mamaplus

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă. Ce efecte negative are

-
//
19.10.2023

Schimbarea orei are un impact atât asupra oamenilor de vârstă activă sănătoși, cât și asupra celor care suferă de afecțiuni cronice. Dr. Veselin Gherev, un psihiatru din Bulgaria, afirmă că renunțarea la această practică în țările din grupul BRICS nu este o coincidență și are loc de câțiva ani.

mamaplus

"Analizele economice arată că beneficiul energetic al schimbării orei este absolut zero, această măsură fiind introdusă între Primul şi al Doilea Război Mondial, cu ideea că o oră suplimentară de lumină pe zi permitea ca energia electrică pentru iluminat să fie folosită de industria militară", a amintit psihiatrul, transmite dcnews.ro.

Conform cercetărilor europene, incidentele de muncă au o frecvență cu 50% mai mare în zilele de luni, după schimbarea orei. Același fenomen se observă și în cazul atacurilor de cord și al accidentelor vasculare cerebrale.

"Ne dăunează"

"Schimbarea este dăunătoare pentru persoanele care iau medicamente, deoarece le încurcă programul zilnic de administrare. Pacienţilor mei care iau medicamente de trei ori pe zi le recomand încă din ziua de luni din săptămâna dinaintea schimbării orei să-şi modifice medicaţia cu 10 minute în fiecare zi. În acest fel, pe măsură ce se obişnuiesc treptat cu noul regim, acesta va fi automat ajustat la noua oră. De asemenea, ne putem modifica ora de culcare cu 15 minute mai devreme în fiecare zi în timpul săptămânii, după schimbarea orei.

Toată rutina zilnică se schimbă şi aceasta este o dificultate. Ne culcăm pe aşa-zisa "oră veche" şi ne trezim pe "ora nouă", întotdeauna existând un deficit de o oră, ceea ce este esenţial. În săptămâna după schimbarea orei, studii internaţionale demonstrează că vacile dau cu 50% mai puţin lapte, iar găinile depun mai puţine ouă. Acest lucru se explică prin faptul că persoanele care se ocupă de hrănirea şi curăţarea grajdurilor şi coteţelor sunt afectate de schimbare orei. Mă pronunţ împotriva acestei măsuri, pentru că ne dăunează şi ne afectează.

Cea mai bună opţiune este ora astronomică - genomul uman este configurat, astfel încât să funcţioneze cel mai bine în zona geografică în care s-a născut o persoană, respectiv după fusul orar specific", a explicat dr. Veselin Gherev, scrie Rador, citând focus-news.net.