Pregătim copilul pentru odihna la mare. Interviu cu specialistul Irina Taraneț

Pregătim copilul pentru odihna la mare. Interviu cu specialistul Irina Taraneț

-
//
30.05.2016

Se apropie perioada concediilor de vară, iar aceasta înseamnă că vine vremea călătoriilor. Nu doar adulții se pregătesc de plecare, ci și copiii. Pentru ca odihna să nu fie afectată de bolile și traumele copilului, trebuie să știm cum să ne pregătim corect. Trebuie avut în vedere totul: de la direcția de călătorie până la conținutul trusei de prim ajutor. Ne va ajuta în acest demers dificil doamna Irina Taraneț, medic pediatru de categorie superioară.

Pregătim copilul pentru odihna la mare. Interviu cu specialistul Irina Taraneț

Pregătim copilul pentru odihna la mare. Interviu cu specialistul Irina Taraneț Irina, de la ce vârstă a copilului putem planifica fără probleme o vacanță la mare?

Nu este prea corect să ducem la mare un copil care nu a atins vârsta de trei ani. Și aceasta pentru că până la vârsta respectivă imunitatea abia începe să se formeze, prin urmare riscul de îmbolnăviri este mai mare. Trebuie să ținem cont de câțiva factori:

  • Aflarea la soare poate provoca, deseori, insolații, pentru că procesul de termoreglare este mai puțin eficient în cazul micuților, iar ei se supraîncălzesc rapid.
  • Vaccinarea. Deși potrivit calendarului imunizare, copiii până la vârsta de 3 ani trebuie să fie vaccinați, deseori, în virtutea diferitor circumstanțe, până la această vârstă nu toți copiii au făcut vaccinurile necesare, iar riscul de infectare crește mult. 

Pregătim copilul pentru odihna la mare. Interviu cu specialistul Irina Taraneț Dacă părinții și-au planificat o călătorie, cum trebuie pregătit copilul?

Rețineți, sarcina de bază a părinților este protejarea sănătății copilului până la călătorie. Există reguli generale de pregătire a copiilor pentru vacanța la mare:

  • Faceți plimbări lungi împreună cu copilul.
  • Administrați o cură de vitamine.
  • În cazul unor boli cronice, faceți un tratament profilactic. De regulă, acesta durează între două săptămână și o lună.
  • Înainte de plecare, evitați aglomerațiile.

Pregătim copilul pentru odihna la mare. Interviu cu specialistul Irina Taraneț

Pregătim copilul pentru odihna la mare. Interviu cu specialistul Irina Taraneț Cum să pregătim copilul pentru primul său zbor cu avionul?

Cea mai eficientă metodă de profilaxie a înfundării urechiușelor la copii sunt picăturile de nas vasoconstrictoare. Cu ajutorul lor, micuțul va suporta mai ușor zborul. Dacă micuțul dumneavoastră are rău de mișcare, îi puteți administra medicamente speciale, pe care le prescrie medicul pediatru. Acestea pot fi date copiilor doar după vârsta de doi ani. Nou-născuții alăptați la sân suportă mai ușor zborul cu ajutorul alăptării, iar cei alimentați artificial – cu ajutorul unui biberon cu lapte praf. Suptul reduce presiunea din urechi.

Pregătim copilul pentru odihna la mare. Interviu cu specialistul Irina Taraneț Să ne referim puțin la tema aclimatizării. Care sunt manifestările acesteia și cum să ajutăm micuțul să o suporte mai ușor?

Evitarea aclimatizării este imposibilă. Cu cât mai departe călătoriți, cu atât mai înaltă este probabilitatea aclimatizării. Și adulții întâmpină foarte des această problemă, iar paradoxul constă în faptul că de multe ori aclimatizarea durează la fel de mult ca vacanța – 10 zile. În mod ideal, la planificarea concediului, trebuie să alocați 3 săptămâni pentru aflarea la malul mării. Aclimatizarea se manifestă în mod diferit: stări de supraexcitare, somnolență, insomnie, lipsa poftei de mâncare. Pot apărea și simptome de gripă sau răceală.

Cât privește recomandările, vă pot oferi una singură: la alegerea țării pentru odihnă, țineți cont de diferențele de temperatură și diferențele de fus orar. Cel mai bine se potrivește climatul apropiat de cel în care trăiește micuțul.

Pregătim copilul pentru odihna la mare. Interviu cu specialistul Irina Taraneț

Pregătim copilul pentru odihna la mare. Interviu cu specialistul Irina Taraneț Ce trebuie să conțină în mod obligatoriu trusa de prim ajutor pentru copil?

