mamaplus

Criză de spații la liceul din Durlești. Elevii fac ore în sala de sport

-
//
21.09.2023

Sunt mari probleme la Liceul Teoretic „Hyperion” din Durleşti. Din cauza lipsei de spaţiu, unii elevi fac lecţiile în sala de sport sau în cea de festivități.

mamaplus

De luni, elevii din clasele a VIII-a vor învăța în schimbul doi și decizia a stârnit nemulțumirea părinților și a profesorilor. Problema putea fi rezolvată dacă o anexă a școlii, construită în proporţie de 98 la sută, ar fi fost dată în exploatare. Bani sunt dar bugetul oraşului Durlești nu a fost nici acum aprobat de consiliul local, transmite Tvr Moldova.

Părinţii se opun cA, din lipsă de spațiu, elevii din clasele a VIII-a să înceapă cursurile mai târziu. Decizia de a se învăța in două ture nu este susţinută nici de profesori. Ei cer să fie deschisă anexa nou-construită a liceului.

ADELA JUNCU părinte elev: „O să vină seara târziu... acum încă e ok că e toamnă, dar iarna va înnopta mai devreme. Vrem copilul să fie acasă la amiază, nu seara. Ieri am fost la consiliu şi puţine ce s-a hotărât. Soarta copiilor puţin îi interesează.”

DIANA HÎNCU profesor, Liceul Teoretic ,,Hyperion": „Ţinând cont că ei au 30 de ore pe săptămână, materialul este foarte încărcat... din punct de vedere fizic şi moral nu ar rezista. 

– Până la ce oră ar putea sta copiii la lecţii? 

– Dacă vorbim despre ziua de luni ei au şapte ore... deci până în jurul orei 18:00.”

De doi ani, se tot construieşte o anexă la liceu, cu o nouă sală de sport, şase săli de clasă şi două laboratoare. Practic, lucrările sunt aproape gata.

TAMARA PASAT director, Liceul Teoretic ,,Hyperion": „Pe cont, Primăria are bani, doar că bugetul pe anul acesta, până la ziua de astăzi, nu este aprobat de către Consiliul Durleşti. Am făcut adunare cu părinţii şi Consiliul de Administraţie a ajuns la concluzia că, până când nu vom da în exploatare anexa, clasele a VIII-a vor studia în schimbul doi.”

Pentru ca anexa să fie dată în exploatare, Primăria Durleşti trebuie să mai aloce companiei de construcţii un milion  700 de mii de lei. Banii sunt prevăzuţi în bugetul oraşului pentru anul 2023. Buget ce încă nu a fost aprobat de consiliul local.

OLEG POPŞOI consilier, membru Comisia Buget, Durleşti: „Nu putem să votăm un buget dacă nu ştim pe ce s-a cheltuit precedentul. Doamna primar, din octombrie anul trecut până în ziua de azi, nu s-a prezentat niciodată nici la o şedinţă a Comisiei Buget şi nici la Consiliul local pentru a prezenta raportul.”

Primarul oraşului Durleşti, Eleona Şaran, nu ne-a răspuns la apeluri pentru a explicații. La începutul săptămânii, ea a scris pe reţele sociale că a prezentat raportul bugetului local şi a răspuns la toate întrebările consilierilor. A precizat că cităm - refuză să participe ,,la jocuri murdare". Ministrul Educaţiei cere autorităţilor publice locale să rezolve problema şcolilor supraaglomerate.

DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Mai mult decât atât, este nevoie în Chişinău de construit şcoli şi grădiniţe noi. Şi iarăşi, este o atribuţie a autorităţilor publice locale să ţină cont de acest fapt şi să investească în educaţie, în dezvoltarea infrastructurii.”

În prezent, în Liceul Teoretic Hyperion îşi fac studiile 1.654 de elevi.