Irina Tarasiuk ramane cu cetatenia romana! Vezi ce spun autoritatile din Romania despre cazul ei

Irina Tarasiuk ramane cu cetatenia romana! Vezi ce spun autoritatile din Romania despre cazul ei

-
//
26.09.2014

Autoritatile din Romania au facut o declaratie cu privire la retragerea cetateniei in cazul Irinei Tarasiuk. Se pare ca aceasta isi va pastra cetatenia romana, cel putin in urmatoarea jumatate de an.

Irina Tarasiuk ramane cu cetatenia romana! Vezi ce spun autoritatile din Romania despre cazul ei

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, Monica Camarascu, a declarat, miercuri, ca termenul pentru analizarea sesizarilor privind retragerea cetateniei Irinei Tarasiuc este 21 aprilie 2015, perioada necesara pentru verificari si pentru pregatirea apararii de catre cantareata, potrivit mediafax.ro.

"Cazul Irina Tarasiuc a fost sesizat Autoritatii Nationale pentru Cetatenie (ANC) pe parcursul acestei luni, fiind deja inregistrate trei sesizari prin care se solicita retragerea cetateniei romane celei precizate mai sus. Conform legii s-a stabilit termen pentru analiza solicitarii in cursul anului 2015, luna aprilie. Asta pentru ca reglementarea legala actuala, Legea 21/1991, prevede ca citarea sa se faca cu cel putin 6 luni inainte de termen", a declarat Monica Camarascu, in cadrul audierilor la Comisia pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii a Camerei Deputatilor din Romania.

Irina Tarasiuk ramane cu cetatenia romana! Vezi ce spun autoritatile din Romania despre cazul ei

Presedintele ANC a precizat ca in aceasta perioada Comisia pentru Cetatenie din cadrul Autoritatii va face verificari, va solicita puncte de vedere institutiilor care ar putea exprima opinii cu privire la retragerea cetateniei, in timp ce cantareata Irina Tarasiuc isi va pregati apararea.

Camarascu a spus ca acest caz "constituie o prioritate pe ordinea de zi a ANC", fiind "o situatie mai deosebita", chiar daca au mai existat astfel de situatii. Raspunzand intrebarilor deputatilor, presedintele ANC a afirmat ca o reducere a termenului "poate ca este necesara".

Monica Camarascu a mai spus ca o decizie privind retragerea cetateniei nu se va lua "pe o simpla sesizare", dupa "o expunere scrisa pe blog", ci se vor face mult mai multe verificari si se vor cere opinii de la autoritatile statului.

Deputatii din Romania au si ei ceva de spus la acest subiect: deputatul PDL Mircea Lubanovici, presedintele Comisiei, a precizat ca, din ce a auzit, Irina Tarasiuc nu cunoaste limba romana, in timp de deputatul PNL Mircea Dolha a sustinut ca aceasta a dobandit cetatenia "in mod fraudulos" atat timp cat ea scrie pe bloguri si pe retelele de socializare doar in limba rusa.

Irina Tarasiuk ramane cu cetatenia romana! Vezi ce spun autoritatile din Romania despre cazul ei

Presedintele ANC a explicat ca depunerea juramantul de credinta fata de statul roman se face in limba romana. In replica, Dolha a afirmat ca exista persoane "care au invatat papagaliceste juramantul catre tara, nestiind, de fapt, limba romana". Intrebata daca nu ar putea fi introdusa in lege prevederea ca persoanele care solicita redobandirea cetateniei sa stie limba romana, Monica Camarascu a spus ca ar disparea din lege conceptul de "reparatie morala".

Perfecte.md a contactat-o recent pe solista trupei "Lume", am vrut sa aflam ce parere are ea despre retragerea cetateniei romane si daca este afectata de aceasta situatie. Irina ne-a spus, pe un ton binevoitor si vesel, ca nu vrea sa comenteze nimic la acest subiect.

Amintim ca Irina Tarasiuc, care a obtinut cetatenia romana in 2014, a afirmat, la inceputul lunii august, intr-un mesaj postat pe reteaua de socializare Facebook, ca pentru ea pasaportul romanesc este doar "o viza" care ii permite sa calatoreasca, si nu o cetatenie, intrucat se considera moldoveanca. Mesajul era un raspuns la remarca unui tanar, care ii reprosase ca, desi se considera moldoveanca, a obtinut cetatenia romana.

"Pasaportul romanesc este pentru mine doar o viza, si nu o cetatenie. Doar o metoda ca sa fiu mobila. Eu sunt moldoveanca", a scris cantareata in limba rusa. "Si punctum. Daca ceva nu-ti place", a continuat aceasta in limba romana scrisa insa cu grafie chirilica.

Irina Tarasiuk ramane cu cetatenia romana! Vezi ce spun autoritatile din Romania despre cazul ei

Afirmatia acesteia, care a disparut la scurt timp de pe pagina ei de Facebook, a starnit numeroase comentarii. Astfel, tanarul care a generat reactia lui Tarasiuc a creat un grup pe Facebook denumit "Irina Tarasiuc fara «viza»!". Pe aceeasi retea de socializare a fost creat si un eveniment, denumit "Irina Tarasiuc merita o lectie!", care prezinta o copie a ordinului privind aprobarea redobandirii cetateniei romane pentru 319 persoane, datat 13 iunie 2014. Pe aceasta lista apare si numele cantaretei.

Intr-o incercare de calmare a spiritelor, aceasta a postat o fotografie pe contul sau de Facebook, insotita de mesajul: "Pe pamant exista doar o singura nationalitate, si anume sa fii om. Oamenilor uneori le este foarte greu sa fie pur si simplu oameni".

Sursa