mamaplus

Peste 16% dintre adolescenții din țară sunt fumători activi

-
//
26.10.2023

Peste 16% dintre adolescenții de 13-15 ani sunt fumători activi, potrivit datelor Ministerului Sănătății. Conform unui studiu, aproape 13 procente dintre aceștia folosesc țigări electronice.

mamaplus

Curiozitatea, presiunea din partea colegilor, dar și părinții sau profesorii care nu le oferă un bun exemplu în acest sens, sunt cauzele principale pentru care copiii încep să fumeze, susțin psihologii, transmite radiomoldova.md.

Deși pot dezvolta boli cardiovasculare, respiratorii, cancer sau diabet, peste 16 la sută dintre fumătorii activi din Republica Moldova sunt adolescenți, informează Ministerul Sănătății. Dintre aceștia, zece la sută optează pentru țigarete electronice. Curiozitatea și exemplul celor din jur sunt principalele cauze pentru care adolescenții aleg să fumeze, iar deseori aceștia provin din medii familiale abuzive, a subliniat psihologul Mihai Bologan la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova. Potrivit acestuia, pentru a combate sau a preveni fumatul în rândul tinerilor părinții trebuie să le ofere sprijin, atenție și să fie în contact permanent cu copii lor.

"Părinții care nu doresc ca în adolescență copiii să dezvolte vicii ar trebui să pună în primii ani de viață accent pe grijă, suport și un contact fin cu limite bine stabilite cu copiii lor, în special în această perioadă a copilăriei. Ceea ce ajută și reduce dorința unui adolescent de a apela la astfel de mecanisme psihologice este sportul. Acesta ajută corpul unui copil/adolescent/tânăr să-și regleze multe elemente hormonale. Prin urmare, atunci când corpul este într-o stare bună, nu este nevoie să apelezi la un alt stimulant sau la alt element pentru a te autoregla", a mențioanat Mihai Bologan.

Mihai Bologan a mai precizat că vârsta preadolescentă de 11-14 ani, este cea mai vulnerabilă în fața unor asemenea vicii, pentru că în această perioadă nu se formează mecanismele psihologice și fiziologice necesare pentru a dezvolta un control al impulsului. Pentru unii tineri, fumatul a devenit o obișnuință și este nevoie de voință pentru a se lăsa de ea, pentru ca acest viciu să nu le afecteze sănătatea.

*„Fumez și țigări electronice. Am încercat să mă las de fumat. A durat vreo 2-3 luni, apoi iarăși am început să fumez”, *

*„Eu cred că persoana dată, chiar dacă are nevoie de tutun, cât de puțin, tot o să-l consume”, *

„De ce fumez? Elimină stresul, mă liniștește. Am încercat să mă las de țigări, dar nu mi-a reușit. Dacă se vor scumpi, probabil mă voi limita”, spun tinerii.

Anual, în Republica Moldova mor peste 6000 de persoane din cauza consumului de tutun. Un sfert din populația țării este dependentă de fumul de țigară, iar fiecare al doilea fumător moare la o vârstă aptă de muncă.