Ați abordat una dintre cele mai importante probleme, pentru că existența medicamentelor necesare vă poate ajuta să evitați consecințele neplăcute ale unei călătorii. Atunci când pregătim trusa de prim ajutor împreună cu medicul pediatru, trebuie să ținem cont de următoarele: vârsta micuțului, bolile cronice, direcția de călătorie. Nu uitați că nu toate medicamentele pot fi transportate pentru graniță, de aceea informați-vă din timp cu privire la aceste aspecte. Medicamentele trebuie să fie în ambalajele lor originale cu instrucțiuni de administrare. Preparatele în ampulă și antibioticele trebuie să fie însoțite de rețeta medicului.

Așadar, lista medicamentelor necesare:

  1. Bandaje. Acestea se vând în farmacii în ambalaje compacte.
  2. Set de manichiură: pensetă, forfecuță, mănuși de unică folosință, seringă (care poate fi folosită pentru injecții și ca pipetă).
  3. Soluție de 5% de iod, pentru prelucrarea marginilor rănii.
  4. Soluții dezinfectante.
  5. Unguent antibacterian.
  6. Produse pentru arsuri.
  7. Medicamentul prescris de medic pentru răul de mișcare (denumirea internațională: dimenhidrinat).
  8. Antipiretice: paracetamol, ibuprofen.
  9. Produse antiinflamatoare locale.
  10. Picături de nas vasoconstrictoare (la recomandarea medicului).
  11. Supozitoare cu glicerină (împotriva constipației), clisme.
  12. Preparate împotriva diareii și a infecției enterovirale.
  13. Soluții antiseptice pentru ochi.

Pregătim copilul pentru odihna la mare. Interviu cu specialistul Irina Taraneț Trebuie să luăm și antibiotice?

Cât privește antibioticele, acestea sunt prescrise doar după un examen medical.

Pregătim copilul pentru odihna la mare. Interviu cu specialistul Irina Taraneț Ar putea fi nevoie și de vaccinuri și medicamente suplimentare?

Există țări pentru care este nevoie de imunizare suplimentară, vorbim în special de țările Asiei și Africii. Atunci când cumpărați bilete spre o țară atât de exotică, operatorul turistic trebuie să vă informeze referitor la specificul diagnosticului medical înainte de călătorie. Plecând în aceste țări, nu uitați de medicamentele suplimentare orientate spre profilaxia și tratamentul sistemului digestiv.

Pregătim copilul pentru odihna la mare. Interviu cu specialistul Irina Taraneț

Pregătim copilul pentru odihna la mare. Interviu cu specialistul Irina Taraneț Concluzionând, ce trebuie să știe părinții despre odihna la mare împreună cu micuții?

  • Înainte de plecare trebuie să vă adresați medicului pediatru. Aceasta va permite depistarea eventualelor boli, precum și pregătirea corectă a micuțului și a trusei de prim ajutor pentru călătorie.
  • Nu mergeți la plajă din prima zi. Aflarea la soare trebuie să fie treptată.
  • Timpul de aflare la soare: de dimineață până la ora 11, apoi după ora 16.
  • Pentru evitarea arsurilor de soare, îmbrăcați copilașul cu un tricou din stofă naturală și pălărioară, chiar și în timpul scăldatului.
  • Aplicați regulat pe pielea copilului o cremă cu un grad maxim de protecție solară. Copilul nu are nevoie de un bronz intens, ci de odihnă sănătoasă.
  • Schimbați copilul în haine uscate imediat după scăldat.
  • Pe plajă este obligatoriu să beți lichide, de aceea nu uitați sticlele cu apă, dar nu sucuri carbogazoase și alte băuturi dulci!
  • Nu încălcați programul și regimul zilei micuțului.
  • Nu uitați despre necesitatea igienei personale a copilului, spălați regulat mânuțele cu săpun.
  • Evitați aparatele de aer condiționat. Diferențele de temperatură din încăperi și plajă pot conduce la răceli sau, cel puțin, la guturaiuri.
  • Evitați piscinele. Ele sunt surse de infecții. Mai bine lăsați copilul să se scalde în piscine gonflabile cu apă de mare.

Sperăm că băile de apă de mare și soare, fructele și legumele își vor face treaba: vor întări organismul până la sezonul următor! Odihnă plăcută!

A pregătit Cristina Scripnic