Aspectul părului depinde de felul în care ne spălăm pe cap și ce produse utilizăm. Uneori este mai bine să folosim produsele tradiționale în locul celor din comerț. Spălatul prea des cu șampon poate slăbi firul de păr, pe când spălatul cu gălbenuș de ou îl poate întări.

Cum să ne spălăm corect părul

Cât de des este ar trebui să ne spălăm pe cap

Există câteva tipuri de păr: uscat, normal și gras, în funcție de cantitatea de sebum produsă de glandele sebacee.  În funcție de starea firului, putem diferenția 3 tipuri de păr problematic: subțire, deteriorat și combinat. Pentru aceste tipuri de păr  trebuie respectate anumite reguli de îngrijire, iar frecvența spălării părului depinde de cantitatea de sebum secretat de glandele sebacee.

Părul normal creează mai puține probleme, este suficient să fie spălat o dată la 4 zile.

Părul uscat este foarte moale și, în plus, se electrizează foarte ușor după spălare. Acest tip de păr trebuie spălat o dată la 6 zile, după care să  utilizați un condiționer pentru păr, pentru a reduce energia statică a părului.

Părul gras poate fi spălat în toată ziua, respectând următoarea schemă: 1-2 ori pe săptămână cu șampon pentru păr gras, iar în celelalte zile un șampon pentru spălare zilnică. Astfel veți putea reduce grăsimea la nivelul scalpului. Părul subțire poate fi spălat ori de câte ori este necesar. E mai bine să utilizați un  șampon pentru volum sau pentru păr degradat. Nu utilizați un șampon cu condiționer. Acesta nu va conferi volum părului, iar aranjarea sau coafarea va fi mai dificilă. Părul poate fi clătit cu apă minerală. Apa minerală nu încarcă firul de păr și, datorită mineralelor, îl întărește.

Părul despicat și degradat nu trebuie spălat prea des – spălatul, uscatul și aranjatul nu îi fac bine.

Problema constă nu în frecvența spălatului, ci în modalitatea de spălare. Necesitatea spălării zilnice nu apare din cauza că părul se îngrașă forte repede, ci pentru că pielea capului se îngrașă foarte repede. Pentru a nu distruge părul prin spălări frecvente, dar totuși să aveți un păr curat, trebuie să utilizați corect șamponul și soluțiile pentru îngrijirea părului după spălare. Există teoria despre memoria părului. Dacă faci duș o dată pe zi, atunci foliculii firelor de păr se adaptează la acest regim și vor produce tot mai mult sebum. Dacă veți schimba regimul, părul se va adapta  la acesta.

Cum să ne spălăm corect părul

Reguli de îngrijire a părului

Spre deosebire de piele, caracteristicile părului sînt irecuperabile, îi putem doar îmbunătăți starea pentru anumite perioade cu ajutorul produselor cosmetice sau aştepta să crească din nou. Și dacă repetăm aceleași greșeli, părul nu va crește sănătos.  

Reguli de bază pentru îngrijirea părului, care vă vor ajuta să evitați greșelile:

  • Înainte de a vă spăla pe cap, pieptănați bine părul. Această acțiune stimulează circulația sângelui scalpului, iar rădăcinile părului primesc substanțele nutritive necesare. Cu ajutorul periei se înlătură particulele de murdărie, mătreață și substanțe utilizate la aranjarea părului. Astfel părul lung nu se va încurca la spălare.
  • Înainte de spălare, masați părul uscat, timp de  10 minute, cu ulei de brusture sau de ricin.
  • Părul trebuie spălat doar cu apă călduță. Ea degresează bine pielea capului și îndepărtează murdăria, îmbunătățește circulația sangvină a acesteia. Apa rece contractă capilarele pielii, împiedică hrănirea rădăcinilor și nu înlătură bine murdăria. Apa fierbinte activizează glandele sebacee.
  • După spălare, clătiți cu apă rece (pentru pielea scalpului). Alternarea temperaturii activizează circulația sangvină și hrănește rădăcinile, precum și oferă strălucire părului.
  • Dacă apa este dură, nu vă leneviți să vă spălați părul într-un lighean, și nu sub jet de apă, dedurizând apa cu bicarbonat de sodiu.
  • Șamponul se alege în funcție de tipul părului, la fel și balsamul pentru păr, altfel părul va avea un aspect încâlcit, va deveni fragil și nu va putea fi aranjat. Nu utilizați produse care au altă destinație (spumă pentru baie, săpun de rufe sau săpun pentru corp ) – acestea îndepărtează toată grăsimea.
  • Cantitatea de șampon nu trebuie să fie prea mare. Acesta trebuie diluat cu apă înainte de a fi aplicat pe păr. Masați ușor cu degetele pielea capului, prin mișcări circulare. Nu lăsați spuma în păr mai mult de 30 de secunde. 
  • Clătiți bine părul, până la scârțâit.
  • Utilizați balsamul-clătitor la fiecare spălare, iar de câteva ori pe săptămână aplicați măști pentru păr. Iarna utilizați balsamuri mai puternice, care protejează părul de uscare. După aplicarea balsamului, puteți clăti cu apă rece.
  • După spălare, uscați ușor părul. Stoarceți cu atenție părul, fără acțiuni bruște și înfășurați-l pentru 5 minute într-un prosop. Vara uscați părul la aer.
  • Nu pieptănați părul imediat după spălare, acesta este forate sensibil. Pieptănați-l abia după ce s-a uscat, folosind un pieptene cu dinți rari.

Cum să ne spălăm corect părul

Apa pentru spălat

Apa de la robinet poate conține substanțe care sunt, într-o măsură oarecare, dăunătoare pentru păr și pentru pielea capului, precum clor, săruri de calciu, magneziu și alți compuși minerali. Din cauza spălatului frecvent cu apă dură, pielea scalpului va deveni uscată, iar părul – foarte fragil și despicat. Apa dură poate fi dedurizată prin fierbere, adăugând la 4 litri de apă 1 linguriță de bicarbonat de sodiu, 2 lingurițe de  acid boric, iar pentru părul gras – 2 lingurițe de glicerină sau  amoniac. 

Sursa