Proiect inedit! Bibliotecile devin tot mai atractive şi vizitate de oameni

Proiect inedit! Bibliotecile devin tot mai atractive şi vizitate de oameni

-
//
17.06.2016

În era când tehnologia ia amploare, bibliotecile nu mai reprezintă simple săli de lectură. Acum, oamenii pot merge, de exemplu, la bibliotecă pentru a comunica pe rețelele de socializare, să asculte muzică şi chiar să danseze. Aceasta nici pe departe nu-i alungă pe vizitatori.

Proiect inedit! Bibliotecile devin tot mai atractive şi vizitate de oameni

În ultimii patru ani, numărul celor care au păşit pragul unei biblioteci a crescut de aproape cinci ori.

Din 2012, Biblioteca Publică Raională din Orhei a fost inclusă în programul naţional Novateca, proiect care prevede transformarea bibliotecilor în centre comunitare moderne. De atunci, vizitatorii pot nu doar să citească şi să împrumute cărți, ci să participe şi la alte activităţi inedite.

"O foarte mare priză a avut apicultorul modern și sănătate în ritm de dans. Seniorii din orașul nostru veneau duminicile și practicau dansurile, își aminteau de tinerețe și pe melodiile acelor ani dansau, comunicau", a spus Directorul Bibliotecii Publice Raionale Orhei, Stepanida Ţugui. 

În prezent, peste 750 de biblioteci din ţară sunt dotate cu internet, iar spre sfârşitul anului numărul acestora ar putea depăși o mie.

"Orhei este un lider al acestei rețele, pentru că toate bibliotecile din raion sunt incluse în program. Noi încurajăm bibliotecarii să folosească tehnologiile informaționale pentru diferite grupuri din comunitate" a spus Directorul IREX, Evan Tracz.

Datorită programului Novateca, din 2012, numărul celor care au vizitat bibliotecile în decurs de un an a crescut de la 55 de mii la 190 de mii.

"Vorbesc cu rudele, cu feciorii, fiicele plecate peste hotare. Oamenii au nevoie de o xerocopie a unor documente sau tremitere. Am trimis certificat medical în Italia", a spus șefa bibliotecii din satul Morozeni, raionul Orhei, Galina Borş.

"Sunt mulți copii în Orhei, ceea ce este straniu pentru mine, care nu au acces regulat la internet și pentru ei biblioteca e ca o salvare", a spus o doamnă.

"Eu sunt profesoară de educație muzicală și mă duc și mai ascult muzică sau la calculator lucrez", a spus profesoara.

Iar ministrul Tehnologiei Informației, Vasile Botnari, susţine că, pe viitor, tot mai multe servicii publice vor fi digitalizate.

"În Republica Moldova aproape toate servicile publice sunt în proces de digitalizare. Locuitorii din localități ca să nu mai meargă de fiecare dată la Chișinău pentru a ridica un certificat, dar pe internet să-l comande prin utilizarea acestui buletin electronic", a spus Vasile Botnari. 

Din 2012, bibliotecile din ţară au fost dotate cu peste două mii de calculatoare conectate la Internet.

Sursa: publika.md