mamaplus

„Nu sunt invizibil. Ascultă-mă!” Astăzi este marcată Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului. Mesajul președintei

-
//
02.04.2024

„Nu sunt invizibil! Ascultă-mă. Înțelege-mă. Sprijină-mă.” Este sloganul campaniei sociale lansate astăzi cu ocazia Zilei Internaționale pentru Conștientizarea Autismului, marcate anual pe 2 aprilie. Campania, organizată de asociația Sos Autism, va pune accent pe punctele forte ale persoanelor cu autism, care rămân adesea invizibile pentru societate. Președinta și ministrul Muncii au venit cu un mesaj pentru copiii cu autism și familiile lor. De asemenea Maia Sandu a anunțat că în curând va fi creat primul centru public specializat în serviciile pentru copiii cu autism.

mamaplus

Cu prilejul Zilei Internaționale pentru Conștientizarea Autismului, la inițiativa Autism Europe, Sos Autism alături de FEDRA din RM, desfășoară campania „Nu sunt invizibil! Ascultă-mă. Înțelege-mă. Sprijină-mă.” Directoarea executivă a asociației, Aliona Dumitraș a anunțat într-o postare pe Facebook că în acest an, campania va pune accent pe punctele forte ale persoanelor cu autism.

„Deși autismul este adesea descris ca fiind un handicap „invizibil”, persoanele cu autism, rețelele de suport-ONG-urile, care le reprezintăm interesele trebuie să lucrăm împreună pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism, implementând astfel principiul de bază al Convenției ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități: „Nimic pentru noi, fără noi! Ne dorim o societate în care persoanele cu autism să fie recunoscute pe deplin și să beneficieze de înțelegerea, acceptarea și exercitarea deplină a drepturilor pe care le merită”, a scris Aliona  Dumitraș.

Aceasta a mai menționat că peste 7 milioane de persoane cu autism trăiesc în Europa.  Dintre ei, mai puțin de 10% au un loc de muncă, dar copiii și adulții cu autism de oriunde au nevoie de drepturi, șanse egale și sprijinul comunității. Or, ar trebui să ne unim pentru a aduce lumină și înțelegere în jurul unei realități complexe și pline de culori. „ Autismul nu este doar o diagnoză, ci o parte din diversitatea umană care ne definește”. 

 

Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Conștientizarea Autismului, președinta Maia Sandu a vizitat Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii - un spațiu în care „se vede clar cât de importantă este acceptarea aproapelui nostru și existența unei comunități armonioase în care copiii, toți copiii, să crească fericiți”.

„M-am bucurat să aflu despre decizia de astăzi a Ministerului Sănătății de a crea primul centru public specializat în serviciile pentru copiii cu autism. Centrul urmează să fie creat în următoarele luni, astfel încât copiii cu autism să poată beneficia, cu titlu gratuit, de serviciile de care au atât de mare nevoie. Copiii cu autism merită să aibă o copilărie fericită, o viață socială împlinită și să beneficieze de sprijinul necesar pentru a deveni independenți”, a menționat Maia Sandu.

Și ministrul Muncii și Protecției Sociale a scris pe pagina sa de Facebook că este o zi în care se gândește în mod deosebit la curajul, puterea, dragostea și dedicația familiilor și, în special, a mamelor copiilor cu autism, care zilnic luptă cu prejudecățile societății și depun eforturi supraomenești pentru a le oferi cea mai bună și lipsită de griji viață copiilor săi.

„Este o zi în care noi conștientizăm că facem prea puțin pentru a oferi măsurile necesare de suport și incluziune persoanelor diagnosticate cu autism și familiilor acestora. Sunt recunoscător organizațiilor specializate pe acordarea suportului pentru persoane cu autism, pedagogilor și psiho-pedagogilor, asistenților personali, părinților și tuturor celor implicați care fac incluziunea acestor persoane și, în special, copii mai reală pentru societatea noastră”, a scris Alexei Buzu.

Ministrul a recunoscut că mai este cale lungă pentru „a obține un echilibru ideal și o societate cu adevărat incluzivă și solidară față de persoanele cu necesități speciale, dar muncim și ne consolidăm eforturile în această direcție” și a menționat că ministerul identifică resursele necesare pentru a putea sprijini mai mult persoanele cu autism și este aproape de familiile care în mod eroic fac de multe ori ceea ce statul încă nu le poate asigura.