mamaplus

Comportamentul mamelor se schimbă la al doilea copil

-
//
25.02.2019

Un studiu recent a constatat că modul de parenting al mamei se modifică după primul copil, ceea ce înseamnă că următorul copil tinde să fie crescut un pic diferit față de fratele lui mai mare. Mai mult, odată cu primirea unui tratament diferit din partea mamelor, copiii din studiu s-au comportat diferit față de frații lor.

mamaplus

Mamele se joacă mai mult cu primul copil decât cu al doilea

Cercetătorii implicați în studiu, care a fost publicat în revista „Social Development”, au analizat 55 de mame care aveau fiecare câte doi copii. Potrivit Science Daily, echipa condusă de Marc H. Bornstein a observat mai întâi modul în care mamele au interacționat cu întâii lor născuți, când aceștia aveau vârsta de 20 de luni. Și apoi din nou au studiat modul în care mamele au interacționat cu cel de-al doilea copil la aceeași vârstă. Observațiile lor au sugerat că mamele s-au comportat diferit cu cei doi copii ai lor în funcție de ordinea în care s-au născut. Un exemplu de astfel de comportament, prezentat de „Science Daily”, este că mamele care s-au jucat foarte mult cu primul lor născut nu au mai făcut acest lucru cu al doilea copil.

Odată ce mamele s-au comportat diferit, și comportamentul copiilor a variat. În general, primii născuți aveau tendința de a fi mai sociabili și cu o disponibilitate emoțională mai mare față de mama decât frațîi lor mai mici, potrivit revistei „Social Development”. Datorită acestei schimbări de comportament, studiul a sugerat că în timp ce convingerile părinților au rămas consecvente în timp, comportamentul lor față de cei doi copii, la aceeași vârstă, s-au schimbat, că răspuns la diferitele comportamente ale copiilor.

"Întâii născuți tind să fie și mai serioși, conștiincioși"

Așa cum poate confirmă orice mama cu mai mulți copii, multe lucruri se schimbă între bebelușul numărul unu și cei care urmează. Poate că mama a avut mai multă energie la început, precum și mai multe oportunități de somn în timpul sarcinii. Dar ceea ce o mama nu realizează este cât de diferiți pot fi copiii ei unul față celălalt în funcție de ordinea în care s-au născut.

Studiul lui Marc H. Bornstein nu este primul care sugerează că ordinea de naștere poate avea un impact asupra personalităților copiilor. Dr. Kevin Leman, psiholog, a cărui cercetare din 1967 s-a axat pe ordinea de naștere și autorul cărțîi The Birth Order Book: Why You Are the Way You Are, spunea: "Singurul lucru de care poți fi absolut sigur este că primul născut și cel de-al doilea - din orice familie, vor fi diferiți ". Dar cum așa? Pe lângă faptul că întâiul născut este mai sociabil cu mama, așa cum a sugerat acest studiu, întâîi născuți tind să fie și mai serioși, conștiincioși, organizați, prudenți, cu simțul autocontrolului și să obțînă realizări înalte, potrivit site-ului „Parents”. 

Dar nu este vorba doar de ordinea nașterii; comportamentul părinților influențează, de asemenea, personalitatea și abilitățile copiilor.

Întâii născuți tind, de asemenea, să fie mai inteligenți decât frații lor mai mici, potrivit „The Independent”, deoarece ei s-au bucurat de mai multă stimulare mentală din partea părinților în primele etape ale viețîi lor. 

Părinții au oferit primilor născuți mai mult sprijin cu sarcini care implică gândirea

Un studiu realizat de Universitatea din Edinburgh a constatat că părințîi au oferit primilor născuți mai mult sprijin cu sarcini care implică gândirea, determinându-i să se descurce mai bine la citire și la testele de vocabular. Deși părințîi au menținut același nivel de suport emoțional cu copiii lor mai mici, studiul, publicat în „Journal of Human Resource”, a constatat că au petrecut mai puțîn timp în activități de stimulare a creierului cu aceștia și au participat împreună cu ei la mai puține activități, cum ar fi cititul, meșteșugurile și muzică. "

Este puțin probabil că vreun părinte să-și priveze intenționat copilul mai mic de stimularea mentală pe care a oferit-o întâiului născut. Iar scopul acestui studiu nu este să-i facă pe părinți să se simtă prost pentru că au procedat în acest fel. Mai degrabă, astfel de cercetări îi ajută pe părinți să înțeleagă modul în care factori precum ordinea nașterii și implicarea părinților formează micul om, pe care îl cresc și îl educa. La urmă urmei cunoașterea înseamnă putere.

Sursa: copilul.ro