. De exemplu, în primele săptămâni de dezvoltare se pun bazele sistemului nervos, dacă fătul este supus radiației în această perioadă, riscul dezvoltării unor patologii ale sistemului nervos este foarte mare – microcefalie, subdezvoltarea unor porțiuni de creier - cerebelos, hipocamp, cortex, ceea ce pe viitor poate afecta funcțiile mentale ale copilului, iar în cazuri grave – non-viabilitatea copilului.

În a 5-6 săptămână (în timpul genezei glandelor suprarenale), expunerea la raze X poate provoca subdezvoltarea lor sau insuficiență la o vârstă mult mai înaintată. În săptămânile 4-8 de sarcină, când are loc formarea și dezvoltarea inimii, radiația ionizată poate genera diverse vicii ale aparatului valvular sau, defecte chiar la baza inimii – mușchiul cardiac. În săptămânile 6-7 – la dereglări în formarea timusului și insuficiență imună pronunțată. În săptămânile 11 -12 – la inhibarea funcțiilor măduvei osoase, dezvoltarea de leucemie acută sau anemie severă.
În acest fel, examinarea cu raze roentgen este deosebit de periculoasă anume în perioada când încep a se forma principalele țesuturi și organe – în primul trimestru de sarcină. În continuare, pericolul acestei proceduri se diminuează , totuși, nici atunci nu pot fi excluse unele patologii ale sistemului sanguin (cea mai frecventă este anemia) și a tractului gastrointestinal al copilului (scaunul puternic destabilizat și greu tratabil).

Pericolul radiografiei în timpul sarcinii

Este permisă radiografia în timpul sarcinii?

Nu există un răspuns univoc la această întrebare. Examinarea cu raze roentgen se prescrie doar în cazul apariției unor situații extreme, când în lipsa unei asemenea investigații probabilitatea survenirii complicațiilor sau chiar decesului mamei este foarte mare. În plus, în cazul fracturilor membrelor, de exemplu, radiografia se face în mod special – se aplică huse speciale de protecție în regiunea ochilor, burții și sânilor.

Trebuie de menționat că pentru diagnosticarea unei femei gravide est preferabilă o radiografie simplă. Tomografia computerizată nu ar trebui să fie aplicată din cauza dozelor mai mari de radiație, cu atât mai mult că există o alternativă mult mai inofensivă – ultrasonografia.

Cum influențează razele X dezvoltarea sarcinii

Deși aparatele contemporane pentru radiografie sunt mult mai inofensive decât cele utilizate zeci de ani în urmă, la examinarea cu raze X a burții, bazinului gravidei, fătul primește o anumită doză de radiație, fapt care, cu certitudine, va influența dezvoltarea lui ulterioară.

Cu cât mai mare este radiația asupra fătului, cu atât mai mare este probabilitatea unui avort spontan în primele câteva ore după procedură. Însă, în termeni mici de sarcină, până la începerea formări organelor, funcționează așa-numita regulă ”totul sau nimic” - fătul fie moare din cauza dozei mari de radiații, fie continue să se dezvolte.

Pericolul radiografiei în timpul sarcinii

Cât de des poate gravida să fie expusă razelor X?

Varianta ideală este să evitați această metodă de diagnosticare în timpul sarcinii. Însă, acest lucru nu este întotdeauna posibil. Există o regulă potrivit căreia expunerea totală a fătului la radiații nu trebuie să depășească 0,3 mSv, ceea ce corespunde cu examinarea plămânilor. Dacă nivelul radiației la care este expus viitorul copil depășește acest indice, de cele mai deseori, medicii recomandă întreruperea sarcinii.

Însă, nu este cazul să considerați că razele roentgen în timpul sarcinii sunt extrem de periculoase. Aveți o abordare calmă - dacă aveți posibilitatea – evitați, dacă această metodă de investigare este deosebit de importantă – faceți uz de toate metodele de protecție - acest lucru vă va ajuta să vă protejați pe dumneavoastră și copil.