mamaplus

Creștinii sărbătoresc astăzi Ajunul Bobotezei: Tradiții și superstiții legate de vreme, căsătorie și noroc

-
//
18.01.2024

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc, astăzi, Ajunul de Bobotează. Potrivit tradiției, de dimineață, credincioșii merg la biserică, pentru a lua agheasma mare. Pe 18 ianuarie se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic.

mamaplus

Astăzi este ziua în care se sfințesc toate apele de pe Pământ. Așa spun scripturile. Și dacă, pe parcursul anului, agheasma Mică se face de câteva ori, atunci agheasma Mare se face doar de două ori pe an: în Ajunul Bobotezei și de Bobotează, atunci când se oficiază și slujba de binecuvântare a apelor, conform unor orânduieli speciale. 

Totodată, preoții merg din casă în casă, binecuvântând locuințele și stropindu-le cu agheasmă, într-un gest de purificare și binecuvântare.

Tradiția mai spune că fetele nemăritate trebuie să ia o rămurică din mănunchiul de busuioc cu care preotul stropește și să o pună sub pernă, pentru a-și visa ursitul.

În unele regiuni grupuri de fete și băieți umblă din casă în casă, vestind sosirea preotului cu crucea, o tradiție asemănătoare colindatului de Crăciun. 

Totodată, se crede că, dacă în dimineața Ajunului de Bobotează pomii sunt încărcați cu promoroacă, aceștia vor avea un rod bogat în anul ce vine. Dacă în ajun de Bobotează picură din streașină atunci va fi o vară ploioasă. Dacă vremea e ploioasă atunci va fi un an ploios. Se mai spune că vom avea un an bogat și rodnic dacă atunci când preotul umblă cu „Iordanul” prin sate, îi va scârțâi zăpada sub picioare.

În popor se mai păstrează tradiţia potrivit căreia, începând cu Ajunul Bobotezei și două săptămâni după aceasta, nu se spală rufele, fiindcă apa este sfințită.

În ajun de Bobotează există și superstiția conform căreia dacă o femeie se împiedică și cade pe gheață, atunci, în viitorul apropiat, va avea loc o căsătorie. O altă superstiție ne mai spune că cine va strănuta în ziua de ajun de Bobotează va fi norocos în anul ce urmează.

Mâine, creștinii ortodocși de stil vechi vor sărbători Botezul Domnului Iisus Hristos, zi în care, la fel, creștinii, vor merge la biserică să ia Agheasma Mare. Totodată, pe 20 ianuarie, se sărbătorește Sfântul Ioan Botezătorul, iar cu asta se încheie șirul sărbătorilor de iarnă.