Cu ce înlocuim ouăle?

Cu ce înlocuim ouăle?

-
//
31.05.2016

Ouăle sunt un ingredient obligatoriu al multor produse de cofetărie și patiserie. Acestea fac copturile mai pufoase, mențin umiditatea, dar și leagă aluatul, făcându-l ușor de lucrat. Funcții asemănătoare au și fibrele vegetale, iar aceasta înseamnă că alimentele bogate în fibre pot substitui cu succes ouăle. Vegetarienii și persoanele care țin post, precum și cele care nu au ouă la îndemână pot lua în considerare următoarele produse de substituție.

Cu ce înlocuim ouăle?

Făina de in

Făina de in poate fi cumpărată din magazinele de alimentație funcțională și dietetică sau pregătită acasă din semințe de in (se vând în orice farmacie și costă destul de puțin), măcinându-le în aparatul de cafea. Făina rezultată trebuie amestecată cu apă în proporție de 1 la 3. Amestecul de 1 lingură de făină de in și 3 linguri de apă înlocuiește un ou, dar, desigur, are un gust diferit. De aceea făina de in se recomandă a fi folosită în deserturile care conțin (sau pot conține) semințe.

Pentru a pregăti un „ou de in”, amestecați făina cu apă fierbinte și bateți cu telul. Lăsați să se răcească și folosiți la gătit, mărind puțin cantitatea de praf de copt pentru aluat. 

Cu ce înlocuim ouăle?

Bananele

Bananele nu doar leagă aluatul, ci și îi conferă un gust dulce natural. Este important să folosiți banane coapte sau chiar răscoapte, rezultatul va fi de excepție. Acestea sunt perfecte pentru aluaturile de chec și muffins-uri.

Pentru pregătirea unui „ou de banană”, luați jumătate de banană coaptă, striviți-o și bateți-o bine cu mixerul, folosind accesoriul sub formă de tel. Folosiți compoziția obținută similar ouălor bătute.

Și merele pot înlocui ouăle: tăiați-le în jumătate, puneți-le cu cotorul în jos și coaceți-le în cuptorul cu microunde timp de 1 minut. Apoi striviți-le și folosiți-le la fel ca bananele.

Cu ce înlocuim ouăle?

Aquafaba

Acum știți cum se numește lichidul din cutiile cu fasole sau năut conservat. Acesta nu conține, de altfel, nici un fel de conservanți – toate bacteriile au fost ucise la prelucrarea termică, fasolea și lichidul din conservă sunt absolut sterile, de aceea nu se alterează. În timpul fierberii, fasolea elimină amidon, proteine și substanțe minerale. Lichidul obținut – aquafaba – este utilizat ca substitut al ouălor la pregătirea merengue. Este mai bine să folosiți lichidul de la năut sau fasole albă, acesta nu va influența asupra culorii și gustului desertului.

Strecurați conținutul cutiei, năutul sau fasolea păstrați-le. Într-un vas curat și uscat puneți o cantitate egală de zahăr pudră. Turnați aquafaba de temperata camerei într-un bol mare sau în vasul mixerului și începeți să bateți. Dacă aveți cremă de tartru (aceasta stabilizează albușurile), adăugați o linguriță la începutul baterii. Atunci când compoziția începe să se deschidă la culoare, încorporați treptat zahărul pudră, continuând să bateți. După 5-10 minute merengue va căpăta consistență – ea va putea fi folosită pentru decorarea cup-cake-urilor sau ca parte a mousse-ului de ciocolată. Merengue din aquafaba se coace similar cu merengue obișnuită.

Cu ce înlocuim ouăle?

De reținut!

Deseori în loc de ouă se folosește amidonul cu apă, însă această compoziție are doar rol de agent de îngroșare, iar aluatul obținut este prea umed și nu se coace suficient. Spre deosebire de amestecul de amidon, substituenții pe care vi i-am prezentat au o serie întreagă de calități funcționale importante: semințele de in sunt benefice pentru digestie și au un gust interesant, bananele sunt un îndulcitor natural, iar aquafaba conferă o textură unică, care nu poate fi obținută prin alte mijloace.

Sursa