Cum să avem grijă de părul nostru în timpul sarcinii şi după naștere. Interviu cu specialistul Ina Trestian-Lozovoi

Cum să avem grijă de părul nostru în timpul sarcinii şi după naștere. Interviu cu specialistul Ina Trestian-Lozovoi

-
//
30.11.2015

„După ce am născut, a început să îmi cadă părul”, putem citi frecvent pe forumurile dedicate tinerelor mămici. Uneori viitoarele mame scriu: „Am auzit că în timpul sarcinii se accelerează căderea părului, ce să fac?” De fapt, cauza căderii părului în timpul sarcinii nu este sarcina în sine, ci, mai degrabă, deficitul de calciu în alimentație. În perioada gravidității părul este, de obicei, într-o stare bună: este mai des ca înainte, capătă volum, cade mai puțin. Aceste îmbunătățiri se explică prin efectul pozitiv al estrogenului asupra bulbului și a structurii firului de păr. De regulă, în timpul sarcinii se intensifică activitatea glandelor sebacee din scalp, de aceea părul poate căpăta un aspect neîngrijit. Totodată, este inutil să ne facem părul permanent – rezultatul nu va fi prea satisfăcător, tot din cauza estrogenului. Aici intervine importanța îngrijirii corecte a părului, pentru a evita căderea acestuia în timpul sarcinii. Despre secretele unui păr sănătos atât în perioada gravidității, cât și după naștere, precum și despre modalitățile de diagnosticare și prevenire a eventualelor probleme, ne-a povestit medicul dermatolog-tricolog Ina Trestian-Lozovoi.

Cum să avem grijă de părul nostru în timpul sarcinii şi după naștere. Interviu cu specialistul Ina Trestian-Lozovoi

Cum să avem grijă de părul nostru în timpul sarcinii şi după naștere. Interviu cu specialistul Ina Trestian-Lozovoi De ce cade părul în perioada sarcinii?

Căderea părului în timpul sarcinii poate fi determinată de anumite maladii și patologii. Dacă este prezent, acest simptom nu trebuie trecut cu vederea. Ar fi indicat să consultaţi cel puțin medicul ginecolog, pentru efectuarea unor analize neplanificate. Ca regulă, în timpul sarcinii părul cade mai puțin, în special după 12-16 săptămâni, când placenta funcționează la capacitate maximă.

Cum să avem grijă de părul nostru în timpul sarcinii şi după naștere. Interviu cu specialistul Ina Trestian-Lozovoi Despre ce poate vorbi căderea în exces a părului în cazul viitoarelor mămici?

Despre infecţiile suferite recent, nu neapărat gripă sau boli respiratorii acute. Poate fi vorba şi despre o infecţie intestinală, insomnii, stres, depresie, dereglări ale circulaţiei sangvine, îngrijirea incorectă a părului, alimentaţie incorectă sau insuficientă şi altele. În plus, deficitul de zinc şi de fier poate da complicaţii. Deficitul de fier poate fi stabilit cu ajutorului unei simple analize a sângelui. Dacă diagnosticul a fost confirmat, medicul poate prescrie suplimentar preparate de fier, câte 40-60 mg pe zi. În tunele cazuri deficitul de fier poate apărea din cauza deficitului de zinc, şi atunci medicul va prescrie administrarea preparatului corespunzător, câte 15-20 mg pe zi. Aceste recomandări nu trebuie ignorate, deoarece deficitul de fier poate provoca nu doar defecte cosmetice, ci şi hipoxia fătului (deficitul de oxigen), iar aceasta se poate solda cu întârzieri în dezvoltare sau chiar probleme mult mai grave.

Cum să avem grijă de părul nostru în timpul sarcinii şi după naștere. Interviu cu specialistul Ina Trestian-Lozovoi Ce să facem dacă părul ne cade în timpul sarcinii?

În scopuri profilactice, se recomandă întărirea firului de păr cu ajutorul unor măşti hrănitoare, precum şi administrarea orală a vitaminelor şi microelementelor. Gravidelor nu le sunt recomandate măştile cu produse cosmetice, deoarece acestea, fiind destinate pentru regenerarea părului, conţin substanţe care ajung în sânge prin intermediul pielii şi acţionează asupra dezvoltării copilului. În această situaţie folosiţi plantele medicinale şi uleiurile naturale. Decoctul de muşeţel, urzică sau rădăcină de brusture este perfect pentru perioada sarcinii.

Dacă însă această problemă se agravează şi iese de sub control, gravidele trebuie să se adreseze unui medic, pentru că nu este exclusă probabilitatea unei dereglări hormonale cauzate de sarcină.

Cum să avem grijă de părul nostru în timpul sarcinii şi după naștere. Interviu cu specialistul Ina Trestian-Lozovoi

Cum să avem grijă de părul nostru în timpul sarcinii şi după naștere. Interviu cu specialistul Ina Trestian-Lozovoi Există şi alte cauze ale căderii părului?

Desigur, există şi alte cauze ale căderii părului în timpul sarcinii, mult mai grave. De exemplu, poate fi vorba despre o alopecie androgenică, legată de modificarea fonului hormonal. Această stare este mai gravă şi ţine de domeniul de activitate al tricologului. Pe lângă analize, pot fi necesare investigaţii speciale – tricoscopia şi fototricograma. În plus, femeilor li se recomandă să adune, după posibilităţi, toate firele căzute şi să ţină evidenţa numărului şi lungimii acestora. Firele lungi vorbesc despre o cădere fiziologică a părului, însă dacă predomină firele scurte, cauza poate fi slăbirea acestora. Rezultatele normale ale analizelor şi lipsa altor cauze de cădere a părului (ca, de exemplu, dereglarea funcţiei glandei tiroide) pot indica o alopecie androgenică.

