mamaplus

După doi ani de ”tăcere”, elevii din Japonia pot vorbi din nou în timpul mesei de prânz

-
//
17.06.2022

De-a lungul pandemiei, elevilor din Japonia li s-a impus să nu vorbească în timpul mesei de prânz de la şcoală, ca parte a eforturilor de a preveni răspândirea virusului. Dar, în condițiile în care cazurile de COVID-19 sunt în scădere în întreaga țară, unele şcoli au renunțat la codul tăcerii, pe fondul îngrijorării că acesta afectează dezvoltarea socială şi educațională a copiilor de doar şase ani.

Consiliul de învățământ din Fukuoka, în vestul Japoniei, a declarat că ridică interdicția de a purta conversații la prânz în şcolile primare şi gimnaziale, unde copiii mănâncă împreună în clasele lor, cu condiția ca elevii să vorbească încet.

Cu toate acestea, pupitrele lor vor continua să fie orientate spre partea din față a clasei şi vor trebui să poarte o mască atunci când se vor alătura unui cor comun de "Itadakimasu", o expresie de mulțumire foarte răspândită, rostită înainte de a mânca.

Măsura a fost salutată de profesorii din oraş. Părinții, însă, nu au fost de aceeași părere.

„Mâncatul în tăcere a continuat de mult timp. Sper că orele fericite de prânz la şcoală vor reveni în curând", a declarat Kenji Tanaka, directorul unei şcoli primare.

Părinții, însă, nu au fost de aceeaşi părere. În timp ce unii au fost mulțumiți că cei mici vor putea acum să interacționeze normal cu prietenii lor, alții au spus că ridicarea interdicției a fost prematură.

„Copilul meu este obişnuit să mănânce în linişte şi sunt sigură că nu se simte singur, deoarece este cu familia sa când ajunge acasă. Mă îngrijorează posibilitatea unei infecții, aşa că sper că vor continua să mănânce fără să vorbească", a declarat o mamă.

De asemenea, oficialilor şcolari li se cere să aplice o abordare de bun simț în ceea ce priveşte măştile în timpul lecțiilor de educație fizică, după ce temperaturile în creştere au declanşat o serie de cazuri de insolație în rândul copiilor cărora li s-a cerut să poarte fețe acoperite în timpul exercițiilor.

Incidentele l-au determinat pe ministrul educației, Shinsuke Suematsu, să îndemne profesorii să le permită copiilor să îşi scoată măştile atunci când merg spre şi de la şcoală şi în timpul lecțiilor de educaţie fizică.