mamaplus

Este înghețata dăunătoare pentru sănătate? Răspunsul dieteticienilor

-
//
11.04.2024

Delicioasă și perfectă în zilele caniculare, înghețata se numără printre cele mai răcoritoare deserturi. Totuși, aceasta este plină de zahăr, calorii și, uneori, de aditivi artificiali.

mamaplus

În acest sens, pare că ar trebui să savurezi o înghețată doar din când în când. Dar dacă ai mânca zilnic? Ți-ar distruge sănătatea? Iată ce spun câțiva dieteticieni, transmite adevarul.ro.

Tamar Samuels, dietetician și cofondator al Culina Health, ezită să catalogheze orice aliment (sau frecvența cu care se mănâncă) ca fiind „bun" sau „rău". 

„A face acest lucru poate declanșa sentimente de rușine, vinovăție și teamă, ceea ce poate duce la o relație nesănătoasă cu mâncarea", a spus ea. În plus, fiecare are propriile nevoi nutriționale care pot varia foarte mult de la o persoană la alta. 

Maggie Michalczyk, dietetician și fondator al Once Upon a Pumpkin, a fost de aceeași părere. 

„Nu-mi place să clasific un tip de alimente ca fiind "rău" sau că ai fi "rău" dacă mănânci XYZ, dar, după cum știm, există alimente mai hrănitoare și alimente mai puțin hrănitoare", a spus ea. 

„Înghețata este un aliment bogat în calorii, cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi, care poate fi savurat cu moderație într-o dietă sănătoasă”, a mai precizat Michalczyk. 

Pe piață există numeroase sortimente de înghețată cu profiluri nutriționale diferite, așa că este important să citești întotdeauna eticheta. 

Amintim faptul că limita zilnică recomandată de Asociația Americană a Inimii (AHA) pentru consumul de zahăr adăugat este de maximum 36 g pentru bărbați și 25 g pentru femei. Iar în ceea ce privește grăsimile saturate, AHA recomandă nu mai mult de 13 g pe zi pentru o persoană care are un regim alimentar de 2.000 de calorii pe zi. 

Dieteticianul Edwina Clark susține că, deși este adevărat că înghețata este bogată în grăsimi saturate și zahăr, ea poate fi inclusă zilnic într-o dietă sănătoasă.  

Beneficiile înghețatei

Spre deosebire de multe alte delicatese dulci, înghețata are unele beneficii pentru sănătate. 

„O lingură de înghețată în fiecare seară, în contextul unei diete sănătoase în rest, este puțin probabil să vă distrugă sănătatea", a spus ea. „În plus, înghețata este o sursă de calciu, magneziu și B12”, a mai adăugat Clark. 

„Proteinele și grăsimile care se găsesc în înghețată pot ajuta la încetinirea absorbției zahărului, ceea ce este un lucru mai bun din punct de vedere al glicemiei decât un produs precum ursuleții gumați, care sunt aproape exclusiv zahăr și care vor crește mai mult glicemia", a afirmat Michalczyk. 

În plus, a precizat Samuels, laptele și smântâna sunt o sursă bună de vitamina A, un nutrient esențial pentru sănătatea ochilor și pentru funcția imunitară. 

„Aceste produse lactate furnizează, de asemenea, colină, care joacă un rol vital în dezvoltarea timpurie a creierului și a metabolismului", a spus ea. „Conținutul mai mare de grăsimi din înghețată poate duce, de asemenea, la o mai mare sațietate în comparație cu alte deserturi care sunt în mare parte bogate în zahăr și carbohidrați rafinați."  

Desigur, toate acestea depind de conținutul de grăsimi și de sursa de lactate a înghețatei pe care o cumperi. 

Se aplică aceleași reguli și în cazul înghețatei fără lapte? Michalczyk a subliniat că nu este neapărat mai bună. 

„Înghețata fără lapte este de obicei bogată în zahăr și grăsimi", a spus ea. „Un lucru demn de reținut este că o mulțime de ingrediente suplimentare pot fi adăugate la înghețata fără lapte pentru a o face să aibă același gust ca cea adevărată. Unele pot conține îndulcitori artificiali, alcooli de zahăr, conservanți, agenți de îngroșare și aditivi suplimentari." 

Contează cât mănânci 

Indiferent de sortimentul de înghețată ales, toți cei trei dieteticieni susțin că, dacă ai de gând să mănânci acest desert în fiecare zi, cel mai important lucru la care trebuie să fii atent este mărimea porțiilor. 

„O singură porție, care deseori reprezintă o jumătate de cană, pe zi este maximul pe care îl recomand pentru cei mai mulți", a spus Clark. 

De asemenea, este important să îți analizezi dieta în ansamblu. Dacă consumi o cantitate mare de zahăr pe parcursul zilei, probabil că savuratul unei înghețate nu este cea mai bună idee.