Cum să avem grijă de părul nostru în timpul sarcinii şi după naștere. Interviu cu specialistul Ina Trestian-Lozovoi Multe femei se confruntă cu căderea părului după naşterea copilului. Care este cauza?

De regulă, acesta este un fenomen normal. În timpul sarcinii ciclul de creştere şi cădere a părului încetineşte, iar după naştere, din contra, se accelerează. Este posibil ca părul să cadă mai mult în decursul unui an. După această perioadă, volumul părului se restabileşte.

Cum să avem grijă de părul nostru în timpul sarcinii şi după naștere. Interviu cu specialistul Ina Trestian-Lozovoi Ce alte probleme legate de păr poate întâmpina viitoarea mămică?

Pe lângă căderea părului, tinerele mame se confruntă deseori cu problemele de mătreaţă şi prurit al pielii capului. Dezvoltarea dermatitei seboreice după naştere (acesta este cauza apariţiei mătreţei – descuamarea excesivă a pielii) se explică destul de simplu. În timpul sarcinii, fonul hormonal se schimbă foarte mult, apar modificări ale sistemului endocrin şi imunitar.

Pentru ca sarcina să decurgă fără probleme, să nu existe riscul de respingere a fătului, organismul viitoarei mame inhibă intenţionat imunitatea celulară. Scăderea imunităţii poate avea drept consecinţă dezvoltarea necontrolată, după naştere, a unor fungi pe pielea capului, care sunt o cauză a apariţiei mătreţei.

O altă cauză ar putea fi reprezentată de transformările hormonale şi schimbările funcţiei sistemului endocrin, care influenţează asupra scalpului. Acesta nu mai poate lupta eficient împotriva acţiunilor exterioare negative. Se poate modifica compoziţia grăsimii pielii, iar părul devine mai gras. Nu rareori se observă dereglări ale procesului de descuamare a celulelor moarte ale pielii. Aceasta poate conduce la apariţia mătreţei: uscate sau grase.

Tricologul poate stabili cauza apariţiei mătreţei şi prescrie un tratament eficient şi inofensiv pentru mamă şi copilul nou-născut. În timpul consultaţiei medicul va studia toată anamneza, analizele, va efectua o tricogramă (o investigaţie specială a stării părului şi pielii capului cu ajutorul microscopului). 

Cum să avem grijă de părul nostru în timpul sarcinii şi după naștere. Interviu cu specialistul Ina Trestian-Lozovoi

Cum să avem grijă de părul nostru în timpul sarcinii şi după naștere. Interviu cu specialistul Ina Trestian-Lozovoi Alăptarea la sân poate fi o cauză a căderii părului?

Părerea potrivit căreia părul cade mai accelerat la mamele care alăptează este absolut nejustificată. Din contra, dacă mama alăptează, părul cade mai puţin. În cazul femeilor care nu alăptează la sân, părul cade mai mult şi mai repede. De aceea nu trebuie să renunţăm la alăptat sub acest pretext. Uneori, în cazul unei perioade foarte îndelungate de alăptare, începe un proces repetat de cădere a părului. În aceste cazuri se recomandă administrarea vitaminelor pentru gravide, căci starea părului depinde în mod direct de cantitatea de minerale în organism. Dacă femeia se alimentează corect, nu este supusă stresului şi doarme suficient, căderea părului după naştere se limitează la o perioadă scurtă de timp. Dacă însă alimentaţia este săracă, mama doarme puţin şi este foarte stresată, părul va cădea în număr mai mare şi pentru o perioadă mai îndelungată.  Din această cauză, pentru a ne păstra frumuseţea şi tinereţea, trebuie să acordăm o atenţie mai mare sănătăţii noastre.

Cum să avem grijă de părul nostru în timpul sarcinii şi după naștere. Interviu cu specialistul Ina Trestian-Lozovoi Cum să îngrijim părul în cazul în care căderea lui este mai accentuată?

Pentru ca problemele să nu se agraveze, trebuie să respectăm câteva reguli simple pentru prevenirea căderii părului. Sfaturi despre cum puteţi restabili podoaba capilară după naştere vă pot da femeile care au trecut deja de această perioadă.

Părul trebuie pieptănat doar atunci când este uscat (sau un pic umed). Se interzice pieptănarea părului îndată după baie, pentru că este mai firav. Folosiţi doar piepteni de calitate, cu dinţi corespunzători.

În astfel de perioade nu se recomandă utilizarea drotului sau a plăcii de păr. Acestea afectează structura părului, ceea ce conduce la pierderea firelor sănătoase. 

Şi coafarea influenţează negativ asupra părului. Nu-l împletiţi prea strâns, nu purtaţi coadă. Aceste coafuri înrăutăţesc circulaţia sangvină la nivelul pielii capului.

Alegeţi cu grijă şamponul şi balsamul de păr. Acestea trebuie să corespundă tipului de păr, să conţină biotină şi silicon, componente care au o acţiune protectoare asupra părului.

Este foarte indicat masajul capului. La început s-ar putea crea impresia că părul cade şi mai mult, dar este vorba despre firele îmbătrânite. După masaj, foliculii piloşi tineri îşi vor accelera creşterea, contribuind la restabilirea podoabei capilare după naştere.

Sfat: Tratamentul trebuie început doar după ce s-a stabilit că măştile şi masajul nu au efectul dorit. La fel, nu uitaţi de importanţa alimentaţiei corecte şi a modului sănătos de viaţă. În astfel de condiţii metabolismul şi fonul hormonal vor reintra în normă, iar părul va reveni mai repede la starea lui anterioară. 

Interviu realizat de Cristina Scripnic