mamaplus

Examenele din clasa a IX-a din acest an vor fi monitorizate cu camere! Lista raioanelor unde vor fi instalate

-
//
16.02.2024

Examenele din clasa a IX-a din acest an vor fi monitorizate de Ministerul Educații și Cercetării (MEC) în opt raioane din Republica Moldova. În acest context, vor fi întreprinse mai multe măsuri pentru a asigura corectitudinea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, scrie diez.md.

mamaplus

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Dan Perciun a declarat că s-au observat unele acțiuni care indică fraudarea acestor examene.

Este important ca toți copiii să fie tratați în mod egal și să aibă condiții egale de desfășurare a examenelor. Este esențial să asigurăm ca în toate raioanele republicii o modalitate corectă, onestă și integră de desfășurare a procesului de evaluare.

Avem unele semne de întrebare privind modalitatea de desfășurare a examenelor de clasa a IX-a și am decis să ne uităm peste cifre, să verificăm în ce măsură putem rezolva anumite probleme sistemice în modul de desfășurare a acestui examen.

Selectarea raioanelor supuse monitorizării a fost făcută în baza comparării rezultatelor elevilor de la examenele de bacalaureat cu rezultatele de la examenele din clasa a IX-a. Astfel, au fost constate diferențe care indică fraudarea examenelor de absolvire a gimnaziului.

Am observat că în anumite raioane avem o pondere foarte mare a elevilor care obțin rezultate foarte bune la examenul de gimnaziu, note între opt și 10. În același timp, în aceleași raioane, aceeași elevi obțin rezultate extrem de mici la bacalaureat. Situația nu este uniformă, deci ne vom axa în primul rând pe opt localități unde s-a observat cel mai mare decalaj.

După analiza datelor, MEC a stabilit că raioanele care vor fi monitorizate la examenele de clasa a IX-a din acest an sunt:
– Briceni;
– Cahul;
– Cantemir;
– Cimișlia;
– Drochia;
– Dubăsari;
– Rezina;
– Șoldănești.

Monitorizarea din partea ministerului va consta în două activități. În primul rând, examenele vor fi asistate de circa 400 de voluntari. Aceștia se vor deplasa în cele opt raioane în fiecare zi de examen, pentru a se asigura de corectitudinea desfășurării probelor. Identificarea și selectarea voluntarilor va începe în luna martie.

Cea de-a doua acțiune se referă la evaluarea centralizată a lucrărilor, pentru a exclude intervenții frauduloase la nivel local și pentru a verifica corect testele. Vor fi selectați evaluatori externi care vor controla examenele din instituțiile de învățământ din raioanele precizate mai sus.

Amintim că anterior, Dan Perciun a precizat că în funcție de rezultatele obținute în urma monitorizărilor din acest an, va fi decisă introducerea camerelor de supraveghere la examenele din clasa a IX-a în anul 2025.